1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİNLİLERİN ADIMI BEKLENİYOR
ÇİNLİLERİN ADIMI BEKLENİYOR

ÇİNLİLERİN ADIMI BEKLENİYOR

Kıbrıs ve İsrail “MEB”lerinde faaliyet gösteren şirketlerin saptadıkları

A+A-

 

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki 12’inci parsele ortak olma yönünde ilgi gösteren China National Offshore Oil Corporation’ın (CNOOC) atacağı adımların beklenmekte olduğu haber verildi.

Politis gazetesi 12’inci parselin istifade haklarına sahip olan Amerikan-İsrail ortaklar Noble ile Delek’in CNOOC’nin atacağı bir sonraki adımı beklediğini belirtti.

Noble ile Delek’in, yaklaşık iki hafta önce Pekin’de gerçekleştirilen diyaloğu yapıcı olarak nitelendirdiğini ve sadece çalışmaların Çinli şirket tarafından finanse edilmesi konusunda değil, doğalgaz işleme ve ticaret altyapılarının inşasına katılım yönünde işbirliği için açık kapı bıraktığı kaydeden gazete, Noble ile Delek’in, şimdi, CNOOC’nin 2008 yılındaki anlaşmada Noble’a kalan istifade hakkının yüzde 30’unu satın alma yönünde teklif sunmasını beklediklerini aktardı.

Habere göre Noble Heyeti, Pekin’de yapılan görüşmelerle ilgili Rum Hükümeti nezdinde yaptığı bilgilendirmede, Çinlilerin ilgisinin ciddi ve samimi olduğa işaret ederek, CNOOC’nin makul bir sürede yanıt vereceğini belirtti.

Gazete Çin’deki temaslarda Amerikanlılar ve İsraillilerin Afrodit’le ilgili verilerin analizlerini yaptığını, aynı zamanda kara ve yüzer doğalgaz sıvılaştırma tesisini avantaj ve dezavantajlarının tartıştıklarını da belirtti.

“HÜKÜMET UYKUDA YAKALANDI”

Öte yandan Haravgi gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, AKEL’in doğalgaz sıvılaştırma terminalinin hızlıca ileri götürülmesi yönünde yaptığı uyarıların dinlenmediği belirterek, bu yöndeki ısrarlarının terminalin, Güney Kıbrıs ve İsrail “MEB”lerinde faaliyet gösteren şirketlerin saptadıkları yatakların ticari istifadesinde ilk tercih olması için yapıldığını kaydetti.

Rum Hükümetinin bir kez daha uykuda yakalandığı eleştirisinde bulunan gazete, Güney Kıbrıs’taki Afrodit ile İsrail’deki Leviathan ve Tamar’da faaliyet gösteren Delek, Avner ve Noble şirketlerinin, Leviathan yatağındaki doğalgazın borularla Mısır’daki Idku LNG terminaline taşınması için İngiliz şirket BG ile ön anlaşmaya vardığı bilgisini verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.