1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. CİNSELLİK ÖLMEZ YAŞLANIR
CİNSELLİK ÖLMEZ YAŞLANIR

CİNSELLİK ÖLMEZ YAŞLANIR

CİNSELLİK ÖLMEZ YAŞLANIR

A+A-

Sanılanın aksine toplum, etrafındakilerin cinsel yaşamıyla gayet ilgilidir ve cinsel sorunlar hangi yaşta olura olsun insanların başucu sorunlarındandır.

Birçok bilimsel çalışma cinsel doyumun azalmasının yaşlıların yaşam kalitesini belirgin ölçüde azalttığını ve aktif cinsel yaşamı olan yaşlıların bilişsel algılamada daha başarılı olduğunu göstermiştir. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuncay Taş, yaşlılarda cinselliği anlattı.
Yaşlılıkta cinsel hayatın olmayacağı düşüncesi kesinlikle yanlıştır, fakat bu dönemde seksüel performans beklentileri de erişkin dönemindekine göre farklı olmalıdır.

YAŞLI KADIN VE ERKEKLER DE CİNSEL HAYATA DEVAM EDEBİLİR

70 yaşından sonra her erkeğin aktif cinsel hayatı olmayabilir fakat olmasını beklemek çok doğaldır. Dünyada artık toplum tarafından yaşlı olduğu düşünülen kadın ve erkekler, aktif şekilde cinsel yaşamını devam ettirmekte ve bunu bir tabu olarak görmemektedir. Keza ülkemizde ve dünyada yaşlanma bakımından kesin bir sınır olmasa da doktorlar 65 yaşın üzerinde olmayan insanlara yaşlı gözüyle bakmamaktadır. Tüm dünyada doktorlar da yaşlı insanların cinsel sorunlarını normal bulmakta ve mutlaka çözüme ulaştırılması için çaba gerektiren sorunlar olarak görmektedir.

SERTLEŞME SORUNU OLAN ERKEKLERDE BUNLAR SORGULANIR

Sertleşme sorunu ile doktora başvuran yaşlı erkek hastaların cinsel yaşamı sorgulanırken, yaşı, şikâyetleri, vücut yapısı, başka hastalıklarının olup olmadığının yanında şunlarda önemlidir ve mutlaka sorgulanır:

• Seks yapma gücü ve sıklığında azalma,
• Sabah sertliği sayısında azalma,
• Seksten alınan zevkte azalma, cinsel birleşme için isteğin azalması,
• Sakal büyümesinde azalma ,
• En iyi zamanlarının geride kaldığı hissi ,
• Kendini tükenmiş ve dibe vurmuş hissetmek,
• Alınganlık, saldırganlık hali, küçük şeylerden kolay etkilenme, karamsarlık,
• Uykuya dalmada zorluk, derin uyumada zorluk, erken uyanma ve yorgunluk hissi, yetersiz uyku, uykusuzluk,
• Eklem ve kas ağrısı.

Tüm bunlar sorgulanırken hastanın gerekli görülen tahlil, tetkik ve konsültasyonlarıyla tedavi protokolü düzenlenir.

Erkekliğin sonu, andros = erkek ve pausis = sonlanma yani  Andropoz nedir?
Andropoz erkeklerde belli bir yaştan sonra (50) cinsel fonksiyon, cinsel istek ve cinsel güç azalması, iktidarsızlık, yorgunluk hali ve uyku problemleri duygusal değişiklikler, depresyon, osteoporoz, karın yağlanmasında artış ve kaslarda azalmaya neden olan klinik durumdur. Kadınlardaki menopozun erkekteki halidir. Andropoz kelime anlamı olarak erkekliğin sonu tanımlamasını tam olarak karşılamaz, yani erkekliğin birden bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Andropoz hormonal açıdan değerlendirildiğinde başta erkeklik hormonunda (testosteron) azalma, olmak üzere diğer birçok hormon arasındaki dengesizlik olarak tanımlanır.
Sanılanın aksine genç ve erişkin insanların yaşlanma fikrine verdiği yanıttan daha farklıdır yaşlı insanların durumu, çok da depresif bir hal almaz aksine gençlerden daha az depresif olurlar.. Yaşlı insanlar genelde yaşlılığa birkaç senede alışırlar.
Yaşlı erkekler yaşlarına alışırlar, cinselliğinin bittiği fikrine ise daha değil.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.