1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''CİNSİYET KOTASI KONULMALI''
''CİNSİYET KOTASI KONULMALI''

''CİNSİYET KOTASI KONULMALI''

“Cinsiyet kotası konulmalı”

A+A-

Cumhuriyet Meclisi’ndeki kadın milletvekilleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü değerlendirirken, ortak temennileri kadının siyasette daha aktif rol oynaması oldu.

Meclis Başkanı Sibel Siber, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya ve UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nünde özellikle Kıbrıs müzakereleri sürecinde kadının daha etkin şekilde rol alması gerektiğini vurguladılar.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Cumhuriyet Meclisi’ndeki kadın milletvekilleri Haberal Kıbrıslı’ya 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü değerlendirirken, kadın vekillerin ortak temennisi kadının siyasette daha aktif rol oynaması oldu. Meclis Başkanı Sibel Siber, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Siyaset alanında çok az kadın görüyoruz. Bu konuda kadınlarımızın daha girişken olması gerekmektedir” derken, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya ise, “Başlayan Kıbrıs müzakerelerinde kadın haklarına, toplumsal eşitliğe, azınlık ve çocuk haklarına dayalı bir gün diliyorum” dedi. UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mecliste şu an sadece 4 kadın milletvekili bulunması toplumumuz için utanç verici bir durumdur. Seçimlerde cinsiyet kotası konulması gerektiği inancındayım” diye konuştu.

Siber: “Siyasette çok fazla kadın görebiliriz”
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili konuşan, İlk Kadın Başbakan ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “Kadının doğasında barış ve uzlaşı kültürü vardır. Bunu kendi zekâ ve yöneticilik yeteneğini ile birleştirirse siyasette çok daha fazla kadın görebiliriz. Ülkemizde kadın politikacı çok az, bu demokratik ülkelere oranla üzücü bir durum” dedi.

Gürçağ: “Müzakereleri sürecinde kadına da yer verilmeli”
UBP Girne milletvekili İzlem Gürçağ da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
 “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kutlanma amacı olarak kadınların eşitliğini, huzurunu, sosyal haklarını korumak amacını gütmektedir. Kadınlarımızın toplum içerisinde daha etkin rol oynamaları gerekmektedir. Ulu önderimiz Atatürk’ün de değdi gibi ‘Sadece kadınları gelişen toplumlar gelişebilir...’ Bizler kadınlarımıza çözüm üreten değil, kadınlarımızla çözüm üreten toplumu oluşturmalıyız. Yaşanan Kıbrıs’taki müzakere sürecinde kadınlarımıza da yer verilmesi gerekmektedir.” 

Derya: “Toplumsal eşitliğe dayalı bir çözüm diliyorum”
Öte yandan CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Başlayan Kıbrıs müzakerelerinde kadın haklarına, toplumsal eşitliğe, azınlık ve çocuk haklarına dayalı bir çözüm diliyorum. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlu olsun” diye konuştu.

Özdenefe: “Seçimlerde cinsiyet kotası konulmalı”
CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de 1977 yılından günümüze kadar ülkemizde kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu yıl da yine kadınları yücelten birçok organizasyon yapıldığına dikkat çekti. Özdenefe,  KKTC’de kadınların hala sosyal hayatta ikinci planda kaldığını ifade ederek,”Kadınlarımızın toplumda ilk aşamaya getirilip erkeklerle eşit haklara sahip ve demokratik bir biçimde toplumda yer almalarını temenni ediyorum. Mecliste şu an sadece 4 kadın milletvekili bulunması toplumumuz için utanç verici bir durumdur. Seçimlerde cinsiyet kotası konulması gerektiği inancındayım” dedi.
Haberal Kıbrıslı
 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.