1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çipras seçim vaadini tutuyor: Asgari ücret 750 avro olacak!
Çipras seçim vaadini tutuyor: Asgari ücret 750 avro olacak!

Çipras seçim vaadini tutuyor: Asgari ücret 750 avro olacak!

Çipras seçim vaadini tutuyor: Asgari ücret 750 avro olacak;

A+A-

 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün açıkladığı hükümet programında, asgari maaşın yükseltilmesi dahil çok sayıda seçim vaadinden taviz vermedi.

 
Asgari ücretin aşamalı olarak 750 avroya çıkarılması sözünü veren SYRIZA lider, mali tedbirler kapsamında hükümete ait üç uçaktan birinin satılacağını, yüksek gelirlilerden de yüksek vergi alınacağını söyledi.

"Herkes bilsin ki Yunan halkının 25 Ocak'ta bize verdiği yetkiyi müzakere etmiyoruz. Hükümetin geri alınamaz kararı, seçim öncesi vaatlerini tutarak bunların tamamının uygulanmasıdır. Bu taahhüdümüz, vatandaşlarımızı doğrudan ilgilendiren tüm konularda müzakere edilemez çekirdeği oluşturmaktadır," diye konuşan Çipras, özellikle AB ile borçların yeniden yapılandırılması müzakerelerinde uzun süreli bir sürece girildiğini belirtti.

Yeni hükümet olarak yeni bir işbirliği ve kalkınma programı hazırlanması için 2015 Haziran ayına kadar bir "köprü programı" uygulanmasını arzuladıklarını söyleyen Çipras, "Niyet varsa bu konuda yarın bile anlaşma sağlanabilir" ifadesini kullandı. Çipras, önceki hükümetler tarafından imzalanan memorandumların Yunan halkının oylarıyla feshedildiğinin ve artık kendileri için böyle bir şeyin söz konusu olmadığının güvencesini verdi.

KAMU PERSONELİ YENİDEN İŞE ALINIYOR
Çipras, kamuda öngördükleri önlemler kapsamında bakanların kullandığı araçların sayısının yarıya indirileceğini ve milletvekillerine tahsis edilen araçlar iptal edileceğini duyurdu. Başkanlık konutundaki ve bakanlıklardaki personel sayısı yüzde 30 oranında azaltılırken, Bakanları korumakla görevli polislerin ise caddelerde ve semtlerde görevlendirileceğini belirtti.

En önemli vaatlerden biri olarak ise işten çıkarılan kamu çalışanlarının görevlerine geri alınması olarak dikkat çekiyor. Çıpras, bu personelin çalışma koşullarının ve önceki hükümetler tarafından memorandumlar gereği kısıtlanan özlük hakları yeniden belirleneceğini de taahhüt etti.

EMEKLİ MAAŞLARINDA KESİNTİ YOK
Çipras’ın bir diğer vaadi ise emekli maaşlarında daha fazla kesintiye gidilmemesi. Ülkenin doğal zenginliklerinden elde edilecek gelirler için ise sosyal sigorta kurumlarına destek amaçlı özel bir fon oluşturuluyor. Çipras ayrıca, daha önce çok sayıda özelleştirmeleri durdurarak sinyalini verdiği gibi, herhangi bir satış süreci “ülkenin ve halkın çıkarlarının göz önüne alınacağını” söyledi.

Çipras’ın programındaki bir diğer önemli vaadi ise ülkede bulunan yasal göçmenlerin insan hakları kapsamında Yunan vatandaşlığına geçmelerindeki zorluklar ortadan kaldırılması olarak göze çarpıyor.

‘TÜRKİYE SINIRINDAKİ TELLER UTANÇ VERİCİ’
Öte yandan SYRIZA‘nın Yönetim Kurulu Üyesi Giorgos Chondros, Avusturya’nın başkenti Viyana’da APA ajansına verdiği demeçte Türkiye-Yunanistan sınırında bulunan dikenli tellerle örülü duvar için ”Demokratik bir ülke için böyle bir sınır duvarı utanç vericidir“ ifadelerini kullandı. AB’nin mülteci akınını önlemek için kurduğu Frontex oluşumu bünyesinde 2012 yılı sonunda bitirilen Meriç sınırındaki 12 kilometrelik dikenli çelik tellerin yanlış mesaj verdiğini kaydeden Chondoros ”Yunanistan, Avrupa’nın bir kapısıdır“ dedi.

Sınırda bulunan duvar, mültecileri daha tehlikeli olan deniz yoluna yönelmek zorunda bıraktığı için insan hakları örgütlerince eleştirilmişti. Chondros, Yunanistan’ın sıkı mülteci politikasını sonlandıracağını söylerken, radikal sol hükümetinin, Yunanistan‘da doğan herkese Yunan vatandaşlığı vereceğini söyledi. İltica sürecinin de kolaylaştırılacağını belirten Chondros “İltica politikası temelden yeniden düzenlenecek. Sadece Yunanistan için değil, tüm Avrupa için yeni bir mesaj vereceğiz“ dedi. Chondros partinin yönetim kurulu üyesi ve çevre sağlığı sözcüsü olarak görev yapıyor
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.