1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİPRAS’IN KAYGILANDIRAN ZİYARETİ
ÇİPRAS’IN KAYGILANDIRAN ZİYARETİ

ÇİPRAS’IN KAYGILANDIRAN ZİYARETİ

Kıbrıs sorununda anlaşmaya varmasının ekonomi konusundan çok daha kolay olacağına dikkat çekiliyor...

A+A-

 

GÜNEY KIBRIS, ÇİPRAS’IN EURO GRUBU’NDA DESTEK İSTEMESİ HALİNDE ARADA KALMAKTAN KAYGI DUYUYOR

“RUM VE YUNAN HÜKÜMETLERİNİN KIBRIS SORUNUNDA ANLAŞMASI EKONOMİDEN ÇOK DAHA KOLAY”

ÇİPRAS’IN YÜKLÜ ZİYARET PROGRAMINDA KIBRIS TÜRK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞME DE VAR

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirmek üzere bugün Rum tarafına gitti. Yunanistan’ın Rum yönetiminden Euro Grubu’nda destek istemesi halinde zorluklar ortaya çıkacağına dikkat çekilirken iki tarafın, Kıbrıs sorununda anlaşmaya varmasının ekonomi konusundan çok daha kolay olacağına dikkat çekiliyor.

Simerini “Ekonomi Politikası Sıcak Patates... Çipras’ın Kıbrıs Ziyareti ve Memorandum Teorisinde Gri Bölgeler” başlıklı manşet haberinde sabah saat 08.00’de Güney’e ulaşması beklenen Çipras’ın ziyaret programının oldukça yüklü olduğunu belirtti.

Çipras’ın Euro Grubu toplantısında memorandumda acil değişiklik isteyen Yunanistan dosyası açılırsa Rum yönetiminin destek vermesini istemesi halinde Güney’deki yüklü ziyaret programının bir o kadar daha ağırlaşacağını yazan gazete Çipras hükümetinin Troyka ile imzaladığı memorandumda acilen değişiklik talep ettiğini hatırlattı.

Rum ve Yunan hükümetlerinin Troyka politikalarına karşı duruşları birbirine taban tabana zıt olduğuna ve üzerine köprü kurulabilmesinin beklenmediğine işaret edilen habere göre, Çipras’ın seçilmesinden sonra Atina Troyka’ya ve uluslararası kreditörlerine karşı çok sert bir söylem benimsedi. Rum tarafı ise reform programına bağlı kalınmasını memorandumdan çıkışın en gerçekçi ve hızlı yolu görüyor.

Gazete Rum yetkililerin Güney Kıbrıs’ın, siyasi-ekonomik düzeyde Atina’ya destek vermek ile Rum yönetiminin kendi ekonomisi için bağlılıkla izlemekte olduğu; memorandumdaki ülkelerin taahhütlerini yerine getirme zorunluluğu çekişmesinin arasında kalmasından duydukları kaygı ve endişeyi gizlemediklerini yazdı.

KIBRIS SORUNUNDA ANLAŞMA ÇOK KOLAY

Gazete “Kartlarını Açıyor ve Görüşüyorlar... Kıbrıs Yeni Başbakan Çipras’ın Avrupa Yolculuğunun Hareket Noktası” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde Aleksis Çipras ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün saat 10.00’daki baş başa görüşmeleriyle başlayacak resmi görüşmelerin iki cephede hareket edeceğini yazdı.

Birinci cephenin “milli dava” diye nitelediği, Türkiye’nin politikası ve Rum yönetiminin “devlet egemenliğini” tanımaması bağlamındaki Kıbrıs sorunu olduğunu yazan gazete, Rum ve Yunan hükümetlerinin, ezeli ulusal çizgileri nedeniyle, bu konuda çok kolay anlaşmasının beklendiğini kaydetti.

Gazete Çipras’ın yakın zamanda yaptığı, “Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin bölgeden uzaklaşması ve toplumlararası diyaloğun yeniden başlaması için kapıların açık tutulması gerektiği” açıklamasının Anastasiadis’in tezleriyle aynı düzlemde olduğunu yazdı, şunları ekledi:

“Atina’dan ve yeni Çipras hükümetinden gelen bilgiler, Başbakan Çipras’ın Kıbrıs’ta Kıbrıs sorunuyla ilgili konular üzerinde durarak, Kıbrıs sorununa ekonomiden daha çok önem verdiğini ima edeceği yolunda.

Başbakanlık’tan kaynaklar bu bilgiyi güçlendirmek için KİPE’ye (Rum Haber Ajansı) ‘Yeni Yunan hükümetinin tavrı, sarsılmaz biçimde, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler için BM kararlarına dayanan adil ve sürdürülebilir bir çözümden yana olacak’ dediler.”

ÇİPRAS EURO GRUBU’NDA DESTEK İSTERSE GÜNEY KIBRIS ARADA KALACAK

Gazete Çipras’ın Güney Kıbrıs ziyaretinin belirsiz ve gri bölgeleri de bulunduğuna dikkat çekerek bunların tamamen ekonomi konularında olduğuna işaret etti, şu detayları verdi:

“İki hükümetin Troyka’nın politikalarına karşı birbirine taban tabana zıt duruşları üzerine köprü kurulması beklenmiyor, kurulamaz da. Atina, Çipras’ın seçilmesinden sonra Troyka’ya ve uluslararası kreditörlerine karşı çok katı bir söylem benimsedi. Lefkoşa ise memorandumdan süratle çıkmanın tek gerçekçi yolu olarak reform programının harfiyen uygulanması çizgisindedir.

Yeni Yunan hükümeti, Euro Grubu Yunanistan dosyasını yeniden açmak isterse Lefkoşa’dan Maliye Bakanı (Haris Yeorgiadis) düzeyinde destek vermesini isterse mesele çıkabilir. Hükümet yetkilileri, aleni açıklamalarında Çipras’ın çabasının başarıya dönüşmesi dileğini belirtseler bile, Kıbrıs’ın bir çekişmenin ortasında kalmasından duydukları kaygı ve endişe gözden kaçmıyor. Bu çekişme de siyasi-ekonomik düzeyde Atina’ya destek vermek ile -Kıbrıs ekonomisi örneğinde harfiyen uyulmakta olan- memorandumdaki ülkelerin taahhütlerini yerine getirmesi gerektiği teorisi arasındaki tercihtir.”

II. HRİSOSTOMOS ÇİPRAS’I DESTEKLİYOR

Gazete Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un, Aleksis Çipras’ın çabalarına destek vererek başarıya ulaşması dileğinde bulunduğunu, Güney Kıbrıs’ın da Troyka’yla ilgili politikasını değiştirmesi gerekip gerekmediği sorusuna karşılık şunları söylediğini yazdı:

“Biz küçük bir ülkeyiz ve çıkmazdan çıkabiliriz. Ben talepkarım, bu yanlış değil, halkın iyiliği için bütün hükümetlerin talepkar olması gerekir. Kredi aldığımızda, bizim değil yabancıların parası olduğunu ve geri ödememiz gerektiğini biliriz.”

RUM MECLİSİ’NİN ÖZEL OTURUMUNDA KONUŞACAK

Gazete Larnaka Havaalanı’nda Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından saat 08.00’de karşılanacak olan Aleksis Çipras’ın saat 10.00’da Rum Başkanlık Köşkü’nde Anastasiadis’le baş başa görüşeceğini, heyetler arası görüşmeye geçileceğini ve ardından Çipras-Anastasiadis ortak basın toplantısı düzenleneceğini yazdı.

Gazeteye göre Rum ve Yunan Dışişleri Bakanları Yoannis Kasulidis ve Nikos Kocas öğle saatlerinde ayrı bir baş başa görüşme yapacak. Çipras, kendinden önceki Yunan başbakanlarının ziyaretlerden farklı olarak programına, sivil toplum örgütlerini de ekledi. 19.00-19.20 arasında yer alacak görüşmede Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri de olacak. Rum meclisinde siyasi partilerle görüşecek olan Çipras saat 20.00’de düzenlenecek Meclis özel oturumda konuşma yapacak.  Anastasiadis bu gece Rum Başkanlık Köşkü’nde Çipras onuruna yemek verecek.

Haberde Çipras’ın Yunan Askerî Mezarlığı ve Malunda-Ay. Yanni’deki ELDİK kışlasını ziyaret edeceği, Rum Merkezi Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarlarını da ziyaret ederek çelenk koyacağı kaydedildi.

Politis “Çipras Siyasi Destek Arıyor... Yunan Başbakan Avrupa Gezisine Kıbrıs’tan Başlıyor” başlıklı manşet haberinde Çipras’ın, kritik Avrupa gezisinde, Yunan ekonomisi için yeni bir anlaşma yapmak hedefiyle siyasi düzeyde müttefikler aramakta olduğunu yazdı.

RUM SİYASİ PARTİLERİNİN ÇİPRAS’TAN BEKLENTİLERİ...

Devamla Çipras’ın yarın öğle saatlerinde Güney Kıbrıs’tan ayrıldıktan sonra başlayacağı Avrupa gezisiyle ilgili detaylara yer veren gazete Rum siyasi partilerinin Çipras’ın bugünkü ziyaretini büyük bir ilgiyle beklediğini, haberinin “Beklentiler Yüksek... Partiler Çipras’ı Taleplerle Bekliyor” başlığıyla ayırdığı bölümünde aktardı.

Gazeteye göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos “partim Çipras’tan, milyarlarımızı çalan oligarkların karşısına çıkmasını ve Kıbrıslı mevduat sahiplerinden tıraşlanıp Yunanistan’daki bankalara gönderilen milyarları geri getirme yolu bulmasını bekliyor” dedi.

Vatandaşlar İttifakı, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, gerek milli gerek ekonomik konularda –her iki ülkeyi de tehlikelerden ve meydan okumalardan kurtaracak ortak bir strateji geliştirmesinin daha önce hiç olmadığı kadar şart olduğu mesajını verdi.

KOCAS KASULİDİS’E KERRY İLE GÖRÜŞMESİ HAKKINDA BİLGİ VERECEK

Alithia da haberi manşetten “Sıkı İşbirliği Temelleri Atılıyor... Aleksis Çipras Bugün Kıbrıs’ta... Yunan Başbakan Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Örgütleriyle de Görüşecek” başlığıyla aktardı.

Gazete Çipras-Anastasiadis görüşmesinde Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin faaliyetleri ve ekonomi konularının masaya yatırılacağını, Çipras’ın heyetinde bulunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Rum dengi Yoannis Kasulidsi’le özel görüşme yaparak Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi vereceğini belirtti.

Gazeteye göre Atina’dan bir hükümet kaynağı, yeni Yunan hükümetinin Kıbrıs sorununda “Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için BM kararlarına dayanan adil ve sürdürülebilir bir çözümden yana olacağını” söyledi.

Fileleftheros manşet haberine “Sembolizmli Ziyaret... Çipras’ın İlk Kıbrıs Ziyareti ve Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlarla Görüşme” başlığını attı.

Haberi manşete çekmeyen tek gazete Haravgi ise “Yeni Yunanistan Başbakanı Bugün Kıbrıs’ta... Aleksis Çipras’ın Görüşme Gündeminde Kıbrıs Sorunu ve Ekonomi Konuları Var” başlığını kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.