1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİPRAS’IN KIBRIS TEMASLARI…
ÇİPRAS’IN KIBRIS TEMASLARI…

ÇİPRAS’IN KIBRIS TEMASLARI…

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras,

A+A-

 

ÇİPRAS HRİSTOFYAS VE HRİSOSTOMOS İLE GÖRÜŞTÜ

KIBRISLI TÜRK-RUM SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ ÜYELERİ VE KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ’YLE DE BİR ARAYA GELDİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ve Başpiskopos Hrisostomos’la görüştü; Kıbrıslı Türk-Rum sivil toplum örgütleri üyeleri ve Kayıp Şahıslar Komitesi’yle de bir araya geldi.

Fileleftheros’un haberine göre Hristofyas, Çipras ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Troyka’dan kurtulma çabalarının ortak olduğunu dile getirdi ve Çipras ile içten bir görüşme yaptığını söyledi.

Çipras’ın kendisini Yunanistan hükümetinin niyetleri, kendisinin de Çipras’ı Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirdiğini belirten eski Rum lider, temas içerisinde olacakları konusunda mutabık kaldıklarını, çünkü Troyka’dan kurtulma çabalarının ortak olduğunu ifade etti.

Yunan ve Kıbrıs Rum halklarının bu meselede ortak kadere sahip olduklarını söyleyen Hristofyas, Kıbrıs sorunu hakkında ise, Yunanistan’da kurulan yeni hükümetin, “Türkiye’nin, siyasi eşitliğe sahip olacak iki kesimli-iki toplumlu federasyon çözümüne ilişkin yayılmacı politikaları karşısında, Kıbrıs halkının mücadelesini destekleyeceğine emin olduğunu” öne sürdü.

Kemer sıkma konularında Avrupa’da herhangi bir şeyin değişip değişmeyeceği konusunda kendisine yöneltilen soru üzerine de Hristofyas “Avrupa halklarının, Merkel ile işbirlikçilerinin sömürge politikalarından bıktıklarını” sözlerine ekledi.

KIBRISLI TÜRK-RUM SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ ÜYELERİ VE KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ’YLE GÖRÜŞME

Çipras’ın Kıbrıs temasları sırasında Kıbrıs Türk-Rum sivil toplum örgütleri üyeleri ve Kayıp Şahıslar Komitesi’yle bir araya geldiğini de yazan gazete, Kıbrıslı Türk ve Rumlara seslenen Çipras’ın, Kıbrıs halkının birleşmesi hedefini başarmak için, Kıbrıslı Türk ve Rumlar ile bunların çabalarına güvendiklerini ifade ettiğini aktardı.

Çipras’ın “bu tarz bir görüşme gerçekleştiren ilk Yunanistan Başbakanı olduğunu” savunan gazete, Çipras’ın Kıbrıslı Türk-Rum sivil toplum örgütlerinin üyelerine, Yunanistan’ın Kıbrıs’ın birleşmesi için bunların çabalarına güvendiğini ve Atina’nın bu gidişata yönelik olarak, elinden geleni yapacağını söylediğini iletti.

Gazete görüşmenin ardından Çipras’ın, Kıbrıslı Türk-Rum sivil toplum örgütlerinin üyeleriyle, fotoğraf çektirdiğini de yazdı.,

Gazete, görüşmeye 6 örgütten temsilciler katıldığını bildirdi.

Haberde, Çipras’ın bunun öncesinde ise Kayıp Şahıslar Komitesi’ni kabul ederek, kayıplar konusu hakkında bilgi aldığı belirtildi.

ÇİPRAS-HRİSOSTOMOS GÖRÜŞMESİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Güney Kıbrıs temasları sırasında, Başpiskopos Hrisostomos ile bir araya geldiğini de aktaran gazete, Çipras’ın, kilisenin sosyal hizmetleri ile Yunanistan’daki fakir halka desteğini övdüğünü, aynı zamanda Hrisostomos’un dinler arası diyalog ve KKTC’deki kültürel mirasın korunması konusundaki çalışmalarından da övgüyle söz ettiğini ekledi.

Gazeteye göre Çipras açıklamasında ayrıca “aydınlanmış ruhani liderlerin nefrete göğüs germeleri gerektiğini, çünkü dinlerin halkları ayırmak için değil, birleştirmek için var olduklarını” ifade etti.

Dini nefretin maceralara sebep olduğu bir dönemde, dinler arası diyaloga ilişkin çabaların sürmesi gerektiğini ifade eden Çipras, Hrisostomos’un dini özgürlük ve tüm Kıbrıs’taki kültürel mirasın korunmasına ilişkin çabalarının da üzerinde durdu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.