1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇIRALI: “KDV ERTELEMESİNE ANLAM VEREMEDİK”
ÇIRALI: “KDV ERTELEMESİNE ANLAM VEREMEDİK”

ÇIRALI: “KDV ERTELEMESİNE ANLAM VEREMEDİK”

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Ali Çıralı Başkanlığı’ndaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası yetkililerini kabul etti.

A+A-

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Ali Çıralı Başkanlığı’ndaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası yetkililerini kabul etti.

Ziyaretlerinin amacının gündemde olan bazı ekonomik konularda istişare etmek olduğunu belirten Özgürgün, en önemli gündem konusunun ise KDV ertelemesi olduğunu söyleyerek, “Bu karar, devlet gelirlerini iki ay erteleme anlamındadır ve bizim yaptığımız hesaplara göre de devletimizin aylık olarak aşağı yukarı 50 milyon TL’lik KDV geliri vardı. Bunun anlamını çözemedik” dedi.

“KARAR YENİDEN GÖZDEN GEÇMELİ”

Narenciye üreticileri ve piyasada özel sektöre olan borçların kamu tarafından ödenememesi durumu varken, KDV ödemesinin ötelenmesine anlam veremediklerini dile getiren Çıralı, bu kararın hükümet tarafından yeniden gözden geçirilmesini talep ederken Anamuhalefet partisi olarak UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’den de destek istedi.

KKTC ekonomisinin sürdürülebilir bir yapıya ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için şu anda mevcut olan 6 yüz milyon dolarlık cari açığın azalması gerektiğini kaydeden Çıralı, bunu azaltabilmenin yegane yolunun da üretimi ve ihracatı artırmak olduğunu belirtti.

Çıralı ayrıca, üretimi mümkün olanların burada üretimini ve tüketimini sağlamanın cari açığın azalmasında da çok önem taşıdığına dikkat çekti.

Yatırımların önünde engel olan 2012 yılında çevre yasasında yapılan değişikliklere de değinen Çıralı, Organize Sanayi Bölgesi dışında sanayi faaliyeti yapılmasının yasal olarak engellenmesinin büyük yatırımcıların önüne konan engel olduğunu ve 2012 yılına kadar da bu yönde hiçbir yatırım yapılmadığını söyleyerek, çevre yasasındaki bu maddenin ivedilikle kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Çevre yasasında bir de yakıtlarla ilgili herhangi bir koşulun olmadığını söyleyen Çıralı, önemli olanın bacadan çıkan gazların kalitesinin olduğunu, bu gazların da ölçümünün yapılmasının gerektiğini, fakat devletin bacadan çıkan gazları ölçecek aleti olmadığını savundu.

Mevcut iki tane tuğla fabrikasının senlerdir kapalı olduğunu, bunun da ekonomiye darbe vurduğunu belirten Çıralı, bunun da ivedi bir konu olduğunu, devletin baca gazı ölçme aleti alması ve var olan fabrikaları üretime teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Oda olarak kuzey-güney fiyat araştırması yaptırdıklarını ve önemli bulgulara rastladıklarını dile getiren Çıralı, bu verilerden yola çıkılarak yerel üretimin desteklenmesi gerektiğinin de ortaya çıktığını kaydetti.

ÖZGÜRGÜN

İhracatın önünün açılması, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerini ve kobilerin desteklemesi açısından yapılacak çok şey olduğunu dile getiren Özgürgün, hükümetin, var olan tesisleri kapatma yönüne gittiğini bunun da kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyledi.

Kapılar açıldıktan sonra kuzey-güney kıyaslamasının sürekli yapıldığını ve üretimin desteklenmesi yönüyle fiyatların rekabet edilebilir düzeyde hatta daha ucuz olduğunu belirten Özgürgün, hükümetin bu noktada kararlarını alıp devam ettirmesi halinde bu sekiz ay içerisinde çok daha iyi noktalara varılabileceğini söyledi.

Başbakan’ın “ekonomi düzelmez şeklinde” yaklaşımı bulunduğunu savunarak bunu eleştiren Özgürgün, “Bu mantalite olduğu için sıkıntılar başlamıştır ve gittikçe de artacaktır. Bunun üzerine bir de KDV ertelemesi gibi devlet gelirlerini de akamete uğratacak bir uygulamanın da önümüzdeki yerel seçimlere yönelik olduğu açıkça görülüyor. KKTC’nin böyle lüksü yoktur. Bu da tamamen popülist ve çok ciddi iddialarla gelen hükümetin bugün iflas etmesi demektir” dedi.

Hükümetin olmayan geliri ertelediğini dile getiren Özgürgün, ülkenin gelire ihtiyacı olduğunu ve üretimin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Hükümetin sanki, “yapılacak seçimden sonra yokum” mesajını vermeye çalıştığını söyleyen Özgürgün, bu uygulamalarla kısa sürede çok ciddi sıkıntılara sebep verildiğini bu verilen tahribatında düzeltilmesinin de uzun zaman alacağını kaydetti.

Hükümete çağrı yapan Özgürgün, bu yapılan yanlışlardan bir an önce dönmesi gerektiğini, bu yanlışların düzelmesinin çok uzun zaman alacağını, bunun da hem üreticiye, hem KKTC ekonomisine, hem de ülkede yaşayan birçok kesime ciddi zararlar vereceğini belirtti.

2009 yılında hükümete geldiklerinde bu zararı gördüklerini de söyleyen Özgürgün, CTP hükümetinin o dönemde çok ciddi zararlar vererek hükümetten gittiğini, kendilerinin hükümete geldikleri zaman da maliyenin kasasının boş olduğunu ve bir çok ödenemeyen çekleri karşılarında bulduklarını öne sürerek, şimdiki hükümetin ise bu duruma çok daha kısa bir sürede gelindiğini iddia etti.

Sorunlara en yakın bir zamanda çözüm bulunması yönünde de her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Özgürgün, üreticinin ve üretenin yanında olacaklarını belirtti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.