1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇIRALI: “SANAYİCİ MAĞDUR”
ÇIRALI: “SANAYİCİ MAĞDUR”

ÇIRALI: “SANAYİCİ MAĞDUR”

Döviz hızlı yükselişini sürdürürken, ülkedeki sektör temsilcileri hükümetin önlem almasını istiyor.

A+A-

Döviz hızlı yükselişini sürdürürken, ülkedeki sektör temsilcileri hükümetin önlem almasını istiyor.  Neler yapılabileceği konusundaki çalışmalarını sürdüren hükümeti ise yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu ele alacak.

TAK muhabiri, Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim görevlisi Doçent Doktor Erdal Güryay, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Çıralı ile dövizdeki yükselişin ekonomide yarattığı etkiyi konuştu.

Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, dövizdeki hızlı yükseliş karşısında neler yapılabileceği konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirterek, konunun yarın Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirileceğini söyledi

Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi, ekonomist, Doçent Doktor Erdal Güryay, hükümetin acil şekilde eylem planı ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.

“Ekonomik sorunlar nedeniyle ister istemez hizmet kalitesi düşecek” diyen Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, bunun sonraki yıllarda talep düşüşü yaratacağını ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, önümüzdeki dönemin tüm sektörler için sıkıntılı olacağını dile getirerek, kurların veya TL faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi halinde bankacılık sektörü kredi hacminde daralma beklenebileceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, TL’nin döviz karşısında yüzde otuz değer kaybettiğini ifade ederek, bunun alım gücünü düşürdüğüne işaret etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Çıralı, “Sanayi hammaddesi dövizle alınıyor ancak satış TL üzerinden yapılıyor. Bu büyük bir mağduriyet yaratıyor” diye konuştu.

AFŞAROĞLU: “KONU YARIN BAKANLAR KURULU GÜNDEMİNE GELECEK”

Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, dövizdeki hızlı yükseliş karşısında neler yapılabileceği konusunda çalışmalarının sürdüğünü, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Bankalar Birliği ve Merkez Bankası arasında görüşmeler yapıldığını söyledi.

Afşaroğlu, Bakanlar Kurulu’nun yarınki toplantısında da konunun gündeme geleceğini belirterek, alınacak kararların ardından gerekli adımların atılacağını dile getirdi.

GÜRYAY: “HÜKÜMET ACİL ŞEKİLDE ÖNLEM ALMALI”

Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi, ekonomist, Doçent Doktor Erdal Güryay, döviz kurunun bir yıl önceki seviyelerine inmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, kurların yükselip yükselmeyeceğinin kısa vadede TC Merkez Bankası’nın kararlarına bağlı olduğunu anlattı.

Dövizdeki yükselme nedeniyle yabancı para cinsinden borçlananların yüzde 30 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldığını anlatan Güryay, hükümetin alacağı önlemlerle bankalara borcu olanları desteklemesi gerektiğini söyledi.

Güryay ekonominin geneli için önlemler alınması gerektiğini kaydederek, bu önlemler çerçevesinde bazı ürünlerin KDV’lerinin düşürülebileceğini, peşin stopajdan vazgeçilebileceğini, bazı fonların düşürülebileceğini, eşel mobilin iki ayda bir uygulanabileceğini ve asgari ücretin daha sık değiştirilebileceğini söyledi.

Bu önlemler için Türkiye’den finansman istenebileceğini dile getiren Güryay, hükümetin bu maliyetleri karşılamak için servet vergisi uygulamasına da geçebileceğini dile getirdi.

Hükümetin çok acil şekilde eylem planı ortaya koyması gerektiğini dile getiren Güryay, aksi halde ekonominin ciddi şekilde zarar göreceğini belirtti.

AKTIĞ: “OTELCİLERİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, dövizdeki yükselişin otelcileri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Dövizdeki yükseliş nedeniyle girdi maliyetlerinin ve bankalara ödenen borçların yükseldiğini anlatan Aktığ, “Otelcilerin içinde bulunduğu durum sürdürülebilir değil” diye konuştu.

Aktığ, öte yandan dövizdeki artışın, yabancıların ülkedeki alım gücünü artırması nedeniyle Avrupa ile çalışan bir kesim otelci için avantajlı bir durum yaratabileceğini dile getirdi.

“Ekonomik sorunlar nedeniyle ister istemez hizmet kalitesi düşecek” diyen Aktığ bunun sonraki yıllarda talep düşüşü yaratacağını ifade etti.

OKUR: “ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM TÜM SEKTÖRLER İÇİN SIKINTILI OLACAK”

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Genel Sekreteri Halil Okur, önümüzdeki dönemin tüm sektörler için sıkıntılı olacağını dile getirerek, kurların veya TL faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi halinde bankacılık sektöründe kredi hacminde daralma beklenebileceğini kaydetti.

ÇERKEZ: “ALIM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ TELAFİ EDİLMELİ”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, TL’nin döviz karşısında yüzde otuz değer kaybettiğini ifade ederek, bunun alım gücünü düşürdüğüne işaret etti.

Alım gücündeki bu düşüşün alınacak önlemlerle telafi edilmesi gerektiğinin altını çizen Çerkez, turist ve öğrencilerin getireceği dövizi artıracak yöntemler aranması gerektiğini anlattı.

Hükümetin süratle bu konularla ilgili çözüm önerisi üretmesi gerektiğini ifade eden Çerkez, bunlar için ihtiyaç duyulacak kaynağın Türkiye’den talep edilebileceğini söyledi.

ÇIRALI: “SANAYİCİ MAĞDUR”

Dövizdeki yükselişin tüm kesimler gibi sanayiciyi de etkilediğini belirten Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise, “Sanayi hammaddesi dövizle alınıyor ancak satış TL üzerinden yapılıyor. Bu büyük bir mağduriyet yaratıyor” diye konuştu.

Çıralı, sanayicinin son dönemde yüzde 30 zarar ettiğini söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.