1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇİRKİN PAZARLIK
ÇİRKİN PAZARLIK

ÇİRKİN PAZARLIK

Çirkin pazarlık

A+A-

Kıbrıs’a ‘yıldırım ziyaret’ yapan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, IŞİD’e yönelik operasyonlarda Baf Havaalanı’nı kullanma karşılığında Rum tarafının Kıbrısla ilgili tüm isteklerine destek sözü verdi.Suriye’deki IŞİD hedeflerini yok etmek isteyen Fransa’nın Cumhurbaşkanı François Hollande, Güney Kıbrıs’a sadece 50 dakikalık bir ‘yıldırım ziyaret’ gerçekleştirdi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşen Holande’ın, Baf’taki Andreas Papandreu hava üssünü IŞİD’e karşı kullanma karşılığında, Rum tarafının çözümle ilgili tüm isteklerine destek sözü verdiği bildirildi.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da, Güney Kıbrıs’taki Ağrotur Üssü’ne giderek, IŞİD’i bombalayan Hava Kuvvetlerine mensup pilotlarla görüştü, onlara moral verdi.

Yıldırım ziyaret…
Rum basını Hollande’nin kısa ziyaretine dünkü sayfalarında geniş yer verdi. Fileleftheros “Yıldırım Ziyaret… Güvenlik Konseyi İçerisinde de Fransız Desteği… François Hollande’dan Nikos Anastasiadis’e Destek Mesajı” başlığıyla aktardığı haberinde Hollande’ın özel uçakla gittiği Larnaka eski Havaalanı’ndan askeri helikopterle Fransız uçak gemisini denetlemeye gittiğini; ardından da yine askeri helikopterle Larnaka eski Havaalanı’na dönerek VIP salonunda Anastasiadis’le görüştüğünü yazdı.
Gazeteye göre yaklaşık 50 dakika süren görüşmede Hollande’a Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi veren Anastasiadis, Rum tarafının garantilerle ilgili tutumunu ve Avrupa müktesebatından sapmalara karşı olduğunu aktardı.

İşbirliği konuları ele alındı
Hollande da Fransa’nın, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına, daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi düzeyinde yardımcı olmaya hazır olduğunu iletti. Hollande, müktesebattan sapmalara tamamen karşı olduğunu da söyledi.
Görüşmede ekonomi ve iki ülkenin, Rum yönetimi ile TOTAL şirketi arasında imzalanan yeni anlaşmayla da ilgili enerji merkezli ikili iş birliği konularının da ele alındığı belirtildi.
Habere göre Anastasiadis’e IŞİD’in Suriye ve Irak’taki faaliyetleri hakkında bilgi veren ve Almanya’nın IŞİD’e karşı savaşa katılma kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hollande, Güney Kıbrıs’a, resmi ziyaret için yeniden gideceğini de söyledi.
Gazete İngiltere, Rusya ve ABD Dışişleri bakanlarının ziyaretlerinin ardından ve Çin Dışişleri Bakanı’nın ziyareti öncesinde gerçekleşen Hollande ziyaretinin, Anastasiadis’e Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tamamıyla görüşme olanağı sunduğuna dikkat çekti.

Savunma Bakanı da toplantıya katıldı…
Gazeteye göre Hollande-Anastasiadis görüşmesine Rum tarafından Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Fransa tarafından da Savunma Bakanı Jean-Yves Drian katıldı.
Habere göre özel uçakla saat 15.30’da Güney Kıbrıs’a ulaşan Hollande, Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi ile kısa bir görüşme yaptıktan sonra kendisini bekleyen helikopterle Suriye açıklarında bulunan Charles De Gaulle uçak gemisine gitti.
Yaklaşık iki saat kaldığı uçak gemisinde mürettebata “Charles De Gaulle’ün birkaç güne kadar Doğu Akdeniz bölgesinden ayrılıp Körfez’e gideceği” bilgisini veren Hollande, “müttefiklerimizden idari sorumluluk alarak birkaç gün içinde başka bir bölgeye geçeceksiniz” dedi.
Gazete, Fransa Cumhurbaşkanı’nın, harekât halinde bir uçak gemisini ilk kez ziyaret ettiğine dikkat çekti.

Andreas Papandreu Hava Üssünü kullanma izni…

Alithia bu konudaki haberine “Anastasiadis-Hollande Havaalanı’nda Görüştü… Ayak Üstü Ama Son Derece Özlü Görüşme” başlığını attı. Hollande’ın Anastasiadis’e Fransa’nın, Kıbrıs sorununda Rum yönetiminin tezlerine destek vermeye hazır olduğunu ilettiğini yazan gazete Rum yönetiminin de IŞİD’e karşı savaşında Fransa’ya elinden gelen her türlü yardımda bulunacağına dikkat çekti.
Hollande’ın Charles De Gaulle’den sat 19.25’te döndüğüne ve kendisini Larnaka Havaalanı’nda karşılayan Anastasiadis’le görüşmelerinin 35 dakika sürdüğüne dikkat çeken gazete görüşmeyle ilgili şu detayları aktardı:
“Kıbrıs sorunu ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmede Hollande, Kıbrıs’ın IŞİD’e karşı savaşında Fransa’ya verdiği destekten memnuniyet belirtti. Kıbrıs tarafı Fransa Cumhurbaşkanı’na Lefkoşa’nın Paris’e, elinden gelen her türlü kolaylıkta bulunmaya hazır olduğunu iletti, Andreas Papandreu Hava Üssü’nü kullanmasına müsaade etme olasılığını da açık bıraktı.”

Fransız şirketlerin kumarhane ilgisini de aktardı
Hollande’ın Anastasiadis’le görüşmesi sırasında RMMO’ya ve Rum polisine ait helikopterlerin Larnaka Havaalanı’nın üzerinde sürekli uçuş yaparak geniş güvenlik sağladığına dikkat çeken gazete, görüşmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı’nın özel uçakla ülkesine döndüğünü belirtti.
Politis ise “Türkiye Yerine Kıbrıs’ı Tercih Etti… Hollande’dan Charles De Gaulle Vesilesiyle Yıldırım Ziyaret… Kıbrıs’ta Durak Yaptı” başlığını attı.
Hollande’ın “önerilmesine rağmen Türkiye yerine Güney Kıbrıs’a gitmeyi tercih ettiğini” yazan gazete, Anastasiadis’le görüşmesinde ele alınan konuları Kıbrıs sorunu, enerji ve kumarhaneler olarak sıraladı.
Hollande’ın Anastasiadis’e üç Fransız şirketinin, Rum yönetiminin kumarhane işletme izni için çıkacağı ihaleye teklif verme isteğini ilettiği de belirtildi.

Fallon, askerlere moral verdi…
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Güney Kıbrıs’a geldi.
Rum radyosu Fallon’un bu yıldırım ziyareti çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüğünü duyurdu.
Fallon, Rum Ulusal Konsey toplantısının başlamasından önce Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede Anastasiadis’e IŞİD’e karşı İngiliz üslerinden yapılmakta olan operasyonlarla ilgili bilgi verdi.
Fallon- Anastasiadis görüşmesinde Güney Kıbrıs ile İngiltere’nin güvenlik ve asimetrik tehditle mücadeledeki iş birliğiyle ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Anastasiadis’in İngiliz Bakan’a Kıbrıs müzakerelerinin mevcut durumuyla ilgili bilgi verdiği de belirtildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı daha sonra, denetleme yapmak IŞİD’e karşı operasyonlar hakkında bilgi almak üzere Ağrotur üssüne gitti.

dialog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.