1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CITTASLOW BAŞKANI MARCONİ, KKTC ZİYARETİNİ TAK’A DEĞERLENDİRDİ
CITTASLOW BAŞKANI MARCONİ, KKTC ZİYARETİNİ TAK’A DEĞERLENDİRDİ

CITTASLOW BAŞKANI MARCONİ, KKTC ZİYARETİNİ TAK’A DEĞERLENDİRDİ

Uluslararası Yavaş/Sakin Şehirler Örgütü (International Cittaslow Association) Başkanı, İtalyan tıp doktoru ve belediye başkanı Gian Luca Marconi, Kıbrıs’ın cittaslow felsefesine uygun, çok güzel bir ada olduğunu söyledi.

A+A-

Uluslararası Yavaş/Sakin Şehirler Örgütü (International Cittaslow Association) Başkanı, İtalyan tıp doktoru ve belediye başkanı Gian Luca Marconi, Kıbrıs’ın cittaslow felsefesine uygun, çok güzel bir ada olduğunu söyledi.

Marconi, “Kıbrıs, model olarak da bizim görüşlerimize, felsefemize çok uygun, ülkenizle ilgili izlenimlerim çok çok olumlu” dedi.

Kıbrıs’ın Cittaslow ünvanı taşıyan ilk ve tek yerleşim birimi Yeniboğaziçi Belediyesi’nin davetlisi olarak üç gün boyunca KKTC’de temaslar yapan; Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan tarafından kabul edilen, Mimarlar Odası, Ticaret Odası, Tabipler Birliği yetkilileriyle görüşen Gian Luca Marconi ve heyeti, temaslarını tamamlamasının ardından bu sabah erken saatlerde KKTC’den ayrıldı.

Marconi, dün Yeniboğaziçi Belediyesi sınırları içinde köylerde incelemeler yaptı. Köylülerle biraraya gelen Uluslararası Cittaslow Örgütü Başkanı, kendi elleriyle çilek toplamanın keyfini yaşadı; yeme-içme kültürüyle tanınan Yeniboğaziçililerin sıcak ilgisiyle karşılaştı; çeşitli tatlarla donatılan yemek masalarına konuk edildi. Marconi, köydeki yemek sırasında Cittaslow’un salyangoz simgeli bayrağını da açtı.

Yeniboğaziçi Belediyesi sınırları içindeki önemli tarihi eserlerden Salamis Harabeleri, St. Barnabas Kilisesi ve Kral Mezarları’nı yerinde görme fırsatı da bulan Marconi, başkent Lefkoşa’daki Büyük Han, Bedesten gibi tarihi yapıları ve KKTC’nin turizm başkenti Girne’yi ziyaret etti.

Dedesi ve babası da kendisi gibi hem tıp doktoru, hem de belediye başkanı olan Gian Luca Marconi, Kıbrıs’ı ilk ziyaretinde örgütün 2017 yılındaki genel kurulunun KKTC’de yapılması önerisini de getirdi.

MARCONI: “KIBRISLI TÜRKLER ÇOK SICAKKANLI”

Temaslarını TAK muhabirine değerlendiren Marconi, KKTC’de çok iyi karşılandıklarını, Kıbrıslı Türklerin çok cömert, çok sıcakkanlı, cana yakın ve misafirperver insanlar olduğu izlenimini paylaştı.

Marconi, Kıbrıs’ta konuştuğu kişilerin, gelecek için fikirlerinin çok güzel olduğunu belirterek, özellikle evlerin yapılış şekillerini güzel bulduğunu; gökdelenlerin olmamasını ve yüksek yapılaşmaya karşı mücadele verilmesini, bisiklet yollarının yaygınlaştırılması düşüncesini çok olumlu bulduğunu anlattı.

“İZLENİMİM ÇOK ÇOK OLUMLU”

Yeşil alanların artırılması ve insanların buralarda toplanmasının da çok güzel fikirler olduğunu kaydeden Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi, “Ülkeniz çok çok güzel. Çok çok güzel bir adanız var. Bu, sadece Cittaslow için değil, turizm açısından da çok olumlu. Kıbrıs model olarak da bizim görüşlerimize, felsefemize çok uygun, izlenimim çok çok olumlu” ifadelerini kullandı.

Marconi, 9 Kasım 2013 tarihinde Cittaslow üyelik belgesini alan Yeniboğaziçi Belediyesi’nden beklentileri konusundaki soruya ise, “Yeniboğaziçi Belediyesi bize projelerini anlattı. Şimdi bu projelerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Ayrıca Kuzey Kıbrıs’ın başka şehirlerinin de bizlere katılmasını istiyoruz” dedi.

MARCONI: “İŞ HAYATIMDA YAVAŞ YAŞAMAM MÜMKÜN DEĞİL AMA…”

Cittaslow Örgütü Başkanı Gian Luca Marconi, “Siz bir gününüzü nasıl geçiriyorsunuz? Cittaslow yaşam tarzını ne kadar uyguluyorsunuz?” sorusunu yanıtlarken, tıp doktoru ve belediye başkanı olarak bir gün içinde yapacak çok işi olduğu için iş hayatında yavaş yaşamasının mümkün olmadığını söyledi.

“FELSEFEYİ BENİMSEYİP MÜMKÜN OLDUĞUNCA UYGULAMAYA ÇALIŞIYORUM”

Marconi, “Fakat elimden geldiği kadar hayatı yavaşlatırım. Gelen misafirlerimi dinlerim. Evde yavaş yaşamaya çalışırım. Ailemle ve çocuklarımla yavaş yaşamaya çalışırım. Biz felsefe olarak yavaş bir hayat yaşamayı arzu ederiz, ama benim işlerim çok. İtalya’daki hayat koşuşturmamda, hayatı yavaşlatmak zor olsa da özellikle ailemle ve Cittaslow başkanlığı görevimde elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Yani özetle, işin felsefesini benimseyip mümkün olduğu kadar uygulamaya çalışıyorum” diye konuştu.

“YENİBOĞAZİÇİ’NDE CITTASLOW YAŞANIYOR DİYEBİLİRİM”

Lian Luca Marconi, genelde KKTC ve özelde Yeniboğaziçi Belediyesi’yle ilgili izlenimleri konusundaki soruları yanıtlarken, özetle şunları söyledi:

“Daha önce de söylediğim gibi Kıbrıs’ta çok iyi intibalar kaldı bende. Cittaslow felsefesinin güzel uygulandığını gördüm. İnsanlar bizi çok iyi, sıcak karşıladılar. Görebildiğimiz kadarıyla Cittaslow prensipleri yavaş yavaş hayata geçiriliyor. Hoşuma giden şeyler gördüm. Bisiklet yollarının yapılması, köylülerin anlattıkları, sinema, bandabuliya, yüksek binalar yerine normal evler yapılması çok olumlu. Çilekleri, bahçeleri gördüm. En çok hoşuma giden öğle yemeği oldu. İnsanlar geldi sebzelerini, salyangozları getirdiler. Tüm bunlar yaşam tarzı olarak cittaslowdur. Yeniboğaziçi’nde cittaslow yaşanıyor diyebilirim.”

“YENİBOĞAZİÇİ İÇİN AB’DEN MADDİ DESTEK TALEP EDEBİLİRİZ”

Marconi, Yeniboğaziçi’nde yapılacak cittaslow projelerine, AB’den maddi destek talep edebileceklerini de açıkladı.

CITTASLOW NEDİR?

1999’da İtalya’da başlayan Cittaslow akımı, “doğayı ve yerel değerleri korumayı, doğal enerji kaynaklarını daha çok kullanmayı, motorlu araç trafiğini azaltarak yaya ve bisikletle ulaşımı öne çıkarmayı, gürültü kirliliğiyle mücadele etmeyi, çöpleri ayrıştırarak toplamayı, kentlerin kendi özellik ve yapılarını korumayı, yerel ürün, sanat ve yemeklere sahip çıkarak yaygınlaştırmayı” içeriyor ve insanlara “daha sakin bir yaşam biçimi” öneriyor.

Salyangoz amblemli Cittaslow’un dünyanın çeşitli ülkelerinden 183 üyesi bulunuyor. Üyelik koşulları arasında 50 bin nüfusu aşmamak da bulunuyor.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.