1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOCUKLAR HASTALIK RİSKİ ALTINDA
ÇOCUKLAR HASTALIK RİSKİ ALTINDA

ÇOCUKLAR HASTALIK RİSKİ ALTINDA

ÇOCUKLAR HASTALIK RİSKİ ALTINDA

A+A-

Güzelyurt ve Kalkanlı köyü sakinlerinin sürekli şikayet ettiği Kalkanlı çöplüğünde, yaşları 12 ile 14 arasında değişen çocuklar, okulda olmaları gereken saatlerde değerli eşya arıyor.

Güzelyurt ve Kalkanlı köyü sakinlerinin sürekli şikayet ettiği Kalkanlı çöplüğü, yeni bir sorunla yeniden gündeme geldi.


Yaşları 12 ile 14 arasında olan çocuklar, bir su göleti ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün yakınında bulunan çöplükte görüntülendi.
KIBRIS ekibi tarafından yanan çöplük içinde görüntülenen çocukların, okul saatinde neden çöplükte “değerli eşya” aradıkları öğrenilemedi.


Mikrop ve hastalık yuvası olması yanında, sürekli içten içe yanan ve patlama tehlikesi bulunan çöp yığınlarının üzerinde gezen çocuklar, büyük bir tehlikenin ortasında olduklarının farkına varmadan çöpleri karıştırıyor.


Söz konusu manzara, ıslah edilerek kaldırılan yıllarca benzer sorunlarla gündeme gelen ancak en azından giriş-çıkışı kontrollü olan Dikmen Çöplüğü’nü akıllara getirdi.


Kalkanlı Çöplüğü’nün altyapısız ve etrafının açık olması,  vatandaşlar yanında çocukların da özgürce çöplük alana girmesine olanak sağlıyor.


Bu açıdan bakıldığında etrafında hiçbir güvenlik tedbiri alınmayan çöplük, her an büyük bir faciaya da gebe.

Dr. Erkal: Her türlü hastalığa açık bir alan


Dahiliye uzmanı Dr. Güven Erkal, yiyecek atıklarının da bulunduğu çöplüklerde, başta fareler olmak üzere her türlü zararlı ve tehlikeli canlının bulunduğuna dikkat çekerek, bu tür canlıların olduğu yerde her türlü hastalığın mümkün olduğunu belirtti.


Çöplüklerin yerleşim yerlerinden uzak olması yanında bakımının da yapılmasının şart olduğunu belirten Erkal, bunun ülkemizde ihmal edildiğini söyledi.


Erkal, “Sağlık açısından her gün karşılaştığımız gastroenteritler, özellikle sarmonella türleri, bu tür hayvanların yaşadığı yerlerden çoğalır, ürer ve insanlara bir şekilde bulaşabilir. Yine, diğer parazitler de çöplüklerde kolaylıkla üreyebildikleri için her türlü hastalığa açık yerlerdir. Gerek içinde dolaşan insanların elleriyle de solunum yoluyla da alınabilir. Bu yüzden çöplüklerin bakımının titizlikle yapılması gerekir” dedi.


Çöplüğün sürekli yanması nedeniyle çıkan duman altında kalan insanların bundan çok zarar gördüğüne dikkat çeken Erkal, kronik bronşit hastaları, yaşlılar ve çocuklarda sık sık solunum yolu hastalıklarına, astım, bronşit ve alerjik solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu kaydetti.


Dr. Erkal, “Bu nedenlerle çöplüklerin mümkün olduğu kadar, yerleşim yerlerinden uzakta olması ve kuralına göre bakımlarının yapılması gerek” şeklinde konuştu.

Özçınar: Çözüm taleplerimiz dikkate alınmadı


   Bölge vahşi bir çöp depolama alanına dönüşürken, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da durumdan rahatsız olduklarını iddia etti. Özçınar, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na iki ay önce bir dilekçe yaparak taleplerini ilettiklerini ancak bir cevap alamadıklarını savundu.


Mahmut Özçınar, Güzelyurt ve Lefke’nin çöplerinin Güngör Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ne kabul edilmediğini anımsatarak, daireden, bir transfer alanı yapılarak, çöplerin transfer edilmesi veya yeni bir çöplük alanı verilmesini istediklerini dile getirdi.
Özçınar, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na defalarca, çöplüğün ODTÜ ve anayola çok yakın bir alanda bulunması nedeniyle alanın çöp toplama için kullanılmasının uygun olmadığını ilettiklerini anlattı.
Özçınar, ilgili iki bakanlıktan, çöplüğün, belediyenin kontrol ve denetimine verilmesini talep ettiklerini ancak bugüne kadar bu taleplerine uygun bir cevap verilmediğini kaydetti.
Mahmut Özçınar, çöp alanına belediye dışında Lapta ve Alayköy Belediyeleri, askeri birlikler ve vatandaşlar tarafından da çöp döküldüğünü söyledi.

“Bölgeye transfer istasyonu yapılmalı”


   Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Avrupa Birliği tarafından yürütülen Güngör Çöp Depolama alanının yapılması sonrasında Güzelyurt bölgesine yapılması taahhüt edilen transfer istasyonunun da yapılması gerektiğini gündeme getirdi.


Özçınar, “Transfer istasyonunun yapılması gerekse de, henüz bu yönde adım atılmadı. Mağusa’ya yapılan transfer istasyonu ise çalıştırılmamakta ve tesisteki transfer araçları da Güngör’de atıl durumda, çürümeye bırakıldı” dedi.


Özçınar, bölgeye transfer istasyonu yapılarak faaliyete geçirilmesi ve Güngör’de bekletilmekte olan araçların Güzelyurt Belediyesi’ne tahsis edilerek, bölge çöplerinin Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’ne taşınması gerektiğini anlattı.


Bu taleplerini iki ay önce ilgili iki bakanlığa ilettiklerini ancak cevap alamadıklarını söyleyen Özçınar, “Çöplerimizi direk olarak Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’ne taşıma imkânımız var. Böylece halen kullanılmakta olan ODTÜ Kampüsü yakınındaki çöp alanının kullanılmasına gerek kalmayacaktır. Güngör projesinden tümü ile vazgeçilmesine karar verilmişse, yeni bir çöp toplama alanı tespit edilerek, belediyemizin tasarruf ve kontrolüne verilmesini istiyoruz” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.