1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOCUKLAR NEDEN ÇALIYOR?
ÇOCUKLAR NEDEN ÇALIYOR?

ÇOCUKLAR NEDEN ÇALIYOR?

Tehlike giderek büyüyor!

A+A-

KKTC mahkeme raporlarında, zanlı ve sanık olarak çeşitli hırsızlık suçlarından dolayı mahkeme huzuruna çıkan ve yargılanan pek çok çocuğun, suçu kendileri için işlemedikleri sonucu ortaya çıkıyor

Aile geçindirmek, zorda kalmak, rahat bir yaşam sürmek, kıskanmak, imrenmek ya da başkası için suç işlemek olarak sıralanan nedenlerden dolayı, çocuklar hep birilerinin baskıları sonucu suç işlemeye itiliyor ya da yönlendiriliyor

KKTC Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan rapora göre son üç yılda şahsa ve mala karşı işlediği suçlar gerekçesiyle mahkeme huzuruna çıkarılan çocuk suçlu sayısı 223. Adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, vahim yaralama, darp, tecavüz gibi ciddi suçların da içinde bulunduğu diğer suçlardan dolayı yargılanan çocuk sayısı ise 165

Özlem ÇİMENDAL

Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan rapora göre son üç yılda şahsa ve mala karşı işlediği suçlar gerekçesiyle mahkeme huzuruna çıkarılan çocuk suçlu sayısı 223. Adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, vahim yaralama, darp, tecavüz gibi ciddi suçların da içinde bulunduğu diğer suçlardan dolayı yargılanan çocuk sayısı ise 165. KKTC’de ne bir çocuk mahkemesi ne de ıslah evi mevcut. Yetişkinlerin yargılandığı mahkemede yargılanıp, yetişkinlerin yattığı cezaevlerine ömür tüketen birçok çocuk suçlu, işlediği suçun cezasını çekmek için gönderildiği cezaevinde ıslah olmak yerine, cezaevinde görüp yaşadıklarından dolayı suç makinesi haline gelme tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor.

 

Çoğu 16 yaşından küçük

Kuzey Kıbrıs’ta giderek artan suçlara 16 yaşından küçük çocukların da karışması “endişe verici ve ürkütücü” bir gelişme olarak yanı başımızda dururken, son 4 yılda ciddi suçların yanında şahsa ve mala karşı suç işleyen çocuk suçlu sayısı ise oldukça yüksek olarak görülüyor.

 

Adam öldürme ve soygun suçlarından mahkeme huzuruna çıkarılan çocuk sayısı 388

Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan rapora göre son dört yılda şahsa ve mala karşı işlediği suçlar gerekçesiyle mahkeme huzuruna çıkarılan çocuk suçlu sayısı 223. Adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, vahim yaralama, darp, tecavüz gibi ciddi suçların da içinde bulunduğu diğer suçlardan dolayı yargılanan çocuk sayısı ise 165.

 

Islah evi uyarıları dikkate alınıyor

 “Cinayete teşebbüs, vahim yaralama, darp, tecavüz ve soygun” gibi suçlara karışan çocukların, yeniden topluma kazandırılması için “ıslah evinin” şart olduğunu belirten uzmanlar ise her fırsatta, bu konuda yapılan uyarıların dikkate alınmamasından yakınıyor.

Çocuklar neden çalıyor?

Zanlı ve sanık olarak çeşitli hırsızlık suçlarından dolayı mahkeme huzuruna çıkan ve yargılanan pek çok çocuğun, suçu kendileri için işlemedikleri sonucu da ortaya çıkıyor. Aile geçindirmek, zorda kalmak, rahat bir yaşam sürmek, kıskanmak, imrenmek ya da başkası için suç işlemek olarak sıralanan nedenlerden dolayı, çocuklar hep birilerinin baskıları sonucu suç işlemeye itiliyor ya da yönlendiriliyor.

Çocuk mahkemesi hala yok

 Dünyanın birçok ülkesinde çocuk suçlular için kurulmuş özel çocuk mahkemelerinde başta pedagog olmak üzere uzmanlar refakatinde çalışıyorken, KKTC’de çocuk suçlular için Çocuk Mahkemeleri bulunmuyor.  

 

Islahevlerinin olmayışı rehabilite sorunu doğuruyor

Yine sosyal devletin gerekliliği olarak suçlu bulunan çocukların tekrar topluma kazandırılması için ıslahevlerinde rehabilite programları uygulanıyorken, maalesef KKTC’de çocukların rehabilite edilerek tekrar topluma kazandırılmasını öngören ıslah evleri de yok.

 

Rehabilite olamıyorlar

KKTC’de ne bir çocuk mahkemesi ne de ıslah evi mevcut. Yetişkinlerin yargılandığı mahkemede yargılanıp, yetişkinlerin yattığı cezaevlerine ömür tüketen birçok çocuk suçlu, işlediği suçun cezasını çekmek için gönderildiği cezaevinde ıslah olmak yerine, cezaevinde görüp yaşadıklarından dolayı suç makinesi haline gelme tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor.

2013-2014-2015-2016 çocuk suçlularda öldürmeye teşebbüs ve soygun

Adam öldürme, öldürmeye teşebbüs, vahim yaralama, darp: 73

Soygun yapmak, ev, dükkan açmak, sirkat, tasarruf: 223

Yeni Bakış

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.