1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOCUKLARINIZ HAMAL DEĞİL
ÇOCUKLARINIZ HAMAL DEĞİL

ÇOCUKLARINIZ HAMAL DEĞİL

Çocuklarınız hamal değil

A+A-

Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlardan “çanta uyarısı” geldi. Çocuklara neredeyse boyları büyüklükte çantalar yükleyen aileleri uyaran Dr. Can Çobanoğlu, çocukların kas gerginliği, yürüyüş bozuklukları ve kronik bel ağrılarına maruz kalmamaları için bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çekti

İlk ve orta dereceli okullarda yeni bir ders yılı daha başlıyor. Koca bir yıl boyunca sırtlarında çantaları ile okul yolunu tutan çocukları ise taşımak zorunda kaldıkları bu ağır yük karşısında ciddi tehlikeler bekliyor. Ağır sırt çantaları nedeniyle belleri bükülen minikler, ileride kamburluk, kronik sırt ağrıları ve yürüyüş bozuklukları gibi sorunlara maruz kalabilirler…

Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan Dr. Can Çobanoğlu, çocukların, ileride ciddi sağlık sorunları yaşamamaları için kendi vücut ağırlıklarının yüzde 10’undan fazla ağırlıkta sırt çantası taşımaması gerektiğini belirtti. 

Dr. Çobanoğlu, sırt çantalarının her iki omuzdan düzgünce asılması gerektiğinin altını çizerek, “Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalıdır. Tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir. Öğrencilerin okulda kilitli dolapları olmalı sadece ihtiyaçları taşınmalıdır” önerilerinde bulundu.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

KKTC’deki ilk ve orta dereceli özel okullar önümüzdeki hafta eğitime başlamayı hedefliyor. Bazı özel kolejlerde yılın ilk ders zilini pazartesi çalarken, devlet okulları 15 Eylül’de kapılarını öğrencilerine açacak. Koca bir ders yılı boyunca kitap dolu ağır sırt çantalarını omuzlarına asarak okulun yolunu tutan öğrencileri uzmanlar uyardı. Yeni Bakış’a konuşan Dr. Can Çobanoğlu, ağır sırt çantalarının kas yapısında zorlanmalara sebep olduğunu belirterek, çocukların kas gerginliği, yürüyüş bozukluğu ve kronik bel ağrılarına maruz kalmamaları için ağır sırt çantaları taşımaması gerektiğini söyledi.

“Sırt çantası taşırken net ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazla olmamasına dikkat edilmelidir” diyerek, “Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalıdır. Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır. Tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir. Öğrencilerin okulda kilitli dolapları olmalı sadece ihtiyaçları taşınmalıdır” dedi.

 

“Sırt çantaları, sırt ağrılarına sebep oluyor”

Dr. Can Çobanoğlu, sırt çantalarının ağırlıkları ve uygun olmayan pozisyonlarda taşınması sonucu sırt ağrılarına sebep olduğunu söyleyerek, “Yapılan araştırmalara göre genç yaşta sırt ve bel ağrısı çekenlerin daha ileri yaşlarda da bel ağrısı yaşanması riski bir hayli fazladır. Bunun için ileriki yaşlarda bu problemlerin yaşanmaması için okul yaşı çocukların ve gençlerin korunması için gerekli eğitimlerin ve ergonomik ekipmanların seçilmesi gerekmektedir” şeklinde konuşu.

 

“Ağır sırt çantaları kronik bel ağrısına yol açabilir”

Çobanoğlu, omurganın tekrarlayan statik yüklenmesi bel ağrısı için bir risk faktördür diyerek, “Sırt çantası okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan yüklenme nedenidir. Ağır sırt çantası taşımak, okul çocuklarının gelişmekte olan eklem, kas ve yapılarında zorlanmalara sebep olarak belde kas gerginliğine, bozuk yürüyüş, kötü postür ve hatta kronik bel ağrılarına yol açabilmektedir” diye konuştu.

 

“Öğrencilerin okulda kilitli dolapları olmalı”

Çobanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sırt çantasının şekli, taşıma biçimi ve çantanın ağırlığı postür ve kalp, solunum sistemi üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Sırt çantası taşırken nelere dikkat edilmelidir; Sırt çantalarının net ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10 'undan fazla olmamalıdır. Çantada daha ağır eşyalar sırta ve bele yakın yerleştirilmelidir. Sırt çantaları uzun süreli taşınmamalıdır. Ortopedik ergonomik iki geniş ve destekli omuz askısı olan hafif çantalar tercih edilmelidir. Sırt çantası her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalıdır. Tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir. Öğrencilerin okulda kilitli dolapları olmalı sadece ihtiyaçları taşınmalıdır. Sırt ağrılarının devam etmesi halinde doktoru ile konuşulmalıdır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.