1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ FARKINDALIK AYI
ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ FARKINDALIK AYI

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ FARKINDALIK AYI

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi, Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Ayı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

A+A-

UMUT EĞİTİM VE KÜLTÜR EVİ, ETKİNLKLER GERÇEKLEŞTİRECEK

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi, Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Ayı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Tanıtımda, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar,  Çocuk Çağı Kanserleri ve Umut Eğitim ve Kültür Evi sorumlusu Gökhan Gökberk, düzenleyecekleri etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Mine Çağlar konuşmasında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada yaklaşık 25 milyon kişinin kanserle yaşadığını ve her yıl yaklaşık 11 milyon kişiye yeni kanser tanısı konduğunu belirterek, ayrıca yılda yaklaşık 6.5 milyon kişinin de kanser hastalığından hayatını kaybettiğini söyledi.

Çocukluk çağı kanserlerinin, tüm kanserlerin %2-4’ünü oluşturduğunu ifade eden Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin yıllık görülme sıklığının milyonda 120 olduğunu da ifade etti.

Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemi, kalan %70’ini de organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserlerin oluşturduğunu ifade eden Çağlar, çocukluk yaş döneminde sıklıkla görülen kanser türlerinin, dağılımları, tedaviye yanıt oranları ve uzun sureli sağ kalım açısından erişkin yaş grubunda görülen kanser türlerine göre farklılıklar gösterdiğini belirtti.

Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin, doğumdan ergenliğe kadar olan her yaş grubunda görülebildiğine işaret ederek, “Kanser  tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler neticesinde, günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %70’i tamamen iyileşebilmektedir” dedi.

Bu tür hastaların erken tanı alabilmelerinin, ancak bu konuda eğitimin yaygınlaştırılması ile mümkün olabildiğini kaydeden Çağlar, bu nedenle, özellikle çocukluk yaş grubunda sıklıkla görülen kanser türlerine karşı farkındalığı yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla her yıl “Aralık Ayı”nda çeşitli organizasyonlarla hastalık konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını belirtti.

Çağlar, Aralık ayının tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de “Çocukluk Çağı Kanserleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak değerlendirilerek, kişilerin konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilerek, hastalıkta erken tanının önemi konusunda bilinçlendirildiğini söyledi.

Çocukluk yaş grubunda sıklıkla görülen Lösemi, Lenfoma tümörler gibi kanser türleri hakkında bilgi veren Çağlar, çocukluk çağı kanserleri oluşumuna neden olan çeşitli yapısal ve çevresel risk faktörleri olduğunu kaydetti.

Çağlar, bu risk faktörleri içerisinde bazı kromozom bozuklukları, doğumsal bazı hastalıklar, bağışıklık sistemini bozan hastalıklar, çeşitli virüs enfeksiyonları, radyasyona maruz kalma, bazı kimyasal maddelere maruz kalma, hamilelikte kullanılan bazı ilaçlar, sigara ve alkol, ailede kanser olgularının fazla olması gibi risk faktörlerinin yer aldığını anlattı.

Çocukluk çağlarında görülen kanserlerin erken tanısı için, erişkinlerde kullanılan tarama testlerinin mevcut olmadığına işaret eden Çağlar, bu nedenle, çocukluk çağı kanserlerinde, en sık görülen uyarıcı bulgu ve belirtileri bilmek ve bunların varlığında hızla doktora başvurmak gerektiğini söyledi.

Çağlar, bu dönemde en sıklıkla rastlanan belirti ve bulgular arasında yer alanları şöyle sıraladı;

“Boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki lenf bezelerinde şişlikler, vücudun herhangi bir bölgesinde şişlik, solukluk, halsizlik, sık ateşlenme, ciltte morluklar ve çürükler, burun ve dişeti kanamaları, baş ağrısı ve kusma, ateşsiz havale geçirme, dengesizlik, yürüme bozukluğu, görme bozukluğu, kemik ve eklem ağrıları, enfeksiyon (iltihap) tedavisine rağmen devam eden öksürük, nefes darlığı, gelişme geriliği ve aşırı kilo kaybı, idrarda kan, idrar ve dışkılamada zorlanma, göz bebeğinde parlaklık ve gözde kayma gibi belirtiler yer almaktadır”

Çağlar, bu tür belirtilerin önemli bir kanser türünün belirtisi olabileceği gibi, farklı bir sağlık probleminin belirtisi de olabileceğini dile getirerek, “Bu tür belirti ve şikayetler gözlendiği zaman hiç gecikmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir” dedi.

GÖKBERK

Umut Eğitim ve Kültür Evi sorumlusu Gökhan Gökberk ise, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi’nin 17 Aralık 2011 tarihinde açıldığını belirterek, Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde dernek üyesi çocuklara, gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler yapıldığını kaydetti.

Üyelere ihtiyaçları doğrultusunda okul takviye dersleri, ayrıca, kendini geliştirmek isteyen üyelere yabancı dil kursları ve müzik dersleri de verildiğini söyleyen Gökberk, ayrıca müzik dersi alan üyelere enstrümanlarının da Umut Eğitim ve Kültür Evi tarafından sağlandığını ifade etti.

Böylelikle aldıkları tedavilerinden dolayı derslerinden geri kalan veya tedavisini tamamlamamış olup okuluna devam edememiş olan üyelere kendilerini geliştirme imkanı verdiklerini kaydeden Gökberk, bunların dışında ise arzu eden üyelere müzik terapi seansları ve psikoterapi seansları sağladıklarını da belirtti.

Gökberk, ayrıca üyeleri olan çocuklara ve gençlere her yıl yurt dışı tatilleri, çeşitli kültürel geziler, doğum günü ve yeni yıl partileri gibi aktiviteler düzenlediklerini ifade ederek, “Tüm bunlar sayesinde pozitif vakit geçirebileceğimiz bir evimizin olması, çocuklarımız ve gençlerimizin özgüvenlerinin artması ve kendilerini geliştire bilmeleri hedeflenmektedir” dedi.

ETKİNLİKLER

Gökberk, Aralık ayının Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Ayı olması nedeniyle ve verilen hizmetlerin devamlılığının sağlanabilmesi için Umut Eğitim ve Kültür Evi Yeni Yıl Piyangosu gerçekleştirdiklerini belirtti.

Biletlerin 5 TL olup, çekilişin 28 Aralık Cumartesi gün yapılacağını kaydeden Gökberk, biletlerin  Gloria Jeans şubelerinden,  Umut Eğitim ve Kültür Evi’nden ve ayrıca, 0533 860 53 43 -0392 22 70 564 telefon numaralarına ulaşarak da alınabileceğini kaydetti.

20 Aralık Cuma günü ise, Gönyeli Belediyesi Seminer Salonunda, 19:00-20:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek seminere de, Çocuk Doktoru ve Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzmanı Dr. Yeliz Cengiz ve Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar‘ın konuşmacı olarak katılacağını vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.