1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOĞU TEPKİLİ!
ÇOĞU TEPKİLİ!

ÇOĞU TEPKİLİ!

Dünkü Anlaşmaya Tepkiler;

A+A-

MUTABAKATI KUTLAMADILAR, METİNLE İLGİLİ İTİRAZ VE UYARILARDA BULUNDULAR

SADECE DİSİ MEMNUN, AKEL TEMKİNLİ DESTEK VERİYOR

DİKO’YA GÖRE MÜZAKERELER ÇOK KÖTÜ BİR ZEMİNDEN BAŞLADI

GALANOS’A GÖRE GÜNEY’DE ÇÖZÜME KARŞI BİR SİYASİ PARTİ LOBİSİ VAR”

Uluslararası camianın aksine Rum iç cephesinde dün resmileştirilen ortak açıklama selamlanmadı, içeriğiyle ilgili itirazlar ve uyarılar geldi. Hükümet ortağı DİKO Başkanı Papadopulos müzakerelerin çok kötü bir zeminden başladığını söylerken Rum siyasi partilerin büyük çoğunluğu ortak açıklamada bir dolu tehlike görüyor. Ortak açıklama sadece DİSİ’yi tatmin etti, AKEL temkinli destek veriyor.

Fileleftheros “Siyasi Partilerin Dünkü Anlaşmaya Tepkileri... Farklı Okumalar ve Değerlendirmeler” başlıklı haberinde, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Kıbrıs sorununa doğru ve işleyebilir bir çözümün herkes için zafer olacağı görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununda çok zor bir süreç başlamakta olduğunu, müzakereler başladı diye otomatikman olumlu sonuçlanacağının düşünülmemesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Kiprianu şunları söyledi:

“Çabanın mutlu sona varabilmesi için Kıbrıslı Türk vatandaşlarımız, Türkiye ve uluslararası camia tarafından karşılık verilmesi gerekir. Biz diyaloğun başlamasına destek verdik çünkü bunun Kıbrıs sorununun çözümü için tek yol olduğunu düşünüyoruz ancak bu illa çözüme doğru gideceğimiz anlamına gelmez, büyük bir çaba ve Kıbrıs sorununun temel ilkelerine bağlılık gerekli.”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos müzakerelerin, ya kötü bir çözümle veya KKTC’nin yükseltilmesine argüman sağlayacak kötü bir zeminden başladığı görüşünü ortaya koydu, şunları söyledi:

“BM’nin törenleri, iletişim maytapları ve geçmişte Annan planını kabul edelim diye bize baskı yapanlar tarafından çok reklam edilen ‘uluslararası destek’ söz konusu mutabakatın önemini vurguluyor ve Kıbrıs Helenizm’i aleyhine kurulmakta olan baskı sahnesi için zemin hazırlıyor.”

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis’i, izlediği politikanın gebe olduğu tehlikeleri olabildiğince erken anlamaya, yanılgıları ve kendisini Annan planı tuzağına düşüren kendini haklı çıkarma mantığını bırakmaya çağırdı. Lillikas, aynı kaygılara sahip siyasi partilere yeniden, ortak cephede seferberlik çağrısında bulundu.

Simerini haberini “Eleştiriler ve Tavsiyeler... Nikolas Papadopulos ‘Müzakereler Çok Kötü Bir Zeminden Başlıyor’ Dedi... Siyasi Güçlerin Büyük Bölümü Ortak Açıklamada Bir Dolu Tehlike Görüyor, Sadece DİSİ Memnun, AKEL’den Temkinli Destek” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre DİSİ Başkanı Neofitu “Kıbrıs sorununun çözüme giden yolunun uzun ve meşakkatli olacağının kuşkusuz olduğuna” işaret ettiği dünkü açıklamasında, Rum siyasi güçlerinin olumlu şekilde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanında olmasının kritik öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı’nın Rum iç cephesinde mümkün olduğunca çok birlik sağlayabilmek için Kıbrıs sorununun çözüm ilkelerinde tutarlı olması, çözüm hedefine bağlı ve toplu hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Kendi tezlerini iptal etmeden siyasi partilerin de oynayacak rolü olduğuna işaret eden AKEL Genel Sekreteri “Bunu biz, son beş yıl içerisinde siyasi partilerin ve bizzat Anastasiadis’in bize yıkıcı davranmasından dolayı en kötü duruma düşen AKEL olarak söylüyoruz” vurgusunu yaptı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos geçen aralıktan, daha çok da son günlerden beri, Eroğlu-Anastasiadis mutabakatının, önceki 5 yıllık dönemde verilen tavizleri teyit ettiğini ve Rum tarafının yeni tavizlerini içerdiğini açıkça ve ispatlarıyla ortaya koyduklarını belirttiği açıklamasında şunları da ekledi:

“Bu çok ve önemli tavizler sayesinde Türk tarafı ortak açıklama ile ezelden beridir talep ettiklerinin çoğunu daha müzakereler başlamadan ve nereye varacağından bağımsız olarak elde etmiş oldu. Maalesef Sayın Anastasiadis  DİKO’nun, bu metni terk etmesi yönünde yaptığı birçok ve sert çağrıyı görmezden geldi. Müzakereler maalesef çok kötü bir zeminden başlıyor ya matematiksel olarak çok kötü bir Kıbrıs sorununu kapatma planına varacak veya Türk tarafına sahte devleti yükseltme olanağı ve argümanı verecek.”

EDEK Başkanı Yannakis Omiru “Milli davamız bir kere daha dönüm noktasında bulunuyor.  Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin başlaması için Başkan Anastasiadis tarafından kabul edilen ortak açıklama metninin içeriğindeki büyük tehlikelerin altını çizmek istiyorum” dedi, şöyle devam etti:

“Bu ortak açıklama Kıbrıs sorununa doğru, demokratik ve yaşayabilir bir çözümün dayanması gereken temel ilkeler hiçbir şekilde güvence altına alınmıyor. Bu ilkeler; halktan kaynaklanan tek, bir ve bölünmez egemenlik, tek ve bir vatandaşlık, devletin, halkın, kurumların ve ekonominin bütünlüğüdür.

Ancak bu ortak açıklama ile iki oluşturucu devlet tarafından partonegeneze (bakir doğum) göndermede bulunuluyor ve Aleksander Downer’ın sözde görüş birlikleri belgesi kabul ediliyor. Hiç kuşkusuz, ortak açıklama Türk tezleri lehine gerilemedir ve tartışmasız, son 40 yıldır Kıbrıs sorununun çözüm müzakereleri çerçevesindeki en kötü çerçevedir. 

İki hareket (Ekologlar ve Çevreciler hareketi adına da konuştu) olarak milli davamızla ilgili yıkıcı bir süreci kesmek için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz.”

“Müzakereler beklentilerimizin çok uzağında başlıyor. Yine, diyalog uğruna özün kaybedildiği inancındayız” ifadesini kullanan EURO.KO Yürütme Sekreteri Andreas Televandos, ortak metindeki belirsizliklerin Ankara’ya “müzakerelerin kazanımı olarak dayatma çabasıyla, malum bölücü tezlerini müzakere masasına koyma olanağı vereceğini” savundu, şunları ekledi:

“Bizim tarafın bundan sonra iki hedefi vardır. Biri, Kıbrıs sorununa doğru, adil ve yaşayabilir bir çözüm aracılığıyla Kıbrıs Helenizm’inin çıkarlarını güvence altına alabilmek için içte bütünlük sağlama; diğeri de Ankara’nın, ortak açıklamadaki ihtilaflı müphem maddelere vereceği bölücü yorumları sıfırlama formülünü bulmaktır.”

GALANOS’A GÖRE GÜNEY’DE ÇÖZÜME KARŞI BİR SİYASİ PARTİ LOBİSİ VAR”

Alithia “Çözüme Karşı Parti Lobisi” başlıklı haberinde sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos’un, Rum iç cephesinde müzakere prosedürüne gösterilen tepkileri yorumlarken “Annan planını perde olarak kullanan ancak aslında sadece iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu reddeden bir partiler lobisi var” dediğini bildirdi.

Gazeteye göre Rum tarafında yayın yapan SuperSport FM’e yaptığı açıklamada “bölünmüşlükten çıkar sağlayan ve nemalananlar var” şikâyetinde de bulunan Galanos, Maraş’ın açılması konusunda paralel müzakere yapılmasının daha iyi olacağını çünkü iskân için zamana gerek olacağını söyledi.

Galanos “Şu an önümüzde bulunan en olumlu unsur Türkiye’nin Maraş’ı BM’ye vermesi, BM uzmanlarının binaların restorasyonu ve yeniden inşası için kapalı Maraş’a girmesi olacak” ifadesini kullandı ve Türkiye’nin kendi iç krizinin de etkisi altında, çözüm yönündeki etkilemelere müsait olduğunu savundu. “Gerek siyasi krizi gerekse doğal gaz nedeniyle Kıbrıs sorununa çözüm bulunması Türkiye’nin, mevcut durumun sürdürülmesinden daha çok işine gelir” dedi. 

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.