1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. ÇOK MU TERLİYORSUNUZ?
ÇOK MU TERLİYORSUNUZ?

ÇOK MU TERLİYORSUNUZ?

Çok mu terliyorsunuz?

A+A-

Aşırı terlemede botoks tedavisi.

SEMRA A. EROĞLU

Aşırı terleme, koltukaltı özellikle el ve ayaklarda yoğunlaşan tıp dilinde "hiperhidrosiz" olarak adlandırılan bir durumdur. Aşırı terleyen kişilerde, sosyal  yaşam kalitesini ileri derecede olumsuz etkileyebilir. Botoks, alın, koltukaltı, el, ayak ve göğüs bölgesine uygulanabilir ancak FDA onayı sadece koltukaltı bölgesi uygulamaları içindir. 

Başlıca sebepleri neler? 

Genetik (yapısal), stres, menopoz, hipoglisemi, hipertroid (tiroid bezinin aşırı çalışması) ; böbreküstü bezinin bazı hastalıkları, obezite, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar olarak söylenebilir. Özellikle heyecanlı ve stresli durumlarda ter bezleri aşırı salgı yapmakta koltukaltında, ellerde, ayaklarda artan bu terleme hem ıslaklık hem de bazen eşlik eden koku sebebiyle, bazen de görüntü sebebiyle kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. 

Stres-sıkıntı neden olabilir 

Aşırı terlemede, yapılan muayene ve testler sonucunda herhangi bir sağlık problemi yoksa ve stres-sıkıntı gibi sebeplerden kaynaklanıyorsa tedavi edilmeni gerekmektedir. Terleme tedavisinde kullanılan yöntemler, dışardan kullanılan (topikal) alüminyumlu losyon ve kremler, terlemeyi azaltıcı ağızdan alınan ilaçlar, iyontoforez cerrahi yöntem ve botoks tedavileridir. Terleme tedavisinde son yıllarda (koltukaltı terleme tedavisinde botoks yöntemi 2004 yılında FDA tarafından kabul edilmiştir)  botoks kullanılmaya başlanmıştır. 

Maksimum 9 ay sürüyor 

Botoks vücudun ter bezlerini harekete geçiren sempatik sinir sisteminde kimyasal madde salımını geçici olarak engelleme yeteneğine sahip bir proteindir. Özellikle koltukaltı, el ve ayak terlemelerinde tercih edilen botoks tedavisiyle 4-6 ay süreyle (maksimum 9 ay ) o bölgedeki terlemeye yol açan uyarılar azaltmaktadır. Etkisi kalıcı olmadığından gereğinde tekrarı yapılmalıdır.  

Botoks uygulamalarından önce ilaç sulandırılır ve her iki koltukaltına uygulanır. Uygulama öncesi lokal anestezik kremler sürülerek anestezi sağlanmakta terleyen bölgelere özel iğnelerle ortalama 20-30 adet küçük miktarlarda  botoks uygulanır. 15 gün sonra kontrolü yapılarak eğer terleme devam ediyorsa, nişasta unuyla iyot testi yapılarak terleyen bölgelere botoks uygulanabilir. İşlemlerin  sonrasında önemli bir yan etkisi yoktur. İlacın etkili olduğu dönemlerde ilgili kaslarda fonksiyon kaybı ve güçsüzlük olabilir. Ancak bu durum geçicidir kendiliğinde düzelir. 

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.