1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ÇOK ÖNEMLİ BİR BULUŞ
ÇOK ÖNEMLİ BİR BULUŞ

ÇOK ÖNEMLİ BİR BULUŞ

Tayvan’da Ulusal Tayvan Üniversitesinde geliştirilen elektronik bir devre ile Araştırmacı Hao-Hua Chu ve ekibi önemli bir buluşa imza attılar.

A+A-

Arka molar diş büyüklüğünde olan ve bir sensor görevini yapan kablosuz teknoloji içeren  bu cihaz, diş içine veya proteze kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Bu cihaz ağız içinde yapılan bütün olaylar hakkında bilgi verebiliyor. Uyku esnasında diş gıcırdatma sıkma veya diğer tespit edilemeyen durumlar hakkında bilgi verirken, gün içinde de yeme ve çiğneme alışkanlıkları, konuşma ağız kokuları, öksürük, ağız çene hareketleri konusunda bilgi vermekte. Araştırmacılar daha da ayrıntılı bilgiler elde edebilmek için cihazı geliştirmeye ve yeni özellikler katma çalışmalarına devam etmektedirler. Cihaz bu yıl Zürih’te yapılacak olan bilgisayar fuarında sunulup sonuçları paylaşılacaktır.

4,5 x 1 cm ebatta sahip bu elektronik devre bluetooth aracılığı ile akıllı telefon bağlantısı kurmaktadır. Desteklenen yazılım programı ile bilgilerin yorumu ve sonucu cep telefonunuzda görmek mümkün olabilecektir.

İlerleyen zaman içinde bu tür araştırmalar daha gelişeceği açıktır. Şimdilik ağız içinde gelişen fiziksel kimyasal olaylar hakkında sınırlı bilgi sağlayan bu tür teknolojilerin gelişmesi diğer hastalıkların çözümünde yol gösterici olacağı açıktır ve yeni çalışmalara kapı açabilecek özelliktedir. Rejim yaparken Kilo vermede yol gösterici olabilir. Rejimde yeme alışkanlıklarının bilinmeyen diğer yönlerini ortaya koyabilir. Rejime farklı bir boyut katabilir. Gene bu tür çalışmalar geliştiğinde sindirim sistemi ve ağız içi yapılar konusunda pek çok bilgi edinmek mümkün olabilecektir. Bu tür cihazlar gelişmesi biz gösteriyor ki ileride kanserin tanısı daha kolay olabilecektir. Kansere yakalanmadan ağız, sindirim sistemi, burun, akciğer, gırtlak ta oluşabilecek tümör ve kanserlerin tanısında yol gösterici olabileceği sinyallerini vermektedir. Bu tür algılayıcı sensor içeren elektronik devreler ile kişiler cep telefonlarından sağlıkları ile bilgilere sahip olabileceklerdir.

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.