1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. Çok şaşıracaksınız!
Çok şaşıracaksınız!

Çok şaşıracaksınız!

Facebook'ta arkadaş sayınız 500'ün üzerindeyse...

A+A-

İster 100 arkadaşınız olsun; ister 500... Facebook'taki gerçek arkadaşınız aslında o kadar az ki...

Başkalarına çok sayıda arkadaşımız olduğunu göstermeyi çoğumuz seviyor. Ancak hafta sonu geldiğinde birlikte gidecek hiç kimseyi bulamayabiliyoruz.Facebook sayesinde tüm dünyaya yalan söylememiz, sanırız sosyal ağı da memnun ediyor.

Peki ihtiyaç duyduğunuzda, Facebook arkadaşlarınızın kaç tanesi yardımınıza koşardı? Oxford Üniversitesi'nden Profesör Robin Dunbar, bu sorunun cevabını bulabileceğini düşünerek bir araştırma yaptı ve sosyal ağların sunduğu iletişim avantajları konusunda "kavramsal kısıtlamalar" bulunduğu sonucuna vardı. Yani araştırmaya göre Facebook'ta ister 100 arkadaşınız olsun, ister 5.000, listenizdeki arkadaşlarınızla olan gerçek ilişkiniz aslında oldukça zayıf.

18-65 yaş aralığındaki İngiltere araştırmalarını inceleyen Dunbar, toplam 3.375 kullanıcıyı mercek altına aldı. Bu kişilerin ortalama arkadaş sayısı, 150 idi. Kişilere kaç arkadaşlarının "hakiki" olduğu sorulduğunda Dunbar'ın elde ettiği ortalama sayı, 27,6 oldu. Ancak üyelere duygusal veya sosyal bir sorun anında kaç Facebook arkadaşına güvenebileceği sorulduğunda işler biraz değişti ve ortalama sayı, dörde (tam olarak 4.1'e) düştü.

Çok fazla Facebook arkadaşı olanların çok aktif ve sevgi dolu bir sosyal hayatı olduğunu mu düşüyorsunuz? Yanılıyorsunuz çünkü araştırma, arkadaş sayısı arttıkça yakın arkadaşların sayısının artmadığını, sadece tanınan insanların arttığını gösteriyor.

Beynimizin ve kalbimizin arkadaşlık konusunda bir sınırı olduğu, duygularımızı sadece birkaç kişiyle paylaşabildiğimiz, bu araştırmayla bir bakıma bir kez daha kanıtlanmış oldu. Araştırmaya göre sosyal ağlar, yüz yüzde görüşmenin olmadığı ilişkileri daha uzun süre ayakta tutmaya yardımcı olsa da, gerçek hayatta görüşmenin yerini tam tutmuyor ve bunun için tek başına yeterli olmayabilir.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.