1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÇÖKÜŞ KESİN”...
“ÇÖKÜŞ KESİN”...

“ÇÖKÜŞ KESİN”...

Ortak açıklama metninde mutabakat çabalarında, Rum tarafının ısrar ettiği “bölünmez egemenlik”

A+A-

ANASTASİADİS’İN “ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYORUZ” AÇIKLAMASININ AMACI ÇIKMAZIN SORUMLULUĞUNU RUM TARAFINA YÜKLENMEDEN ÖNCE TÜRK TARAFINA ATMAK

DOWNER’IN “ONE INDISSOLYBLE STATE WHICH EMANATES EQUALLY FROM THE G/C AND T/C” İFADESİ RUM TARAFINI SİNİRLENDİRDİ... İFADE “ALAY ETME” OLARAK ALGILANDI

DOWNER KENDİ İNİSİYATİFİYLE AKEL VE DİSİ İLE GÖRÜŞTÜ, GÖRÜŞMEDİĞİ DİKO BAŞKANI PAPADOPULOS RAHATSIZ

İNGİLTERE YAKIN GELECEKTE EROĞLU VE ANASTASİADİS ARASINDA RESMİ GÖRÜŞME BEKLİYOR

RUM ULUSAL KONSEYİ TOPLANIP DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPACAK

BM, RUM TARAFININ ISRAR ETTİĞİ İFADELERLE İLGİLİ ANLAŞMAZLIK YÜZÜNDEN ÇIKMAZIN EŞİĞİNE GELİNDİĞİNİ KABUL EDİYOR

MARULLİ VE ANDONİADU MÜZAKERELERDEKİ ERKEK EGEMENLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Ortak açıklama metninde mutabakat çabalarında, Rum tarafının ısrar ettiği “bölünmez egemenlik” ifadesindeki anlaşmazlık nedeniyle çıkmazın eşiğine gelindiğini artık BM’nin de teslim ettiği ancak Downer’ın bu akşam Ada’dan ayrılacak olmasına karşın henüz her şeyin bitmediği, çabaların devam ettiği haber verildi.

Bu çerçevede Downer’ın Ada’daki, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Atina ve KKTC’deki temaslarına işaret edilen haberlerde Rum tarafının, kendisine yüklenmeden önce sorumluluğu Türk tarafına atma gayretine de dikkat çekildi.

Haravgi haberini “Çöküş Kesin... Ortak Açıklamayla İlgili Metnin Kesilip Yapıştırılması Amerikalı ve İngilizleri Sinirlendirdi... Siyasi Parti Başkanlarıyla Görüşen Downer Bugün Gidiyor, Davutoğlu Geliyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Ortak açıklamayla ilgili çabaların ön ölüm ilanından sonra Aleksander Downer’ın sondajları ve temaslarına karşın dün de bir değişiklik olmadığını belirten gazete, önceki günlerde mutabakat metninde yapılan kes-yapıştır ile meydana gelen durumun, Anastasiadis’in ‘dostlarını’ sinirlendirdiği yolunda bilgiler bulunduğunu yazdı, özetle şunları kaydetti:

“Hükümet yanlısı gazetelerin sorumluluğu başkalarına yüklemeleri de tesadüf değil. Başkan Anastasiadis’in çıkmazın sorumluluğunun Kıbrıs Rum tarafına yüklenmesini önlemek için ‘maalesef Türk uzlaşmazlığı yüzünden çıkmaza sürükleniyoruz’ diyerek sorumluluğu Kıbrıs Türk tarafına yüklemesi ve müzakerelerin yeniden başlamasına yardımcı olmak isteyenleri ‘dikkatlerini Türk tarafına, gerek Ankara hükümetine gerek Kıbrıs Türk liderliğine çevirmeye’ çağırması da tesadüf değil.

Bütün göstergelere göre Downer’ın bugün Kıbrıs’tan ayrılmasından önce herhangi bir değişiklik olmazsa çabanın çöküşü kesin addedilecek. Başkan Anastasiadis’in çöküşü ilan ederken Ulusal Konsey’in durum değerlendirmesi yapmak üzere önümüzdeki Pazartesi günü toplanacağını ilan etmesi de tesadüf değil. Siyasi parti başkanları konseyinde, Kıbrıs Türk tarafının cevabı olumsuz olursa, daha ilerisinin kararlaştırılması için Ulusal Konsey’in toplanacağı konusunda uzlaşılmıştı.

Aleksander Downer dün siyasi parti başkanlarıyla temas etti, hafta başından itibaren görüşmelerin, liderler ve temsilciler-müzakereciler dışında diğer müdahil taraflara da yoğunlaşacağını da ilan etmişti.”

Alithia ortak açıklamada mutabakat sağlanması çabalarının bütün düzeylerde yoğun perde gerisi istişarelerle dün de devam ettiğini, bu çerçevede BM’nin ortak açıklama taslağında ‘tek ve bölünmez egemenlik’ ifadesine, her iki tarafı da rahatsız etmeyecek uygun bir ifade tarzı bulunmaya çalışıldığını yazdı.

Haberi “Her Şey Açık... Bugün Atina’da Davutoğlu-Venizelos Görüşmesi... Downer Averof ve Andros’a Bilgi Verdi” başlığıyla manşete çeken gazete, henüz her şeyin bitmediğini, BM’nin ABD’nin eşliğinde ortak açıklamada mutabakatın mümkün olabilmesi için yoğun çaba harcadığı yazdı.

“ANA İTHİLAF KONUSU TEK VE BÖLÜNMEZ EGEMENLİK”

Gazete, ana ihtilaf konusunun “tek ve bölünmez egemenlik” olduğunu, Rum tarafı bu ifadenin ortak açıklamada açıkça belirtilmesini isterken Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun söz konusu ifadeyi kabul etmemekte dün de ısrar ettiğini kaydetti.

Haberde TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bugün Atina’da Kıbrıs sorununu görüşeceği, yarın da KKTC’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşeceği belirtilirken BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın dün kendi inisiyatifiyle DİSİ Başkanı Averof Neotifu ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yla görüştüğü vurgulandı, şu detaylar verildi:

DOWNER KENDİ İNİSİYATİFİYLE AKEL VE DİSİ İLE GÖRÜŞTÜ, GÖRÜŞMEDİĞİ DİKO BAŞKANI PAPADOPULOS RAHATSIZ

“Aleksander Downer kendi inisiyatifiyle dün DİSİ Başkanı Neofitu ve AKEL Genel Sekreteri Kiprianu ile ortak açıklama konusundaki çıkmazın aşılması hedefiyle çeşitli fikirleri görüştü.

Edindiğimiz bilgiler Downer’ın Neofitu, Kiprianu ve danışmanlarıyla dün ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerin iyi geçtiği yolunda. İki büyük partinin başkanları Başkan Anastasiadis’in, Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için bir ortak açıklamada mutabakat sağlanması çabalarına destek belirttiler.

DİSİ dün öğleden sonra parti binasında gerçekleşen görüşmeyle ilgili açıklamasında Aleksander Downer’ın Averof Neofitu’ya ortak açıklamada mutabakat sağlama çabaları ve uluslararası camianın buna ilgisi hakkında bilgi verdiği belirtilirken AKEL tarafından yapılan açıklamada, Downer-Kiprianu görüşmesinde ortak açıklama konusundaki son gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.

DİKO’nun yeni başkanı Nikolas Papadopulos ise Aleksander Downer’ı siyasi partilerle görüşmelerinde seçici davranmasından dolayı eleştirdi. Bir soru üzerine Neofitu Downer’la ne görüştüğünü ne böyle bir randevu ayarlandığını ne de randevu talep edildiğini söyledi.

Hürriyet Daily News’ün bir Türk diplomatı kaynak göstererek ortak açıklamada mutabakata çok yakın olunduğunu ve müzakerelerin önümüzdeki günlerde başlaması ümidi bulunduğunu yazması dikkat çekti.

DAVUTOĞLU BUGÜN ATİNA’DA YARIN KKTC’YE GELİYOR

Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile bugün Atina’da bir araya geleceği Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos’un gündeminde Kıbrıs sorunu olacak.  Yunan hükümetinin Cumhurbaşkanı vekili ve Dışişleri Bakanı Venizelos Davutoğlu ile saat 11.15’te görüşecek, 12.30’da da heyetler arası görüşmelere geçilecek ardından da iki bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.”

Davutoğlu’nun yarın KKTC’de yapacağı görüşmeler hakkında bilgi verilen haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya ile ilişkiler ofisindeki Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’la ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ın da iki günlük bir ziyaret için dün Ada’ya geldiği bildirildi ve “Bu göreve Eylül 2013’te gelen Sloat’ın Kıbrıs ziyareti bölgeye planlı ziyareti kapsamındadır” denildi.

İNGİLTERE YAKIN GELECEKTE EROĞLU VE ANASTASİADİS ARASINDA RESMİ GÖRÜŞME BEKLİYOR

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa konularından sorumlu müsteşarı David Lidington’un, milletvekili Mathew Frofd’un sorusuna yazılı cevabında İngiltere hükümetinin yakın gelecekte Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis ve Kıbrıs Türk toplumu lideri arasında resmi görüşme olması ümidini taşıdığını kaydettiği belirtilen haberde Lidington’un ‘tam müzakerelerin yeniden başlamasına vurgu yapacağı ilk resmi görüşme yakın gelecekte gerçekleşebilir. Kıbrıslıların şu anda adil, yaşayabilir ve kapsamlı bir çözüm başarmak için iyi bir fırsatı var’” dediği kaydedildi.

Fileleftheros “Bu Tur Da Kapandı!... Ankara’dan Egemenlik Olmadan İçi Boş İletişim Hareketleri... Aleksander Dower Bu Akşam Ayrılıyor” başlıklı haberinde Türklerin, Kıbrıs sorunundaki yeni başarısızlığın sorumluluğun kendilerine ait olduğunu anladıklarını ve bu yüzden olguları değiştirmeyen sözel nitelikli hamleler yaptığını iddia etti.

Aleksander Downer’ın “Ankara’nın emriyle” KKTC’de birçok görüşme yaptığını ve bu görüşmelerinde bir ifade kullandığını iddia eden gazete, Downer’ın bu ifadesini “alay etme’ olarak gören Rum tarafını çok sinirlendirdiğini yazdı, şunları ekledi:

DOWNER’IN “ONE INDISSOLYBLE STATE WHICH EMANATES EQUALLY FROM THE G/C AND T/C” İFADESİ RUM TARAFINI SİNİRLENDİRDİ... İFADE “ALAY ETME” OLARAK ALGILANDI

“İfadede ‘bölünmez’ kelimesinin, Kıbrıslı Türklerden ve Kıbrıslı Rumlardan eşit olarak kaynaklandığını söyledikleri devleti ‘yapıştıran’ türevi seferber ediliyor. (one indissoluble state which emanates equally from the G/C and T/C). Egemenlikten hiç söz edilmiyor. Ortak açıklama yapılması çabalarının bu turunun bu başarısızlıkla tamamlandığı aşikârdır. Halen Kıbrıs Rum tarafı çeşitli senaryolar (müzakere grubu toplandı) üzerinde çalışıyor, Aleksander Downer ise bu akşam Kıbrıs’tan ayrılıyor. Yeni tur temaslar için Ocak başlarında Kıbrıs’a yeniden gelecek.

Bugün Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı, Başkan Anastasiadis’le görüşecek. Dünü gerek özgür bölgelerde gerek işgal bölgelerindeki siyasi partilerle görüşmeye harcadı. Downer AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİSİ Başkanı Averof Neoftiu ile peş peşe görüştü. Downer muhataplarına, durumun zor olduğunu itiraf etti ancak çabaların devam edeceğini söyledi.

Türk tarafında dikkatler Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yarınki ziyaretine odaklandı, bundan sonra atılacak adımlarla ilgili mesaj verilmesi de bekleniyor. İşgal lideri Derviş Eroğlu ön şartlarla başlayan müzakere sürecinin başarılı olamayacağını söyledi.” 

RUM ULUSAL KONSEYİ TOPLANIP DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPACAK

Aynı gazete haberinin “Ulusal Konsey: Bundan Sonra Olacaklarla İlgili Toplantı” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’ni en kısa zamanda toplantıya çağırma niyetinde olduğunu, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ışığı altında durum değerlendirmesi yapılması gerektiğini düşünen Rum siyasi partilerin de bunu istediğini yazdı.

Politis, “BM Çıkmazdan Söz Etmeye Başladı... Downer Partilerle Temas Etti... Nikolas Rahatsız” başlıklı haberinde Downer’ın Neofitu ve Kiprianu’yla dünkü görüşmelerinde, bundan sonra atılacak adımlarla ilgili görüş alış verişinde bulunmak ve Anastasiadis’in Mısır’dan dönüşü ile Rum Ulusal Konseyi’nin muhtemelen Pazartesi gerçekleşecek toplantısından önce iki büyük partinin nabzını tutmak istediğini yazdı, özetle şunları aktardı:
 
BM RUM TARAFININ ISRAR ETTİĞİ İFADELERLE İLGİLİ ANLAŞMAZLIK YÜZÜNDEN ÇIKMAZIN EŞİĞİNE GELİNDİĞİNİ KABUL EDİYOR

“Edindiğimiz bilgilere göre BM, ortak açıklama ve müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili çabaların, Kıbrıs Rum tarafının ısrar ettiği ifadelerle ilgili anlaşmazlık yüzünden çıkmazın eşiğinde olduğunu kabul ediyor.

Anlaşıldığı üzere Downer dün sorumluluk yüklemekten kaçındı ve önceki seferlere kıyasla çok daha dikkatli hareket etti. BM temsilciliği şimdilik, Ulusal Konsey toplantısından Kıbrıs Rum tarafının çizgisinin ortaya çıkması bekliyorsa da bayramlardan (Noel ve yılbaşı) önce illa gelişme bekleniyor.

Downer’ın siyasi parti başkanlarıyla görüşmeleri DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’u rahatsız etti, Papadopulos, Downer’ın görüşmelerinde seçici davrandığını söyledi. Gazetecilerin sorusu üzerine Sayın Downer’ın neden bütün siyasi parti başkanlarıyla değil bazılarıyla görüşmeyi tercih ettiğini bilmiyorum. Downer’ın davranışı genel, görev ve yetkileriyle uyumlu olmayan, kabul edilemez ve verimsiz tarzına uygundur’ dedi.”

MÜZAKERECİYLE İLGİLİ YASA GEÇTİ

Simerini “Müzakereciyle İlgili Yasa İtirazlarla Geçti” başlıklı haberinde Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi atanmasıyla ilgili yasanın Rum meclisinin dünkü toplantısında, 26 kabul 2 ret oyuyla geçtiğini, oylamaya AKEL milletvekillerinin katılmadığı haber verdi.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin Rum tarafının müzakereci atamasına itirazı olduğunu belirtti ve AKEL’li 18 milletvekili oylamaya katılmadı.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis müzakerecinin atanmasını ve yasal düzenleme ilke kurumsallaştırılmasını desteklediklerini ancak desteklerinin söz konusu memurun (Andreas Mavroyannis) emeklilik ve diğer haklarının tesis edilmesine değil tam bir kurumsallaştırmaya olduğunu vurguladı.

Vatandaşlar İttifaki üyesi Nikos Kutsu müzakereci atayıp atamamanın Anastasiadis’in yetkisinde olduğunu ancak atanacak müzakerecinin meclise bilgi vermeyeceğine işaret ederek meclisin Mavroyannis’in emeklilik ve maaş meselesine neden karıştırıldığını sordu. Kutsu Mavroyannis’le ilgili düzenlemenin kamu yasasında değişiklik yapılarak da sağlanabileceğine işaret etti.

MARULLİ VE ANDONİADU MÜZAKERELERDEKİ ERKEK EGEMENLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Aynı gazete “Kıbrıs Diyaloğunda Kadınlar Nerde?... Eril Müzakereler” başlıklı haberinde Rum Dışişleri eski bakanlarından Erato Kuzaku Markulli Kıbrıs müzakerelerinde erkek egemen bir genel görüntü sergilendiğini, çalışma gruplarındaki 29 kişiden sadece bir tanesinin kadın olduğunu belirterek “Kadınlar özellikle Kıbrıs barış sürecinde karar merkezlerinden dışlanıyor” şikayetinde bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre “Kıbrıs Avrupa Üniversitesi”nde dün düzenlenen “barış Müzakerelerinde Kadınlar Nerede” konulu panelde Markulli dışında EDİ (Birleşik Demokratlar) Başkanı ve Enerji eski Bakanı Praksula Andoniadu da müzakerelerdeki erkek egemenliğinden şikayetçi oldu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.