1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇOLAK NEW YORK’TA!
ÇOLAK NEW YORK’TA!

ÇOLAK NEW YORK’TA!

KKTC’ye yatırımlara, turizm ve yüksek öğrenim sektörlerine ve izolasyonların kaldırılmasına destek verme çağrısında bulunarak...

A+A-

 

ÇOLAK: “TÜRKİYE’DEN GELECEK SU, EİT ÜYELERİYLE TİCARET YAPMA POTANSİYELİMİZİ OLDUKÇA ARTIRACAKTIR”

“İZOLASYONLARIN KALDIRILMASINA KATKIDA BULUNACAK SOMUT ADIMLAR ATMALARINI UMUYOR VE BEKLİYORUZ”

“KIBRIS TÜRK TARAFI, ÇÖZÜME BİRKAÇ YILDA DEĞİL BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE ULAŞILABİLECEĞİNE İÇTENLİKLE İNANMAKTADIR”

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, “Türkiye’den Kıbrıs’a içme ve sulama suyu taşıyacak su projesinin”; Kuzey Kıbrıs’ın çok çeşitli ve miktarda tarım ürünleri üretimi sağlayarak, hem tarım sektörünün gelişmesine önemli katkıda bulunacağına, hem de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyeleriyle ticaret yapma potansiyelini oldukça artıracağına vurgu yaptı.

Çolak, EİT üyelerine, KKTC’ye yatırımlara, turizm ve yüksek öğrenim sektörlerine ve izolasyonların kaldırılmasına destek verme çağrısında bulunarak, izolasyonun kaldırılmasının; olası bir çözümün sürdürülebilirliğine de kuşkusuz katkı sağlayacağına işaret etti.

Çolak, “Tüm EİT üye devletlerinin daha fazla ertelemeden Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılmasına katkıda bulunacak somut adımlar atmalarını umuyor ve bekliyoruz” diyerek, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’ta çözüme, birkaç yılda değil, birkaç ay içerisinde ulaşılabileceğine içtenlikle inandığını vurguladı.

Emine Çolak, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın gelecekteki etkinliklerine Kuzey Kıbrıs’ta ev sahipliği yapmaktan ve tüm üyeleri ülkesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağını da belirtti.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, New York’ta dün düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Bakanlar Konseyi Toplantısında konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, EİT Toplantısında yaptığı konuşmasında, EİT üyelerine hitap etmekten duyduğu onur ve ayrıcalığı dile getirdi ve üyelere Kıbrıs’ta sürdürülen müzakereler, Türkiye’den adaya taşınacak su projesi, yüksek öğrenim, turizm ve izolasyonlar gibi konularda bilgiler verdi. 

ÇOLAK, AKÇA’YA BAŞARILAR DİLEDİ

Üyelere Kıbrıs Türk halkının ve hükümetin selamlarını da ileten Emine Çolak, ayrıca Türkiye’nin Lefkoşa eski Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nın; Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliğini üstlenmiş olmasından dolayı tebrik etti, bu önemli görevde kendisine başarılar diledi.

Çolak, ayrıca bu önemli toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı sekretaryası personeline de teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, “üye devletlerle ortak bir tarih ve kültür paylaşan Kıbrıs Türk Devletinin, EİT amaçlarına tümüyle bağlı olduğuna” vurgu yaparak, 1992 yılından bu yana EİT toplantıları ve etkinliklerine katılan Kuzey Kıbrıs’ın üye devletler arasındaki işbirliği ile bölgenin gelişmesine özel önem atfettiğini, 2012 yılında verilen ve EİT üyesi ülkelerle ekonomik ilişkilerinin daha da gelişmesine imkan tanıyan gözlemci üye statüsünü memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. 

“GÖZLEMCİ ÜLKE STATÜSÜ YENİLENSİN”

Çolak, “gözlemci ülke” statüsünün başladığı günden beri amaçlarının; tüm üyelerle güçlenen ilişkilerine katkıda bulunmak ve bu ilişkilerden yararlanmak olduğunu ifade ederek, “Ümit ve beklentimiz; EİT üye devletleri ile var olan iyi ilişkilerimizi devam ettirebilmemizi teminen gözlemci üye statümüzün bu toplantıda yenilenmesidir” dedi.

Üyelere Kıbrıs’taki siyasi gelişmelerle ilgili bilgilendirmeler de yapan Çolak, şunları söyledi:

KIBRIS MÜZAKERE SÜRECİ

“Hatırlanacağı üzere müzakereler, 50 yıla aşkın bir süredir uluslararası toplumun gündeminde olan Kıbrıs konusuna kapsamlı bir çözüm bulunması amacıyla 2015 yılının mayıs ayında yeniden başladı.

Liderlerin 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklaması ve iki tarafın 2008 yılından buyana üzerinde mutabık kaldığı yakınlaşma noktaları gelecekte bulunacak bir çözümün çerçevesini oluşturmaktadır. Liderler, ortak açıklamada,  hedeflerinin siyasi eşitliğe dayalı, iki-bölgeli, iki-toplumlu bir federasyon kurmak olduğu ve bu federasyonun, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan eşit olarak kaynaklanacak tek egemenliği olacağı hususunda mutabakata vardılar.

Federasyon, eşit statüdeki iki kurucu devletten oluşacak ve taraflardan hiçbiri diğeri üzerinde otorite veya yasal yetki iddiasında bulunmayacaktır.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanımız sayın Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının ortak açıklamada öngörüldüğü gibi yapılandırılmış sonuç odaklı müzakere sürecine tamamen bağlı olduğunu teyit etmiştir.

Kıbrıs Türk tarafı, her iki tarafın güven artırıcı önlemlerle desteklenmiş mevcut yoğunlaştırılmış müzakere sürecine bağlılığını devam ettirmeleri ve gerekli siyasi iradeyi göstermeleri durumunda, çözüme, birkaç yılda değil, birkaç ay içerisinde ulaşılabileceğine içtenlikle inanmaktadır.”

“YÜKSEK ÖĞRENİM VE TURZİM İKİ ANA SEKTÖRÜMÜZ”

Dışişleri Bakanı Çolak, Kuzey Kıbrıs’ta yüksek öğrenim ve turizmin iki ana ekonomik sektörünü oluşturduğuna işaret ederek, ülkenin hızla gelişmekte olan bir ülke olduğunu kaydetti.

Çolak, Kuzey Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de özellikle yüksek öğrenim merkezi ve önemli bir tatil destinasyonu olarak yükseldiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“ÜNİVERSİTELERİMİZDE 77 BİN ÖĞRENCİ BULUNUYOR”

“Yüksek öğrenim ekonomimizin önemli bir sektörü durumundadır. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta 12 üniversite ve yaklaşık 77 bin öğrenci bulunmaktadır. Üniversitelerimizdeki öğrencilerin yaklaşık 42 bini Türkiye’den, 14 bini Kuzey Kıbrıs’tan ve 21 bini de üçüncü ülkelerden gelmektedir.

Toplamda üniversitelerimizde 112 ülkeden gelen öğrenci ile 65 ülkeden gelen öğretim görevlisi mevcuttur. Bu durum yüksek öğrenimimizin uluslararası niteliğinin ve çeşitliliğinin göstergesidir.

“HEDEF EİT ÜLKELERİNDEN GELEN ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRMAK”
 
Memnuniyetle söyleyebilirim ki çoğu Pakistan, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan olmak üzere yaklaşık 6 bin öğrenci EİT üye ülkelerinden gelmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin ana hedefimiz EİT ülkelerinden üniversitelerimize gelen öğrencilerin sayısını daha da artırmaktır.

Bu bağlamda üye devletlerin öğrencilerin yüksek öğrenim tercihlerinde üniversitelerimizi uygun ve tavsiye edilen seçeneklere dahil etmesi yönünde alacağı bir karar bizleri memnun edecektir.”

Çolak, turizmi de, üye devletler yararına araştırılacak ve geliştirilecek bir diğer önemli işbirliği alanı olarak öngören EİT amaçları uyarınca el değmemiş doğal güzellikleri, zengin kültürel mirası, eko-turizm fırsatları ve diğer ilgi çekici birçok bölgesi ile Kuzey Kıbrıs’ın EİT üye devletlerinden gelecek “kardeşleri” için ideal bir tatil destinasyonu olduğuna kesinlikle inandıklarını kaydetti.

Çolak, 2014 yılı istatistiklerine göre, Kuzey Kıbrıs’ı yaklaşık bir buçuk milyon turistin ziyaret ettiğini de dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs’a yabancı yatırım yapılmasını etkin bir şekilde cesaretlendirdiklerini ve bu vesileyle yatırım fırsatlarını yerinde görmek ve hükümet tarafından sağlanan teşvikler hakkında bilgi almak üzere üye ülkelerden yatırımcıları Kuzey Kıbrıs’a davet eden Çolak, şunları kaydetti:

“YATIRIM FIRSATLARI ÖZELLİKLE TURİZMDE MEVCUT”

“Yatırım fırsatları özellikle turizm sektöründe mevcuttur. Otelcilik ve konferans turizmi, yat turizmi ve marina yapımı benzeri özel ilgi turizmi ülkemizde yabancı iş insanlarını bekleyen sadece birkaç yatırım fırsatından birkaçını teşkil etmektedir.

Sağlık turizmi ve tarım-endüstrisi gibi yeni gelişmekte olan alanlar da özel sektör ve yabancı yatırımcılar için cazip yatırım alanları olarak değerlendirilmektedir. Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, hükümetimizin kendilerine destek sağlayacağından emin olabilirler. İlgili bakanlıklarımız, devlet planlama örgütümüz ve Kıbrıs Türk yatırım geliştirme ajansı, zengin yatırım fırsatları ve sağladığımız teşvikler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isteyen potansiyel yatırımcı ve iş insanlarının hizmetindedir.”

“EİT TOPLANTILARINA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kuzey Kıbrıs’ın geçmişte oldukça başarılı 4 EİT etkinliğine ev sahipliği yaptığını belirtmekten memnuniyet duyduğunu da belirttiği konuşmasında, bu etkinliklerin; Ağustos 1998’degerçekleştirilen “hava ve su kirliliği denetimi” ve Mayıs 2004’te gerçekleştirilen  “atık su yönetimi ve arıtım teknolojisi” çalıştayları, Nisan 2013’te gerçekleştirilen “1. Ekonomik işbirliği teşkilatı üniversitelerarası spor oyunları” ve son olarak Nisan 2015’te gerçekleştirilen  “turizm çalıştayı” olduğunu anımsattı.

Çolak, bu vesileyle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın gelecekteki etkinliklerine Kuzey Kıbrıs’ta ev sahipliği yapmaktan ve tüm üyeleri ülkesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağını belirtti.

“İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI ÇÖZÜME KATKI SAĞLAR”

Emine Çolak, geniş kapsamlı izolasyonların tüm Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarını etkileyen olumsuz bir durum olmaya devam ettiğini ve yaşamın her alanında gelişmelerine mani olduğuna dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi:

“Adadaki iki toplum arasında hayatın her alanında eşitsizliğe neden olan izolasyonun kaldırılması,  olası bir çözümün sürdürülebilirliğine de kuşkusuz katkı sağlayacaktır. Tüm EİT üye devletlerinin, daha fazla ertelemeden, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılmasına katkıda bulunacak somut adımlar atmalarını umuyor ve bekliyoruz.”

“SU EİT İLE TİCARET POTANSİYELİMİZİ ARTIRACAK”

EİT üyelerine halen devam etmekte olan ve 80 kilometre uzunluğunda sualtı boru hattı ile Türkiye’den Kıbrıs’a içme ve sulama suyu taşıyacak olan su projesinden de bahseden Çolak, şu bilgileri verdi:

“Bu senenin sonunda tamamlanacak olan projenin önümüzdeki 50 yıl için gerekli su ihtiyacımızı karşılaması öngörülmektedir. 75 milyon metre küplük miktarın 37 milyon metre küpü sulama amaçlı kullanılacaktır. Böylelikle, çok çeşitli ve miktarda tarım ürünleri üretmemizi sağlayarak, hem tarım sektörümüzün gelişmesine önemli katkıda bulunacak hem de EİT üyeleriyle ticaret yapma potansiyelimizi oldukça artıracaktır.”

Çolak, konuşmasının sonunda EİT sekreteryasına bu önemli toplantının başarıyla gerçekleşmesinde göstermiş olduğu çabadan ötürü tebrik ederek, üyelere kendisini dinledikleri için teşekkür etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.