1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ÇÖPLERİN TOPLANMASI İÇİN ÇAĞRI
ÇÖPLERİN TOPLANMASI İÇİN ÇAĞRI

ÇÖPLERİN TOPLANMASI İÇİN ÇAĞRI

Faik Gencer, Girne Antik Liman’daki dalgakıranlara atılan ve tüm canlıları tehdit eden çöplerin toplanması için çağrıda bulundu

A+A-

Girne Antik Liman’a gelen ziyaretçilerin dalgakıranların üzerine attığı ay çekirdeği, teneke kutular, şişeler ve poşetler bölgede ciddi anlamda çevre kirliliği yaşanmasına neden oluyor.

Cam kırıkları ve kesilmiş teneke kutular yalnızca insanları değil tüm canlıları tehdit ederken, denize uçan poşetler ise sualtı canlılarının ölümlerine neden oluyor.

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan sahillerde temizlik etkinliğine katkıda bulunmak amacıyla yarın saat 18.00’de Girne Antik Liman’da dalgakıranların üzerinde biriken çöpleri toplayacağını açıkladı.

Gencer, dalgakıranların üzerindeki pisliğin çok kötü durumda olduğunu belirterek, bölgeye gelen ziyaretçiler tarafından atılan çöplerin toplanması konusunda Girne Belediyesi’nden yardım talep edeceğini söyledi.

Yardım talebinin kabul görmemesi durumunda kendi olanaklarıyla çöpleri toplayacağını ve insan pisliklerini temizleyeceğini anlatan Gencer, bölgede yaşanan çevre kirliliğinin yerinde görülmesi ve bu pisliğin ortadan kaldırılması için vatandaşlara, sivil toplum ile çevre örgütlerine de çağrıda bulundu.

Gencer, “Dalgakıranlar üzerindeki çöpler ve insan dışkıları, fotoğraf ile video görüntülerinde görünenden daha vahim durumdadır. O nedenle halkımıza sivil toplum örgütleri ile çevre örgütlerine bu pisliğin el birliğiyle kaldırılması için davette bulunuyorum. Temizlik kampanyasına herkes davetidir. Gelin bu pisliği birlikte temizleyelim” dedi.

Denizdeki naylon poşeti yutmuş olabilir

Bu arada Girne Antik Liman’da geçtiğimiz gün yaşı 50 ile 60 arasında olduğu tahmin edilen Caretta Caretta cinsi ölü bir kaplumbağa bulundu.  Kaplumbağanın denize atılan naylon poşeti yutmasından dolayı ölmüş olabileceği ifade edildi.

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer tarafından fark edilen kaplumbağanın kayalıkların arasından çıkarılması için Çevre Koruma Dairesi’nde görevli Deniz Hizmetleri Sorumlusu Hamit Topal’a haber verildi.

Turistlerin meraklı bakışları arasında kayalıkların arasından çıkarılan kaplumbağa, gerekli incelemelerin yapılması için Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan Kuzey Kıbrıs Kaplumbağa Koruma Cemiyeti’ne teslim edildi.

Girne Antik Liman’da son üç ay içerisinde dördüncü kez ölü kaplumbağa bulunması, Deniz Hizmetleri Sorumlusu Hamit Topal’ı endişelendirdi.

Ülkemize yumurtlama için gelen Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağaların yumurtlama dönemlerinin haziran ve temmuz aylarında olduğunu anlatan Topal, bu hayvanların yumurtadan çıkış dönemlerinin ise ağustos ve eylül aylarında olduğunu dile getirdi.

Girne Bölgesi’nde Akdeniz ile Alagadi Plajları’nın kaplumbağaların en önemli yumurtlama alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Topal, kaplumbağaların ölü ya da zor durumdayken görülmesi durumunda derhal Çevre Koruma Dairesi’nin 815 70 62 numaralı telefon hattına ya da kendisinin 0533 862 16 84 numaralı hattına bilgi verilmesini istedi.

Gemi kaptanlarının, yakınlarında kaplumbağa gördüğü zaman motorlarını söndürmesini isteyen Topal, kaplumbağa uzaklaştıktan sonra motorların yeniden çalıştırılabileceğini dile getirdi.

Topal, ölü bulunan kaplumbağanın üzerinde herhangi bir darp izi olmadığını belirterek, muhtemelen yutmuş olduğu naylon parçasından dolayı ölmüş olabileceğini kaydetti.

Kıbrıs Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.