1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT PENCERESİ AÇILDIĞI DÖNEMDE HALKIN ÇIKARLARINI GÖZARDI EDEN GELİŞMELER MANİDAR”
“ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT PENCERESİ AÇILDIĞI DÖNEMDE HALKIN ÇIKARLARINI GÖZARDI EDEN GELİŞMELER MANİDAR”

“ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT PENCERESİ AÇILDIĞI DÖNEMDE HALKIN ÇIKARLARINI GÖZARDI EDEN GELİŞMELER MANİDAR”

KÜÇÜK: “ÇÖZÜMÜN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN FIRSAT PENCERESİNİN AÇILDIĞI BİR DÖNEMDE ÜLKE HALKININ ÇIKARLARINI GÖZARDI EDEN GELİŞMELER YAŞANMASI MANİDARDIR”

A+A-

“SÖZDE BİZİ ZARARA SOKMAK İÇİN PARTİMİZE BÜYÜK ZARAR VERMEYE ÇALIŞIYORLAR”

“AMERİKALILAR DA KIBRIS’TA ARTIK ÇÖZÜMÜN ZAMANININ GELDİĞİNE İNANIYORLAR”

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun 32’ncisini düzenlediği Türk Yürüyüşü ve Festivali'ne katılmak ve Kıbrıs sorunuyla ilgili temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden Başbakan İrsen Küçük ve heyeti, KKTC’ye geri döndü.

Küçük, UBP Hükümeti ile ilgili Güvensizlik Önergesi verileceği haberleri üzerine ülkeye dönüşünü bir gün önce gerçekleştirdi.

Başbakan Küçük, Ercan Havalimanı’nda ilk önce, kendisini karşılamaya gelen bir grup partiliyi selamladı.

Küçük VIP binasının merdivenlerine kadar gelerek partililere hitaben yaptığı konuşmada, “ABD yetkilileri ile davamızı görüştüğümüz sırada maalesef bazı arkadaşlar arkamızdan kuyumuzu kazmaya başlamışlar” dedi.

Parti içindeki muhalefetin UBP’ye zarar verdiğini kaydeden Küçük, “Sözde bizi zora sokabilmek için partimize büyük zarar vermeye çalışmışlardır” dedi.

Parti tabanının ortaya koyacağı tavrın, söz konusu parti içindeki muhalif kesimleri kararlarını gözden geçirmeye zorlayacağına inandığını kaydeden Küçük, “Bizim güvenimiz UBP tabanıdır” dedi.

Küçük partililere hitaben yaptığı konuşmanın ardından, Ercan VIP’de düzenlediği basın toplantısında, UBP içerisinde muhalif grubun girişimine atıfta bulunarak, “Kıbrıs meselesinin ivme kazandığı ve adada kalıcı bir çözümün gerçekleşmesi için fırsat penceresinin açıldığı bir dönemde ülke halkının çıkarlarını gözardı eden gelişmeler yaşanması manidardır” dedi.

Küçük,  Türkiye ile birlikte Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yapılan girişimlerin meyvesinin toplanmaya başlanacağı dönemde yaşanan gelişmeleri; “Kıbrıs Türk halkının çıkarına gelişmeler değildir. Özellikle de Rum tarafını masaya dönme, sonuç alıcı müzakerelere dönmeye zorladığımız bir aşamada içte yaratılan bir krizin bize bir faydası olamaz” diye değerlendirdi.

Parti içerisindeki muhaliflerin “parti içi demokrasiyi hazmedemeyenler” olduğunu belirten Küçük, söz konusu gruba ve gruba destek verenlere partiye zarar verici davranışlardan vazgeçme çağrısında bulundu.

PARTİ TABANINA HAVALE EDİYORUM

UBP’nin her türlü sorunu kendi içerisinde çözecek güçte olduğunu ifade eden Küçük, “parti yetkili kurullarında aradığı desteği bulamayanlar, muhalif partilerle işbirliği içerisine girerek kendi kurdukları hükümeti düşürmek için çabasındadırlar. Bu arkadaşları parti tabanına havale ediyorum” dedi.

Küçük, parti içi muhaliflerle görüşme yapıp yapılmayacağının sorulması üzerine, söz konusu kesimle görüşmeye hazır olduklarını ancak şu anda planlanmış bir görüşmenin bulunmadığını belirtti.

ABD TEMASLARI

New York ve Washinton temaslarını da değerlendiren Küçük, ABD’de eş zamanlı ziyarette bulunan Türkiye yetkilileriyle eşgüdüm içerisinde, Kıbrıs sorununu ortadan kaldırmaya yönelik çok önemli temaslarda bulunduğunu kaydetti.

Küçük, “(eş zamanlı ABD’ye ziyarette bulunan) Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği ziyaretlerde yaptığı açıklamalarla bunun önemi ortaya çıkmıştır” dedi.

Küçük, Washington ziyareti esansında Kıbrıs dosyasını çok iyi bilen ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin ile yaptığı görüşmede, 2013’ün çözüm için uygun bir zaman olduğunu ve Kıbrıslı Rumların görüşme için teşvik edilmesi gerektiğini belirttiğini kaydetti.

Küçük, “Bu temasım olumlu geçti. Amerikalılar da Kıbrıs’ta artık çözümün zamanının geldiğine inanıyorlar” dedi. Rubin’in ay sonu temaslarda bulunmak üzere adaya geleceğini da kaydeden Küçük, Washington’da bazı ABD Kongre üyeleri ile de görüşmüştü.

BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Küçük, Feltman’a BM’nin adada bir çözüme ulaşılması için sürece müdahil olması gerektiğini söylediğini belirtti.

Küçük, “Görüşmede Kıbrıs sorununun çözümü için (BM’nin) müdahil olması gerektiği mesajını verdim” dedi.

DAVUTOĞLU HAFTASONU KKTC’YE GELEBİLİR

New York’ta Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile de görüşen Küçük, Davutoğlu ile görüşmede her iki tarafın tam mutabakat içerisinde olduğunu gördüğünü ve kendisinin hafta sonuna doğru KKTC’ye gelmesini beklediğini söyledi.

Küçük, lobi faaliyetlerinde etkin olan bazı kuruluşların temsilcileri ile de bir araya geldiğini ifade etti ve işbirliği yapma konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

ABD’de etkili olmaya başlayan Amerikan Türk dernekleri ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değinen Küçük, “Kıbrıs Türk halkının haklı davasını yıl 365 gün anlatmaları için kendilerine pozisyonumuzu anlattım” dedi.

Başbakan Küçük, Orta Doğu Barış Merkezi ve Washington Enstitüsü gibi saygın düşünce kuruluşları yetkilileriyle de görüştü, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi ile Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği etkinliklere katıldı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.