1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMIYORUM”
“ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMIYORUM”

“ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMIYORUM”

“KANLI BAHAR”

A+A-

Gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli, Ortadoğu ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye siyasetinde yaşananları açıklayan Mahalli, Kıbrıs’ın çözüm sürecini yorumladı. Hüsnü Mahalli, Ada TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu “Öğlen Ajansı” programına konuk oldu.

Kubilay KURÇER

“KANLI BAHAR”

Suriye’deki durumların savaş noktasına geleceği belli olduğunu belirten Mahalli, “Arap Baharı ile ilgili yazdığı kitabın ismi Kanlı Bahar” dedi. Mahalli, Ortadoğu’da demokrasinin geri kalmış yönetimlerle gelemeyeceğinin altını çizerek son 5 yılda geri dönüşü olmayan kanlı mezhep savaşlarının devam etmesinin demokrasiye engel olduğuna vurgu yaptı.

Suriye’deki rüyanın terör meselesinden dolayı gelen zararlarla gerçekleşemeyeceğini anlatan Mahalli, Suriye’yle ilgili sorulan soruların yanıtlarının “kan” ve “gözyaşı” olduğunu vurguladı. Gazetecilik tecrübelerine değinen Mahalli, Ortadoğu’yla ilgili her zaman kötü haber yazdığının da altını çizdi.

“İSRAİL’İN MÜZAKEREYE YAKLAŞIMI KÜSTAHÇA”

IŞİD’e katılmak isteyen 83 ülkeden 40 bin cihatçının “ruh hastası” olduğunu ifade eden Mahalli, Suriye’deki cihatçıların verdikleri demokrasi mücadelesinin etnik kültürle alakası olmadığına vurgu yaptı. Mahalli, IŞİD’in Suriye’ye Türkiye üzerinden girdiğini anımsatarak Suudi Arabistan’ın Suriye’deki olaylarla ilgili yaklaşımının doğru olmadığını ifade etti.

Mahalli, Esad’a İran’ın ve Rusya’nın desteklediğinin altını çizerek, İran’ın Esad yönetimine daha fazla silah yardımı yapacağı iddiasında bulundu. İran’ın nükleer müzakere sonucuna İsrail’in “tarihi hata” olarak yorumlamasının yanlış olduğunu belirten Mahalli, İsrail’in küstahça yaklaşımda olduğunun altını çizdi.

“ABD, ARAP BAHARI’NDA ÇUVALLADI”

ABD’nin Arap Baharı ve Ukrayna’daki meseleyle ilgili çuvalladığını söyleyen Mahalli, Batı dünyasının İran’la olan düşmanlığının İran için kazanç olmadığını açıkladı.

Mezhep çatışmalarından fayda sağlayan IŞİD’i durdurmak için ABD ile İran’ın gizli anlaşma yaptığı iddiasında bulunan Mahalli, “ABD, körfez ülkelerine demokrasi dersi vermek için İran’la anlaşma yaptı.” dedi. Türkiye’nin IŞİD’le kavga içinde olmayacağı iddiasında bulunan Mahalli, Kobani’nin kurtarılamaması halinde 200 bin Kürt’ün Türkiye’ye göç edeceğini de belirtti.

CHP’nin Suriye’ye karşı askeri tavır içinde olmamasının AKP’nin CHP ile koalisyon ihtimalini güçlendirdiğini söyleyen Mahalli, Türkiye’nin Suriye’ye girme planı olmadığına vurgu yaptı. Mahalli, Suriye’yle ilgili ABD tarafından yumuşatıcı açıklamaların geleceği tahmininde bulunarak Suriye’de gelişmelerin pozitif olabileceğini kaydetti.

“KIBRIS TOPLUMUNA DİN DAYATMASI YAPILAMAZ”

Mahalli, Esad’ın Türkiye’yle iyi ilişkiler kurma politikasıyla sınırların ve vizelerin kalkmasının bölgede kültür birliği cami yapımı sağladığını belirtti. Mahalli, Kıbrıs toplumuna din dayatması yapılamayacağına vurgu yaptı.

“CTP-BG ‘NİN KİMLİK SORUNU VAR”

CTP’nin kimlik sorunu yaşadığını söyleyen UBP ile hükümet kurarak kimliğini daha fazla kaybettiğini belirtti. Böyle gelmiş böyle gider” olarak yorumladı.

Beratlı, Türkiye’nin KKTC içişlerine karışmasından vazgeçmeyeceğini belirterek, Türkiye’nin Kıbrıs’a gönderdiği elçinin “vali” olduğuna vurgu yaptı. Kıbrıs sorununun “uluslararası mesele” olmasından dolayı çözüm sürecine inanmadığını ifade eden Beratlı, çözümsüzlük devam ettiği sürece Türkiye’den gelen nüfusun artacağını belirterek şunları kaydetti: “Umarım ki kırk bir yılda çözülemeyen sorun, kırk bir yıllık süreci daha getirmez. Meseleyi çözmek Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bağlamında yetmiyor. Garantörlükten ancak uluslararası hukuk vazgeçirebilir fakat insanlar moralini bozmasın, hiçbir sorun yok. Bundan sonra böyle geldi, böyle de devam eder.”

StarKıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.