1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İÇEREN BİR PROJE ORTAYA ÇIKACAK
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İÇEREN BİR PROJE ORTAYA ÇIKACAK

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İÇEREN BİR PROJE ORTAYA ÇIKACAK

Güney Florida Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan bir çalışma grubu, Maraş’la ilgili hazırlayacakları Eko Kent Dizayn Projesi konusunda Gazimağusa

A+A-

Güney Florida Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan bir çalışma grubu, Maraş’la ilgili hazırlayacakları Eko Kent Dizayn Projesi konusunda Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’la görüştü.

Gazmağusa Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Güney Florida Üniversitesi’nden 16 öğrenci ile Kuzey ve Güney Kıbrıs’taki üniversitelerden 11 öğrencinin oluşturduğu grup Belediye Başkanı Oktay Kayalp’tan kentle bağlantılı olarak Maraş konusunda bilgi aldı.

Maraş konusuna taraf olan kişi ve kurumlarla görüşmeler yapmaya başlayan mezuniyet durumundaki mimarlık fakültesi öğrencilerinin çalışması sonunda çözüm önerilerini içeren bir proje ortaya çıkacak.

Mağusa kentinin Kıbrıs’ın en çok bilinen kenti olarak önemli bir tarihi mirasa sahip olduğunu anlatan Kayalp, Leonardo  Da Vinci’nin eserinin olduğu ve dünya edebiyatında Shakespeare’in Otellesu’nun kenti olarak tarihe geçen Mağusa’nın, güncel olarak da 40 yıldır yarısı kapalı olan bir kent olduğunu ve siyasi sebeplerden dolayı tek kanatla uçmaya çalıştıklarını belirtti.

Kayalp, 1975’ten itibaren Birleşmiş Milletlerin Maraş’ın statüsünü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolünde kapalı bölge olarak belirlediğini, 2009’dan bugüne Maraş’ın eski sahiplerine verilmesiyle ilgili Kıbrıs Türk kamuoyunda gelişmeler sağlandığını, kendisinin bunu yıllardır savunduğunu, bugün “Mağusa’nın yüzde 80’inin de bu görüşü desteklediğini”söyledi.

“Bize yetki verilseydi, Maraş Akdeniz’in en modern turizm kenti olurdu” diyen Kayalp, Kıbrıs Türkleri açısından bütünlüklü çözümün önemli olduğunu, Maraş konusunun bütünlüklü çözümü engellememesi gerektiğini ifade etti.

Kayalp ayrıca, Maraş’ın açılması kararı verilirse yerleşimin 5 yılda sağlanacağını, kendilerinin Mağusa Rum Belediyesi ile imzaladıkları ortak deklarasyonda da Mağusa’nın birleştirilmesi için çalışacaklarını açıkladıklarını, yerleşim için gereken süreyi kısaltmak için teknik çalışmalara başlayabileceklerini söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.