1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇÖZÜMDEN ÖNCE İMKANSIZ
ÇÖZÜMDEN ÖNCE İMKANSIZ

ÇÖZÜMDEN ÖNCE İMKANSIZ

Çözümden önce imkansız

A+A-

Kuzey Kıbrıs Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği eski Başkanı Ülker Fahri, araç sigortalarının adanın her iki yanında geçerli olmasının Kıbrıs sorunu çözülmeden mümkün olmadığını savundu

ÇÖZÜMDEN ÖNCE OLMAZ:  Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği eski Başkanı Ülker Fahri, vatandaşların adanın her iki yanında tek araç sigortası kullanılması beklentisinin çözümden gerçekleşemeyeceğini söyledi. AB Müktesebatı’na göre Kuzey’in üçüncü ülke muamelesi gördüğünü ifade eden Fahri, “Çözüm olmadan bu sorun aşılamaz” dedi


Ceren ÖZBİL
Kıbrıs’ın Kuzey’i ve Güney’i arasında yeni geçiş noktaları açılması ile birlikte “Ortak araç sigortası” uygulanmasına da hedefleniyor. Ancak Kuzey Kıbrıs Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği eski başkanı ve tecrübeli sigortacı Ülker Fahri göre yakın bir gelecekte Kıbrıs’ın Kuzey ile Güney’inde ortak araç sigortası kullanımına geçilmesi imkansız.
Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu üyeliği yapan Ülker Fahri o dönemde hem Rum İçişleri Bakanlığı ile hem de sigortacılıkla ilgili bölümlerle görüşme yaptığını anlattı.


“Aşılması güç, engeller var”
Ülker Fahri, Avrupa Birliği ülkelerinden birinde çıkarılan bir sigortanın tüm Avrupa birliği ülkelerinde geçerli olduğunu ancak KKTC’nin Avrupa Birliği dışında olup üçüncü ülkelere yapılan muamelelere tabi tutulduğunu belirtti. Yaptığı görüşmelerde de ortak araç sigortası kullanımına geçilmesinin mümkün olmadığının konuşulduğunu ifade eden Fahri, “Kişiler AB üyesi. Ancak toprak değil. Bu nedenle sigortalar konusunda yaptığımız görüşmelerde ileriye gidememiştik” dedi.


“Güney’deki şirketlerin uyarı yaptığını düşünüyorum”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın göreve geldiği ilk günlerde ortak sigorta konusunu gündeme getirdiğini ancak bir süre sonra bu konunun konuşulmadığını ifade eden Fahri bunun nedeninin Güney’deki sigorta şirketlerinin güney’deki görüşme heyetine uyarı yapmış olabileceği olduğunu anlattı. Fahri, çözüm olmadan ortak sigorta kullanımına geçileceğine inanmadığını belirtti.

“Kasko ile karıştırılıyor”
Kaskonun farklı bir sigorta şekli olduğunu anlatan Ülker Fahri, ancak bazı vatandaşların bunu ortak sigorta ile karıştırdığını anlattı. Fahri, “Kasko sigorta yapılırken verilen teminatlar vardır. Bunlar arasında yurt dışı teminatı da olabilir, aracın selde kalması, yanması olabilir. Tüm bunlar kişinin tercihine göre değişir. Tercihlere bağlantılı olarak fiyat belirlenir. Yurt dışını kapsayan kasko da sadece kasko sigorta yaptıran şahsın aracının uğradığı zarar karşılar. Karşı tarafın zararını karşılamaz.  Güney’e geçmek içinse bu sigorta yeterli sayılmaz” dedi.
“Anlaşmalar gereği bu uygulamaya geçilemez”


Ülker Fahri, vatandaşların ortak sigorta konusunda ümide kapılmaması gerektiğini söyledi ve Cumhurbaşkanı bunu kabul etse bile bağlı olunan anlaşmalar nedeniyle uygulanmasının imkansız olduğunu kaydetti. Bu uygulamanın ancak çözümden sonra mümkün olacağını ifade eden Fahri, “Umarım bir an önce Kıbrıs’ta siyasi bir çözüm olur. Bütün her şeyin eşitlenmesi, hayata geçirilmesi, Kıbrıs’ta barışla mümkün olacak” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.