1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÇÖZÜME KÖSTEK DEĞİL, DESTEK OLUNMALI”
“ÇÖZÜME KÖSTEK DEĞİL, DESTEK OLUNMALI”

“ÇÖZÜME KÖSTEK DEĞİL, DESTEK OLUNMALI”

Esas önemli olanın ise sürecin erken, adil ve kalıcı bir çözümle sonlandırılması olduğunu bildirdi;

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Dışilişkiler Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Birinci, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakere sürecinin uzunca bir sürenin ardından yeniden başlamasının, çözüme giden yolda önemli bir adım olduğunu ancak esas önemli olanın ise sürecin erken, adil ve kalıcı bir çözümle sonlandırılması olduğunu bildirdi.

Birinci bugün TDP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, çözüme ulaşılması adına, Ada’nın her iki tarafındaki barış güçleri başta olmak üzere, tüm kesimlere görev ve sorumluluk düştüğünü belirtti.

Bugün başlayan müzakere sürecinde çözüme ulaşılması adına liderlerin, siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerini de kapsayacak şekilde hareket etmelerinin önemli olduğuna dikkat çeken Birinci, halkın da sürece dahil edilmesi halinde, iki tarafın da kabul edebileceği bir anlaşma metninin ortaya çıkarak, olası referandumda iki ‘Evet’ çıkması sonucunu güçlendireceğini kaydetti.

Ortak metinde uzlaşılmasının hemen ardından, gerek Kıbrıs, gerekse de Türkiye ile Yunanistan’daki bazı siyasi partilerin daha ilk günden sürece “takoz koyabilme telaşına düştüklerine” dikkat çeken Deniz Birinci, “Çözüme köstek değil, destek olunmalı, çünkü, çözüm tüm kesimlerin yararına olacaktır” dedi.

Birinci, Ortak metin konusunda liderlerin kendi aralarında uzlaşıya varamamaları nedeniyle dış güçlerin devreye girmesiyle uzlaşıya varıldığını ileri sürerek, “Yaşanan gelişmeler bizlere göstermiştir ki, Kıbrıslılar bu süreçte aktif rol almalıdırlar, aksi takdirde Kıbrıslıların değil, dış güçlerin hazırlayacağı plan ile karşı karşıya kalınabilir. Bu da Kıbrıslı bir çözüm olmaz. Kıbrıslı bir çözümü ancak Kıbrıslılar ortaya çıkarabilir” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜMÜN ŞEKLİ BELLİDİR”

Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiades’in aylardır birbirlerine karşılıklı mektup göndererek “top sende” oynadıklarını; bir anlamda çözüm yönünde samimi davranmadıklarını; Eroğlu’nun konfederasyonu, Anastasiades’in ise Üniter Devleti dayatmaya çalıştığını iddia eden Deniz Birinci, “Bundan sonraki süreçte liderlere düşen görev, samimi bir şekilde masaya oturarak çözüme ulaşmanın yollarını bulmaktır. Çözümün şekli de, BM Parametreleri ile belirlenen iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyondur. Tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek temsiliyet konusunda uzlaşıya varılması da ileri bir adımdır ” dedi.

“YARDIMCI OLMAYA HAZIRIZ”

TDP olarak kalıcı ve adil bir çözümün bulunması taraftarı olduklarını, bu yolda bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu kararlılıkla yerine getirme çabası içinde olacaklarını vurgulayan Birinci, bu bağlamda her iki lidere yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.