1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇÖZÜMÜ ZOR DENKLEM
ÇÖZÜMÜ ZOR DENKLEM

ÇÖZÜMÜ ZOR DENKLEM

Türkiye’deki Sivil Havacılık Dairesi’nden uçuş izni alabilmesi için dönemin hükümeti tarafından 2008 yılında KTHY hesabına aktarılan 37 milyon TL paranın akibeti yılan hikayesine döndü

A+A-

Türkiye’deki Sivil Havacılık Dairesi’nden uçuş izni alabilmesi için 2008 yılında devlet tarafından Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) hesabına aktarılan 37 milyon TL paranın akibeti yılan hikayesine döndü. Uçuş izninin alınabilmesi için devlet tarafından KTHY hesabına para aktarıldığını yalanlamayan dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun, “Söylenilenler belli bir noktaya kadar doğrudur. KTHY’ye 37 milyon civarında para aktarıldı. Bu işi mahsuplaşma yoluyla çözecektik. Biz de o nedenle hisse artırımı yaptık. Yani KTHY vergilerini ödeyecekti, bu şekilde devlete yük olmadan hisse artırımı gerçekleşmiş ve para yerine konmuş olacaktı” dedi. 
İki kurum arasında yapılan anlaşma 19 Nisan 2009’da yapılan erken seçimle ülkede iktidarın değişmesi ve KTHY’nin batmasıyla içinden çıkılmaz bir hal aldı. Konu hakkında bir açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, KTHY’nin devletten alacağı olduğunu ve bunun peşini bırakmayacaklarını söylerken, eski Maliye Bakanı Ahmet Uzun ise bunun tam aksini söyledi. Alacak verecek düğümünün çözümü konusunda tüm gözler, KTHY’ye para aktarılması esnasında görevde olan dönemin müsteşarı ve şimdiki Maliye Bakanı Zeren Mungan’a çevrildi. Mungan’ın konu hakkında bugün bir açıklama yapması bekleniyor. 

İKTİDAR DEĞİŞTİ KTHY BATTI 
İki kurum arasında yapılan anlaşma 19 Nisan 2009’da yapılan erken seçimle ülkede iktidarın değişmesi ve KTHY’nin batmasıyla içinden çıkılmaz bir hal aldı. Konu hakkında geçen günlerde bir açıklama yapan Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, “Kıbrıs Türk Havayolları (KTHY) 31 Aralık 2008 tarihinde KKTC Merkez Bankası’ndaki hazine gelir hesabına 39 milyon 144 bin 690 YTL aktardı. Bu paranın geri ödenmesinin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı. Devletin alacağı olan bir paranın zaman içerisinde nasıl borca dönüştüğü konusunda Maliye eski Bakanı Ahmet Uzun’dan yanıt geldi. Ahmet Uzun, KTHY’nın sivil havacılıktan uçuş izni alabilmesi için 37 milyon civarında sermaye artırımına giderek sorunu çözdüklerini, bu paranın daha sonra vergilerle mahsuplaşma yoluna gidileceğini kaydetti. O dönem sorunları çözmek adına bu tür yapıcı kararlar aldıklarını ifade eden Uzun, “Hisse artırımına gittik” dedi. 

ÖZKARDAŞ PARAYI İSTİYOR 
KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, KTHY Ltd. Şti.’nin, Aralık 2008 tarihinde KTHY Şti.’nin, Hazine Muhasebe Dairesi Müdürlüğü’ne ait KKTC Merkez Bankası nezdinde bulunan 330101 numaralı Hazine Gelir Türk Lirası hesabına “devlet ve diğer kamu alacaklarına karşılık” aktarılan 39 milyon 144 bin 690 TL’nin ödenmesini istedi. Bu miktarın mahsuplar yapıldıktan sonra 26 milyon 130 bin TL’ye düştüğünü öne süren Özkardaş, bu paranın takipçisi olacaklarını söyledi. 

ÖNEMLİ İDDİALAR 
Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan bir yetkili ise KTHY’nin, 2008 yılında Sivil Havacılıktan uçuş izni alabilmesi için hükümetin, 38 milyon TL’lik çek yazdığını, bu meblağ sayesinde, KTHY’nin uçuş izni aldığını, sonrasında ise KTHY’den devlete aktarılan paranın alacak gibi gösterilmesinden ötürü, devletin borçlu çıktığını kaydetti. Bu işlemin KTHY’nin sürdürülebilirliği adına yapıldığını ancak yanlış uygulamalar yüzünden bugün içinden çıkılmaz bir soruna dönüştüğünü belirtti. 

“HİSSE ARTIRIMINA GİTTİK” 
Star Kıbrıs’a konuşan Maliye eski Bakanı Ahmet Uzun da o dönem KTHY’ye belli bir miktar para verildiğini doğrulayarak şöyle dedi: “Söylenilenler belli bir noktaya kadar doğrudur. KTHY’ye 37 milyon civarında para aktarıldı. Bu işi mahsuplaşma yoluyla çözecektik. Biz de o civarda hisse artırımı yaptık. 

“BİZİM BÜTÇEMİZ KISITLI OLDUĞU İÇİN” 
Parayı KTHY’nin kasasına koyduk ama bizim maddi gücümüzde sınırlı olduğu için ‘vergilerden mahsuplaşalım’ dedik. Dolayısıyla KTHY vergilerini ödeyecekti, bu şekilde devlete yük olmadan hisse artırımı gerçekleşmiş olacaktı. 

“BİZ DÖVİZLE BORÇLANANLAR İÇİNDE BİR ÇALIŞMA YAPMIŞTIK” 
Hatırlarsanız biz dövizin çok yükseldiği ve devalüasyon olduğu zamanda bir çalışma yapmıştık. Dövizle borçlanarak ev alan kişiler çok zor durumdaydı. Ödeyecek durumda değildi. Yap-Sat’çılar sıkıştırmaya başlamıştı. Biz o dönemde de koordinasyon görevi görmüştük. 

“SANTRAL KONUSUNDA DA AYNISINI YAPTIK” 
Elektrik santrali konusu da buna örnektir. O dönem Türkiye’nin santral projesi yoktu. KKTC’nin de gücü yok. Ne yaptık, toplumdan aldık. 

“KTHY VERGİ ÖDEYECEK, MAHSUPLAŞACAKTIK” 
Bunda da aynısını yaptık. KTHY’nin uçması için sermaye artırımına gittik. Devletten çıktı gibi görünen rakamı da vergilerden mahsuplaşacaktık. Mal sahibi devletti. Devlet bu parayı yatırmayı taahhüt ederek, sermayeyi artıracak, KTHY’de vergisini ödedikçe, nakde çevrilip, yerine konacaktı.” 

“TOPU UBP HÜKÜMETİNE ATTI…” 
Maliye eski Bakanı Ahmet Uzun, kendisine yöneltilen, “KTHY’nin devletten alacağı yoksa neden devletin borçlu gibi gösterildiği” yönündeki soruya da, “Bizden sonra neticelendirilmesi gerekirdi. Demek ki neticelendirmediler” yanıtını verdi. 

DÜĞÜMÜ MUNGAN ÇÖZECEK 
CTP-ÖRP hükümeti döneminde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı, şimdiki geçici hükümette de Maliye Bakanlığı görevini yürüten Zeren Mugan, 37 milyon TL’lik paranın ilginç serüveni hakkında bilgi sahibi olan en yetkili kişilerden birisi. KTHY’ye para aktarımına olur veren isimler arasında yeralan Zeren Mungan’ın konu hakkındaki açıklaması merakla bekleniyor. Star Kıbrıs’ın görüşüne başvurmak için telefonla ulaştığı Mungan’ın, konu hakkında bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

(STARKIBRIS)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.