1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇÖZÜMÜN GETİRİLERİ
ÇÖZÜMÜN GETİRİLERİ

ÇÖZÜMÜN GETİRİLERİ

Kıbrıs sorununun olası çözümünün getirileri ile ilgili yapılan bir araştırmaya gre;

A+A-

“Kıbrıs Barış Araştırmaları Enstitüsü”nün (PRIO Cyprus Centre) Kıbrıs sorununun olası çözümünün mali getirileriyle ilgili bir araştırma yaptığı bildirildi.

Politis gazetesi, Fiona Müllen, Aleksandros Apostolidis ve Mustafa Besim tarafından hazırlanan çalışmada, Kıbrıs sorununun olası çözümünün, kişi başına düşen geliri yaklaşık 12 bin Euro artıracağının ve ekonomiyi yıllık bazda, önümüzdeki 20 yıl için yüzde 2,8 oranında kalkındıracağının öngörüldüğünü yazdı.

Habere göre çalışmada, çözüm olması halinde, 2012 yılı fiyatları baz alınarak, 2016 yılında 20 milyar Euro olan Gayrı Safi Milli Hasıla’nın (GSMH), 2035 yılında 45 milyar Euro’ya çıkacağı, çözüm olmaması halinde ise, bu miktarın yaklaşık 25 milyar Euro’da kalacağı öngörülüyor.
Çalışmada ayrıca, çözüm olması halinde, yıllık kalkınmanın önümüzdeki 20 yılda yüzde 4,5’e ulaşacağı ifade edilirken, çözüm olmaması halinde bu yüzdeliğin 1,6’da kalacağına dikkat çekildi.

Gazeteye göre çalışma, çözümün turizme de olumlu yansıma yapacağını gösterirken, bu alandan yılda 550 milyon Euro’luk ek gelir elde edilebileceğine; inşaat sektöründe yılda 725 milyon Euro’luk kazanç sağlanabileceğine, toptan ve perakende satışlarda ise 2035 yılında 5 milyar Euro gelir elde edilebileceğine işaret ediyor.

Çözüm olması perspektifinde, kapalı bölge Maraş’ın yeniden inşa edilmesi olasılığının da ele alındığı çalışmada, “Mağusa’nın tümünü kapsayacak ekolojik kentin, 15 milyar Euro’luk bir yatırım getirebileceği” vurgulandı.

Doğalgazla ilgili olarak ise çalışma, Kıbrıs sorununun çözümünün, Türkiye’ye boru inşa edilmesini sağlayabileceğini ve doğalgaz sıvılaştırma terminalinin de buna eklenmesi kaydıyla, 1,3 milyar Euro’luk bir yatırımın cezbedilebileceğini gösterdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.