1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CRANS MONTANA’DAKİ KIBRIS KONFERANSI’NDA İKİNCİ GÜN GERİDE KALDI
CRANS MONTANA’DAKİ KIBRIS KONFERANSI’NDA İKİNCİ GÜN GERİDE KALDI

CRANS MONTANA’DAKİ KIBRIS KONFERANSI’NDA İKİNCİ GÜN GERİDE KALDI

Crans Montana’daki Kıbrıs Konferansı’nda ikinci gün geride kaldı

A+A-

Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde İsviçre’nin Crans-Montana kasabasındaki konfernans devam ediyor.

Kıbrıs’taki tarafların yanı sıra garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katıldığı konferansın ikinci gününde paralel masalarda tüm başlıklar birlikte ele alındı.

Beşli toplantının sabahki oturumunun tamamlanmasının ardından Konferans, liderlerin, müzakere heyetleriyle birlikte 5 başlıkta askıda kalan tüm konuların birbiriyle ilişkili ele alındığı ikinci masada sürdü.

Günün ikinci 5’li toplantısı ise daraltıldı.

Toplantıya sadece liderler, müzakereciler ve garantör ülkelerin Dışişleri Bakanları ya da temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, toplantıda Güvenlik ve garantiler ile açıkta kalan diğer konuları bağlamaya çalıştıklarını belirterek bunu bu bağı kurmanın zor olduğunu söyledi.

Eide ‘Bunu nasıl yapabileceğimizi herkesle tartıştık. Bu tartışmaları yapmış olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bunun daha sonra değil de erken olması daha iyi. Yarın iki lider ve Genel Sekreter ile yine darltılmış formatta görüşmeye devam edeceğiz’ diye konuştu.

Elde edilen bilgiye göre, günün ikinci 5’li toplantısında, gelinen aşamada, sıkıntıların aşılıp ilerleme sağlanabilmesi için konuların bir paket anlayışı ile ilişkilendirilip ele alınması gündeme geldi.

Tüm 6 başlığı kapsayan bir paket anlayışı fikri yanında, değişik başlıklardan seçilecek belli başlı konuları içerecek mini paket anlayışı da masaya geldi.

İngiltere tarafından masaya götürülen öneri, Türk tarafının her iki alternatife de açık olduğunu, kapsamlı çözüme gidebilmek için gelindiğini, siyasi karar verilmesini kolaylaştırabilecek bu yaklaşımları destekleyebileceğini ortaya koydu.

Rum tarafı bu önerilere olumlu cevap veremedi ve yarına kadar süre istedi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet ve siyasi parti başkanlarını dünkü gelişmelerle ilgili bilgilendirdi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.