1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CTP-BG' NİN DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISI
CTP-BG' NİN DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISI

CTP-BG' NİN DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) ile gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinde, DP-UG’nin hükümette dört bakanlık, artı Meclis Başkan Yardımcılığı talep ettiğini söyl

A+A-

CTP-BG GENEL BAŞKANI YORGANCIOĞLU: “DP-UG HÜKÜMETTE DÖRT BAKANLIK, ARTI MECLİS BAŞKAN YARDIMCILIĞI TALEP ETTİ”

YORGANCIOĞLU: “MECLİS BAŞKAN YARDIMCILIĞI’NIN ANA MUHALEFETTE OLMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) ile gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinde, DP-UG’nin hükümette dört bakanlık, artı Meclis Başkan Yardımcılığı talep ettiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, bu önerinin CTP-BG’nin yaratmaya çalıştığı demokratik teamüllere aykırı olduğunu, Meclis Başkan Yardımcılığı’nın ana muhalefette olması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

DP-UG’nin teklifinde ısrarlı olduğunu, yapılan görüşmelerde bakanlıklarla ilgili olarak da sıkıntı yaşandığını söyleyen Yorgancıoğlu, CTP BG’nin halkla paylaşılan programında yer alan ekonomik reformlar, kamu reformu, vatandaşlık sistemi gibi konuların hayata geçirilebilmesi adına Maliye ve İçişleri Bakanlığı’nın CTP-BG’de olması gerektiğini belirtti.

Yorgancıoğlu, bu süreçte DP-UG’nin teklifinde ısrarcı olması ve sıkıntının aşılamaması üzerine, görüşmelerin olumsuz sonlandığını söyledi.

“KARARLAR PARTİ ORGANLARINDA ALINDI”

Yorgancıoğlu, bugün düzenlenen basın toplantısında koalisyon görüşmelerini anlattı.

Yorgancıoğlu, CTP-BG’nin hükümeti kurma sürecinde, yürüttüğü bütün çalışmaları, parti organlarında alınan kararlar doğrultusunda yaptığını kaydetti.

Yapılan çalışmaların hepsinin parti kararları doğrultusunda olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, bir önceki parti meclisi toplantısında DP-UG ile koalisyon görüşmesi yapma kararı alınarak, sürecin başladığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorunu haricinde, diğer konularda ufak tefek anlaşmazlıklar olmasına rağmen, büyük ölçüde uyuşmayla sonuçlandığını ancak hükümetle ilgili konuların görüşülmesi sürecinde, DP-UG’nin özellikle Meclis Başkan Yardımcılığı’nı talep ettiğini kaydetti.

“KARARLAR DEĞERLENDİRİLECEK”

Parti Meclisi’nin dün akşam toplantı yaparak, Ulusal Birlik Partisi ile de görüşme yapma seçeneği dahil tüm seçenekleri değerlendirdiğini söyleyen Yorgacıoğlu, bu akşam da ilçe meclislerinin toplanacağını, pazartesi de bütün parti meclisi üyelerinin bir toplantı yaparak ilçe meclisi kararlarını değerlendireceğini kaydetti.

ERHÜRMAN: “ALTI ANA BAŞLIK VAR”

Erhürman da yürütülen çalışmalarla ilgili detaylı bilgi verdi. Koalisyon görüşmelerinde üzerinde mutabık olunan ve olunmayan noktaları açıklamak istediğini belirten Erhürman, DP-UG’ye iki ayrı koalisyon görüşmeleri hazırlık kağıdı sunulduğunu ifade etti.

Kağıdın altı bölümden oluştuğunu anlatan Erhürman, bölümlerin, Demokrasi ve Hukuk Düzeni, Kıbrıs Sorunu, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği İlişkiler, Nüfus ve Vatandaşlık Politikası, Kamu Yönetimi ve Ekonomi olduğunu kaydetti.

Bölümlerle ilgili bilgi veren Erhürman, demokrasi ve hukuk düzeni başlığında Anayasa’nın değiştirilmesi konusunun yer aldığını belirtti. Anayasa’nın değiştirilmesi konusunun gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde referanduma götürülmesinin önerildiğini anlatan Erhürman, DP-BG ile bu başlıkta görüşülen konularla ilgili anlaşmazlık yaşanmadığını belirtti. Erhürman, bu konuda anlaşmazlık olmamasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorunu konusunda pürüzler yaşandığını, görüşmelerin sonuna doğru pürüzlerden bazılarının aşıldığını ancak aşılamayan ve CTP’nin görüşleri açısından vazgeçilmesi mümkün olmayan önerisindeki pürüzlerin aşılamadığını söyleyen Erhürman, şöyle konuştu:

“CTP’nin önerisi olan paragraf; ‘BM Güvenlik Konseyi kararları, 77-79 üst düzey anlaşmaları, 23 Mayıs ve 1 Temmuz anlaşmaları ışığında, siyasi eşitliğe dayalı, birleşik federal Kıbrıs’a ulaşmayı hedefler’ hükümet programında olmasını istediğimiz bir paragraftı bu. Bu cümle üzerinde uzlaşmaya varılamadı”

Türkiye ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin yürütülmesi konusunda genel olarak uzlaşı sağlandığını belirten Erhürman, vatandaşlık sistemi konusunda da uzlaşıldığını, kamu yönetimi başlığında tam bir uzlaşı sağlandığını kaydetti.

Ekonomi başlığına da değinen Erhürman, Türkiye ile imzalanan 2013-15 Ekonomik Protokol’ün gözden geçirilip değiştirilmesi için çalışma başlatılması, KIB-TEK’in, Telekomünikasyon İdaresi’nin özerkleştirilmesi, Ercan, AKSA, KTHY, DAİ, DAK konusunda yapılan sözleşmelerin ve bu sözleşmelerin hazırlanma süreçlerin hukuka uygunluğunun ve sözleşmelere uyulup uyulmadığının değerlendirilmesi için çalışma başlatılması, çalışmaların sonucunda hukuka aykırılık tespit edilirse tek yanlı fesih işlemi yapılması önerisinin DP-BG tarafından kabul gördüğünü belirtti.

Erhürman, mazbatalar sorununun köklü çözümü için CTP-BG’nin önerisinin de DP-BG tarafından kabul gördüğünü vurguladı.

Erhürman, bu önerilerin koalisyon görüşmeleri için bir müzakere kağıdı özelliği taşıdığını ifade etti.

CTP-BG’nin ekonomi, sivilleşme, nüfus ve vatandaşlık politikası, muhaceret konularında reform niteliğinde önerileri olduğunu, dolayısıyla İçişleri ve Maliye Bakanlığı’nın parti için makam ve mevki olmanın ötesinde anlam ifade ettiğini söyleyen Erhürman, halka verilen sözlerin tutulması için söz konusu iki bakanlığın önemli olduğunu kaydetti.

“HÜKÜMET KURMAK İÇİN YETERLİ SÜRE VAR”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yorgancıoğlu, hükümeti kurmak için dört gün süresi bulunduğunu, bu sürenin yeterli olup olmadığının sorulması üzerine, sürenin yeterli olduğunu söyledi.

İyi niyet olduğu takdirde, hükümetin bir akşamda da kurulabileceğini belirten Yorgancıoğlu, birçok konunun görüşüldüğünü, ön çalışmanın yapıldığını, hem UBP hem de DP ile görüşmeler gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, Meclis Başkan Yardımcılığı konusundaki soruyu da yanıtlayarak, “Biz bir demokratik gelenek yaratmaya çalışıyoruz; eğer Meclis başkanlığı iktidar partisindeyse, meclis Başkan Yardımcılığı ana muhalefette olmalıdır” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.