1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CTP-BG PARTİ MECLİSİ, DP-UG İLE UBP İŞBİRLİĞİNİ YENİDEN DEĞERLENDİRECEK!
CTP-BG PARTİ MECLİSİ, DP-UG İLE UBP İŞBİRLİĞİNİ YENİDEN DEĞERLENDİRECEK!

CTP-BG PARTİ MECLİSİ, DP-UG İLE UBP İŞBİRLİĞİNİ YENİDEN DEĞERLENDİRECEK!

Yerel seçime doğru...

A+A-

CTP-BG PARTİ MECLİSİ BU AKŞAM TOPLANARAK DP-UG İLE UBP İŞBİRLİĞİNİ VE HÜKÜMETİN DURUMUNU YENİDEN DEĞERLENDİRECEK

KUTLAY ERK: “DP’YLE GÖRÜŞTÜK, DURUMU İZLEDİK. BU AKŞAMKİ PARTİ MECLİSİ TOPLANTISINDA BU GELİŞMELERİ VE PARTİ MECLİSİ’NİN GEÇEN HAFTA VERDİĞİ YETKİYİ YENİDEN TARTIŞACAĞIZ”

ERK: “TDP’YLE DOSTANE BİR GÖRÜŞME YAPTIK. DP-UG İLE UBP GİBİ ETİK OLMAYAN BİR İŞBİRLİĞİNE GİRECEK DEĞİLİZ. MECLİS ÜYELİKLERİNDE 2010’DAKİ GİBİ İŞBİRLİĞİ OLABİLİR”

MEHMET HARMANCI: “PARTİ MECLİSİMİZİN KARARIYLA SOLDA İŞBİRLİĞİ ZEMİNİYLE 2 HAFTA ÖNCE DE CTP-BG’YLE GÖRÜŞMÜŞTÜK, DÜN AKŞAM DA GÖRÜŞTÜK”

“İŞBİRLİĞİ ZOR GÖRÜNÜYOR AMA MYK BU AKŞAMKİ TOPLANTIDA ZEMİN OLUP OLMADIĞINA BAKACAK. CTP-BG 18 ADAYINI AÇIKLADI. ADAYLAR AÇIKLANMASAYDI DAHA GENİŞ BİR İŞBİRLİĞİ İMKANI OLURDU”

İktidarın büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG), hükümet ortağı Demokrat Parti Ulusal Güçler’in (DP-UG) ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi’yle (UBP) yerel seçimlerde işbirliğine gitmesini ve hükümetin geleceğini bugün öğleden sonra ve bu akşam toplanacak yetkili organlarında yeniden değerlendirecek. Toplantıların gündeminde, Toplumcu Demokrasi Partisi’yle (TDP) yapılan görüşme ve partinin yerel seçimlerle ilgili hazırlıkları da yer alacak.

CTP-BG, önümüzdeki günlerde Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerle yerel seçim sürecinin demokratik ortamda ve çevre kirletilmeden geçmesi için görüşmeler yapmayı da planlıyor.

29 Haziran’da yapılacak yerel seçimler nedeniyle ülkede siyaset bir süredir hareketlenirken, CTP-BG ile muhalefetteki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) genel sekreterleri dün akşam yemekte bir araya geldi.

ERK: “DOSTANE BİR GÖRÜŞME... GENEL DURUM DEĞERLENDİRMESİ”

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, TDP Genel Sekreteri Mehmet Harmancı’nın “dostane bir görüşme yapabilir miyiz?” talebi üzerine dün akşam bir araya geldiklerini belirterek, genel durumu değerlendirdiklerini ve ülke sorunları üzerinde durduklarını söyledi.

Erk, dün akşamki görüşmeyle ilgili “Görüşmede kararlar ürettik, bir şey yapıyoruz diye bir şey yok ama ne yapabiliriz diye bir çalışma oldu. Hangi partinin nerede, ne beklentileri var onları konuştuk” dedi.

“MECLİS ÜYELİKLERİNDE İŞBİRLİĞİ OLABİLİR”

CTP-BG ve TDP’nin 2010’daki yerel seçimlerde belediye meclis üyeliklerinde işbirliğine gittiğini anımsatan ve Mehmetçik ve Gönyeli Belediyelerindeki işbirliğini örnek veren Kutlay Erk, bu modelin haziran ayındaki seçimde de uygulanabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

“ETİK OLMAYAN BİR İŞBİRLİĞİNE GİRECEK DEĞİLİZ”

Erk, özetle şöyle devam etti:

“Ancak şu anda yaşadığımız bir sıkıntı var. DP-UG’nin UBP’yle işbirliği gibi etik olmayan işbirliğine, CTP-BG ve TDP olarak girecek değiliz. Mevcut krizi yönetmek için çalışıyoruz.

Bu dostane görüşmeyi parti örgütlerinde görüşüp duruş almak ve daha ne kadar ileriye götürülebiliriz diye değerlendirme yaptık. Güzel, verimli bir dost toplantısıydı.”

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, bugün öğleden sonra MYK, akşamüstü de PM toplantılarında tüm bunların değerlendirileceğini söyledi.

Geçen hafta parti meclisinin, Genel Başkan ve MYK’ya, DP-UG ile yaşadıkları sıkıntılar konusunda üç başlıkta görüşme yapma ve bu temasların sonucuna göre, hükümetten çekilme ve erken genel seçime gidilmesi dahil yetki verdiğini kaydeden Erk, hükümet ortağı DP-UG ile yaptıkları görüşmelerde üç konudan ikisinde yani “reform çalışmalarındaki verimsizliğin aşılması ve Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm modelinde hükümet programında yazılanların bağlayıcı olduğu” konularında olumlu görüş aldıklarını anlattı.

“DURUMU İZLEDİK, BU AKŞAM DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Kutlay Erk, üçüncü konu olan DP-UG’nin, UBP ile yerel seçimde işbirliğini ise, “toptancı bir anlaşma olmadığı, lokal bir takım işbirlikleri” şeklinde takdim ettiğini belirterek, “Biz sıkıntı ve rahatsızlığımızı bildirdik. Durumu izledik... Bu akşam parti meclisi toplantısında bu gelişmeleri ve parti meclisinin geçen hafta verdiği yetkiyi yeniden tartışacağız” dedi.

TEMİZ SEÇİM DÖNEMİ İÇİN GÖRÜŞMELER

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin tümüyle, ülke sorunları ve yerel seçim hazırlıklarını görüşme kararı da aldıklarını açıkladı ve bu görüşmelerde, seçim propaganda döneminin sükunet içinde geçmesi, çevrenin kirletilmemesi, şiddet olayları yaşanmaması gibi konuların ele alınacağını bildirdi.

HARMANCI: “İLK GÖRÜŞMEMİZ İKİ HAFTA ÖNCEYDİ”

TDP Genel Sekreteri Mehmet Harmancı da, dün akşam CTP-BG Genel Sekreteri’yle yaptıkları görüşmeye ilişkin TAK muhabirinin sorularını yanıtlarken TDP Parti Meclisi’nin “solda işbirliği zemini yoklama yetkisi” vermesinin ardından CTP-BG yetkilileriyle ilk olarak 2 hafta kadar önce bir araya geldiklerini, o günlerde CTP-BG’nin net bir tavır belirlemediğini söyledi.
 
“Anladığımız kadarıyla sağdaki gelişmeleri yorumlamaya çalışıyorlardı. O sürecin ardından da 18 belediye başkan adaylarını açıkladılar” diyen Harmancı, kendilerinin de BKP, YKP ve Baraka’yla görüşerek kendi çalışmalarını yürüttüklerini ve bu görüşmelerin parti meclisine gidecek aşamaya geldiğini açıkladı.

Harmancı, CTP-BG yetkilileriyle iki hafta önceki görüşmede, yeniden bir araya gelme kararı alındığını ve dün akşam da bu çerçevede görüştüklerini ifade ederek, “CTP’nin 18 belediye başkan adayını açıklaması geniş bir işbirliği şansını azaltmış durumdadır. Dün akşam iki parti de pozisyonlarını aktardı, dostane bir görüşme oldu. Hassasiyetlerimizi tartıştık. Birkaç spesifik konu üzerinde görüştük” dedi.

Konuyu bu akşam saat 19.00’da toplanacak Merkez Yönetim Kurulu’nda ele alacaklarını bildiren Mehmet Harmancı, “İşbirliği zor gibi görünüyor ama MYK bir zemin olup olmadığına bakacak” diye konuştu.

“ADAYLAR AÇIKLANMASAYDI DAHA GENİŞ BİR İŞBİRLİĞİ İMKANI OLURDU”

TDP Genel Sekreteri Mehmet Harmancı, özetle şöyle konuştu:

“CTP kendi belirlediği adaylardan geri adım atmayacaksa geriye kalan bölgelerin de kısmi işbirliği ne getirir ne götürür tartışmak gerek. Adayları açıklanmasaydı daha geniş bir işbirliği imkanı yaratılabilirdi. Olumlu veya olumsuz konuşmak istemem ama MYK işbirliği zemini görürse ilerler.”

Mehmet Harmancı, UBP ve DP-UG’nin yerel seçimlere yönelik işbirliği çalışmaları konusundaki sorular üzerine “Beklenenin olmasının sürpriz karşılanmaması gerekir. İki parti bugünkü siyasi aritmetiklerine belli bir süreç içinde geldi. Günün sonunda iki partinin işbirliği ihtimalinin yüksekliğini herkes biliyordu” yanıtın verdi.

CTP-BG yetkilileriyle iki hafta önceki görüşmelerinde bu görüşü de ilettiklerini kaydeden Harmancı, dün akşamki buluşmada konuların derinlikli konuşulmasının UBP ile DP-UG ittifakının sonucu olduğunu belirtti.

TDP’nin yerel seçimle ilgili çalışmasının ne zaman netleşeceği sorusu üzerine de Harmancı, MYK’nın bu akşamki toplantıda diğer partilerle tüm görüşmeleri değerlendirileceğini ve Parti Meclisi’ne genel durum değerlendirmesi sunulacağını söyledi.

TDP Genel Sekreteri Harmancı, “Biz, ittifak çalışmaları sürerken resmi adaylık açıklamalarından her zaman çekiniriz. İttifak anlayışları, karşılıklı saygı ve işbirliğine dayanır. İttifak görüşmelerinin sonuca varmasıyla durum kamuoyuna duyurulacaktır” dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.