1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CTP/BG-DİSİ GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI
CTP/BG-DİSİ GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

CTP/BG-DİSİ GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) ile Rum Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) arasındaki görüşme sona erdi.

A+A-

YORGANCIOĞLU: “KIBRIS SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ...İKİ LİDER ARASINDAKİ ORTAK AÇIKLAMA BİR AN ÖNCE SONUÇLANDIRILIP YAYINLANMALI”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) ile Rum Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) arasındaki görüşme sona erdi.

DİSİ Genel Merkezi’nde saat 10.30’da başlayan ve yaklaşık 1 saat süren toplantı sonrasında her iki partinin başkanları Özkan Yorgancıoğlu ve Averof Neofitu basına açıklamalarda bulundular.

YORGANCIOĞLU

CTP/BG Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamasında hem önemli hem de iyi bir görüşme yapıldığını, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmak adına iki halk arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve iki partinin daha sık görüşüp, komiteler kurarak birlikte çalışmasına karar verildiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, iki toplum liderleri arasında ortak açıklamanın bir an önce sonuçlandırılıp yayınlanmasını istediklerini bildirdi.

Çözümün ana unsurlarından birinin iki halkın eşitliğine dayalı, tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlıktan oluşması gereğine inandıklarını belirten Yorgancıoğlu, parti olarak bu çerçevede yürütülecek görüşmeler sonucu bir çözüm hedeflediklerini ifade etti.

Yorgancıoğlu, çözümün Kıbrıslı Türk ve Rumlara bugünkünden çok daha fazla avantajlar sağlayacağını, mevcut durumun davam etmesininse her iki halkın konumlarını kötüleştirerek, statükoyu kalıcılaştıracak bir ortam yaratacağını belirtti.

Yorgancıoğlu, iki parti arasında sıklaştırılacak ilişkilerin yaratacağı olumlu sonuçların yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağı yönünde inancını da dile getirdi.

NEOFITU

Bugünkü ziyaretin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen DİSİ Genel Başkanı Averof  Neofitu da DİSİ’nin ve bütün toplumun, (Kıbrıslı Türklerin, Rumların, Maronitlerin, Latinlerin, Ermenilerin)  paylaştığına inandığı “bölünmüş vatanı yeniden birleştirme, Kıbrıs’ın istisnasız bütün sakinleri için daha iyi bir gelecek yaratma” vizyonuna sahip bir partinin liderliğiyle görüştüklerini söyledi.

Bugün rutinle yetinmeyerek somut bir karar aldıklarını, yakında CTP/BG Genel Merkezi’nde yapacakları görüşmenin ötesinde, Cumhuriyetçi Türk Partisi  Birleşik Güçler Genel Başkanı’na DİSİ siyasi büro toplantısına katılarak Kıbrıs’la ilgili vizyonunu anlatma, ortak bir vizyon konusundaki düşüncelerini söyleme fırsatı verme ve Kıbrıs toplumu ile siyasiler arasında gündeme getirilen konularla ilgili sorulara cevap vermesine karar verdiklerini anlattı.

“Çünkü samimi olmalıyız. Göğüslememiz gereken sorunlardan bir tanesi de iki toplum arasındaki güven eksikliğidir.” diyen Neofitu, CTP/BG politbüro üyelerine, haklı sorularını ve kuşkularını kendisine iletmeleri için CTP/BG’nin benzer bir toplantısına da kendinsin katılacağını, böylelikle kuşkuları ve güven eksikliğini aynı zamanda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların hissettiği güvensizlik duygularının çözülmesine katkı koyulacağını ifade etti.

Neofitu, “Ancak karşılıklı anlayışla, Kıbrıslı Rumların kaygılarının Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Türklerin endişelerine de Kıbrıslı Rumların anlayış göstermesiyle vatanımızı yeniden birleştirme yolunda ilerleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.