1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CTP’DE KRİZ BÜYÜYOR
CTP’DE KRİZ BÜYÜYOR

CTP’DE KRİZ BÜYÜYOR

CTP-BG’de PM’nin olağanüstü kurultay kararı almasıyla başlayan tartışma süreci alevlenerek devam ediyor

A+A-

CTP İKİYE BÖLÜNDÜ: CTP-BG’de Parti Meclisi’nin 14 Haziran’da sadece genel başkanlık seçiminin gerçekleşeceği olağanüstü kurultay yapılması kararı almasıyla başlayan tartışmalar günden güne büyüyor. Parti içindeki bir grup bu kararı doğru bulurken diğer bir grup ise genel başkanlık seçimi ile birlikte PM ve onur kurulu seçiminin de yapılması için imza kampanyası başlattı.


Ceren ÖZBİL


CTP-BG Parti Meclisi’nin 14 Haziran’da olağanüstü kurultay kararı alarak bu Kurultay’da sadece Genel Başkanlık Seçimi’nin yapılması yönünde karar üretmesiyle başlayan kriz sürüyor. Parti içindeki bir grup bu kararın 6 ay sonra olağan kurultay olması nedeniyle doğru olduğunu savunurken diğer bir grup ise 14 Haziran’da genel başkanlıkla birlikte Parti Meclisi seçimi de yapılması için düğmeye bastı ve imza kampanyası başlattı.


Bu iki grubun dışında kalan bazı CTP-BG’li milletvekilleri de bu konuda sessiz ve yorumsuz kalmayı tercih ediyor.

Özdenefe: Herkes PM kararına saygı duymalı

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, 14 Haziran’da yapılacak Kurultay’da sadece başkanın seçilmesinin Parti Meclisi kararı olduğunu söyledi ve herkesin bu karara saygı duyması gerektiğini belirtti. Bu kararın tartışmaların sonunda CTP-BG Başkanının tüzükten aldığı yetkiye dayanarak yaptığı öneri sonucunda alındığını anlatan Özdenefe, Parti Meclisi’nin de büyük çoğunluğunun bu kararı onayladığının altını çizdi.


“Önümüzde kısa bir süre var”

Kendisinin de bu kararı onaylayanlardan biri olduğunu söyleyen Özdenefe, kurultaya gidilmeden ocaklar, bucaklar, kadın kolları, gençlik kolları gibi tüm örgütlerin yenilenmesi gerekip, tüm bu seçimlerin yapılması için önlerinde yeterli süre olmadığını vurguladı. Özdenefe, hedefin Haziran ayında başkanlık seçimini yapıp ardından da ocak, bucak, kadın kolları, gençli kolları gibi örgüt seçimlerini yaparak parti Meclisi seçimi yapmak olduğunu anlattı.


“MYK görevi 15’inde teslim edecek”

Merkez Yönetim Kurulu’nun şu anda sadece partiyi kurultaya götürmek için görevden olduğunu kaydeden Özdenefe, “Eğer şu an da MYK’da istifa ederse partiyi kurultaya kim götürecek” dedi. Özdenefe, bütün örgütlerin istifa etmesi durumunda sağlıklı bir değişim olmayacağını ifade etti.


“Kimse başkanı günah keçisi ilan etmedi”

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun “günah keçisi” ilan edildiği algısının yanlış olduğunu kaydeden Özdenefe, herkesin sorumluluğunun farkında olduğunu belirtti. Özdenefe, Sibel siber dahil herkesin sorumluğu olduğunu söyleyerek hedefin başkanlık seçimi ile yenilenme sürecini başlatmak olduğunu vurguladı. 


“Kurultaydan sonra yenilenme süreci devam edecektir”

14 Haziran’da yapılacak Kurultay’ın ardından CTP-BG’de yenilenme sürecinin devam edeceğinin altını çizen Özdenefe şu şekilde konuştu:


UBP’de de bir kurultay süreci yaşanmıştı ve ülkedeki bütün sorunlar bir kenara atılıp hükümette olan UBP kendi iç sorunlarına yönelmişti. Biz bunların CTP’de yaşanmasını istemiyoruz. Şu anda CTP-BG’de hükümettedir ve yapmamız gereken çok iş var. Gündemde askerin sivilleşme bağlanması, siyasi partiler yasası ve birçok önemli yasa var. CTP-BG Kurultay’ı bunların önüne geçmemelidir. Görevde kalan örgütlerde ülkede hayatı kilitlememek için şu anda görevdedir. Ayrıca  Gençlik Örgütü de şu anda istifa kararı aldı. Olağanüstü kurultaya gidecekler. Şu anda yetkileri yoktur.

Çağlar: Genel başkanın sunduğu öneri kabul edildi

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, 14 Haziran’da yapılacak olağanüstü kurultay öncesinde Parti Meclisi’nde derin tartışmalar yaşandığını anlattı. Çağlar şu şekilde konuştu:
Parti Meclisi bildiğimiz gibi geçtiğimiz günlerde toplandı. Orada sunulan öneriler içinde 14 Haziran’da Olağanüstü kurultay yapılması vardı. Genel Başkan ve MYK yaşanan seçim sürecinden sonraki siyasi sorumluluğu üzerine alarak Olağanüstü Kurultay’a gitmeyi önerdi. Çok derin tartışmalar yaşandı. Bütün farklı görüşler kendini ifade etti. En son genel başkanın önerisi kabul edildi.


“6 ay sonra olağan kurultay var”

CTP-BG’nin 6 ay sonra olağan Kurultayı olduğuna işaret eden Çağlar, bu kurultay öncesi ocak, bucak, ilçe gibi örgütlerin tümünün kongrelerinin yapılacağını söyledi. Ayrıca hedefin tüzükte bazı değişikliklere gidilerek delege sistemi yerine üyelik sistemine geçilmesi olduğundan söz eden Mehmet Çağlar, bu değişiklikle kurultayda üyelerin de oy kullanabileceğini belirtti.


“MYK da görevi devredecek”

MYK’nın şu anda partiyi 14 Haziran’da yapılacak kurultaya taşımak için görev başında olduğundan söz eden Çağlar, 14 Haziran’ın ardından MYK’nın da görevi devredeceğini kaydetti. Çağlar, kurultayın ardından Parti Meclisi’nin yeni MYK ve Genel Sekreteri belirleyeceğini ifade etti.


“Toplumun CTP-BG’ye ihtiyacı var”

Hükümetin verimli bir şekilde çalışması için Parti Meclisi’ne önemli görev düştüğüne işaret eden Çağlar şu ifadeleri kullandı:


Toplumumuzun CTP-BG’ye ihtiyacı var. Genel Başkanlık seçiminden 6 ay sonra diğer ocak, bucak, ilçe gibi örgütlerin kongreleri de yapılarak Ekim Kasım ayı gibi olağan kurultay yapılacak. Partiyi kurultaya taşımak da Parti Meclisi’nin görevidir. Bu hepimizin görevidir.
“Suçlama diye bir şey yok”


Parti Meclisi’nin herhangi bir suçlaması olmadığını anlatan Çağlar, “Seçim sonuçları değerlendirdi ve MYK ve Genel Başkan sorumluluğu üstüne aldı” dedi. Bunun ardından olağanüstü kurultaya gidilmesinin gündeme geldiğini kaydeden Mehmet Çağlar, olağanüstü kurultay kararının ortaya çıkan öneri ve konjonktürü değerlendirerek yapılanmanın önünü açmak için atılan bir adım olduğunu belirtti. Çağlar bu adımın partiyi ileriye taşıyacak bir adım olduğunu söyledi.

Candan: PM seçimi de yapılmalı

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, 14 Haziran’da yapılacak olağanüstü kurultayda başkanlık seçimi ile birlikte genel sekreter ve MYK’yı belirleme yetkisine sahip Parti Meclisi’nin de seçilmesi gerektiğini savundu ve şu şekilde konuştu:


CTP MYK üyesi ve Dış İlişkiler Sekreteri olarak Başkanımız Özkan Yorgancıoğlu’nun 14 Haziran’daki olağanüstü kurultayda aday olmayacağını açıklamasının doğru bir karardır.  Ancak yeterli olmadığı düşüncesindeyim.  Bu kurultayın aynı zamanda Parti Meclisi ve Yüksek Onur Kurulu’nun da yenileneceği ve yeni MYK’nın ve Genel Sekreter’in yeni PM tarafından seçilmesi gerektiği yönündeki tavrımı PM’de kullandığım oy doğrultusu ile ifade etmiş olduğumu bu açıklama ile kamuoyuna duyurmak istiyorum.

“Tabanında beklentisi bu yöndedir”

Parti tabanının da beklentisinin Genel Başkanla birlikte Parti Meclisi seçiminin de yapılması gerektiğini söyleyen Candan, “Ne var ki bu görüş PM’de yeterli çoğunluğa ulaşamamıştı” dedi. Candan Gençlik örgütünün göstermiş olduğu iradenin de yukarıda ifade ettiği çerçevede şekillenmiş olması doğru yönde yapılmış bir çağrı olduğunu söyleyerek,  şimdi yapılması gerekenin bu yönde toplanacak imzalar da dikkate alınarak Parti Meclisi kararının gözden geçirilerek bütün bu seçimlerin yapılacağı bir kurultay olmasının önünün açılması olduğunu dile getirdi.


Parti Tabanının beklentisinin de bu yönde olduğunu kaydeden Candan, son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parti adayı Sibel Siber’in bu seçimlerden başarıyla çıkması yönünde elimden gelen katkıyı yaptığını ve arkasından da 2. turda partinin aktif bir şekilde destekleme kararı aldığı Mustafa Akıncı’nın seçimi kazanması için yine üzerine düşen yaptığıma olan inandığını söyledi. Candan “Birlikte sorumluluğun paylaşılmasının şart olduğu bilincinden hareketle seçilecek olan yeni MYK’ya aday olmayacağımı da kamuoyunun bilgisine şimdiden getiririm” dedi.

Havadis

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.