1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “CTP,FELLAHOĞLU’NU HARCADI”
“CTP,FELLAHOĞLU’NU HARCADI”

“CTP,FELLAHOĞLU’NU HARCADI”

“CTP,Fellahoğlu’nu harcadı”

A+A-

Meclis Üyesi ve Milletvekilleri, yerel yönetim seçimleri ve Anayasa Referandumu sonrası gelişen süreci değerlendirdi

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Ersin Tatar, Toplumcu Demokrasi Partisi Mehmet Çakıcı ve DP-UG Meclis Üyesi Erhan Arıklı, ADA TV’de Kıbrıs Gündemi Programı’nda yerel yönetimler seçimi ve Anayasa referandumu sonrası gelinen süreci değerlendirdi. Ülkede çok ciddi meseleler söz konusu iken Meclis’in acele ile Anayasa değişikliğine giderek halkı oyuna götürmesinin bu sonuca sebep olduğunu söyleyen UBP Milletvekili Tatar, Anayasa’daki çevre maddelerine de değinerek “Madem bu kadar çevreye meraklısın, Anayasa’da yasal düzenlemeler yapıyorsun önce git AKSA’da filtreyi tak. Ne yakıtta değişiklik oldu ne filtre takıldı…Ne de yangın helikopteri alındı”dedi.
“Cumhuriyetçi Türk Partisi Fellahoğlu’nu harcadı” diyen DP-UG Meclis Üyesi Erhan Arıklı ise, “Kıbrıs Türk Siyaseti’ne armağan” olarak nitelendirdiği Harmancı’ya aynı oyunların oynanmaması temennisinde bulundu.
Programın bir diğer konuğu olan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, Anayasa değişiklik maddelerinin şuanki Anayasa’dan daha iyi olduğunu belirterek, “hayır” diyen kesimlerin düşüncelerini paylaştı. Anayasa’nın başka bir referandumda değerlendirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Çakıcı, seçimin paket paket gelmesinin kafa karışıklığına sebep olduğunu aktardı.
Meclis Üyesi ve Milletvekilleri programda şu ifadelere yer verdi:

UBP MİLLETVEKİLİ ERSİN TATAR: “HEYECAN DUYMADIK”
“Bu ülkede ekonomik sosyal çok büyük sıkıntılar vardır. Elektrik Kurumu’nun durumu, CAS’ın durumu, hükümetin ekonomik programdaki tedbirleri konusu. Böyle önemli meselelerin gündemde olduğu bir yerde Meclis’in Anayasa değişikliklerine odaklanması ve halkoyuna götürmesi acelesi bu günlere getirmiştir. Biz o heyecanı o kadar duymadık. Bizim vizyonumuz bizi farklı noktalara götürmüş olabilir ama günün sonunda DP’nin hükümet ortağı ile o heyecana yakalanması ve komiteden geçmesine rağmen Denktaş da konulara girince gördüler ki “vicdani ret, azınlıklar ve AİHM”nin kararlarının zorunlu uygulamaları tehlikeleri karşısında bir duraksama yaşadı ve böyle bir konsensüs yaşandı. Geriye kalanlar yasal düzenlemelerle zaten yapılabilir. Bazıları bütçeye bağlı konulardır. Kaynak var mı? Öyle bütçe sıkıntısı vardır ki bunları düzenlesen bile en az 300 polis eksiktir. Vatandaş şunu bilsin, bütçeyi yönetmek kolay değildir. Kaynak yoksa da onay verilemez. Bir devletin onayı verildiyse, işini yapar ve parası ödenmezse devlet prestijini kaybeder.

“HÜSRAN OLACAĞINI SÖYLEDİM”
Kürsüden son konuşmamda bunun 29 Haziran’da halk oylamasına götürülmesinin yanlış olduğunu çünkü günün sonunda vatandaşın anlayabilmesinin çok güç olabileceğini ve hüsran oluşabileceğini söyledim. Çünkü vatandaş anlayamadığı bir şeye hayır diyebilir dedim. Tufan hoca çok iyi bir hoca olabilir ancak onun lisanı ile halkın lisanı arasında dağlar kadar fark vardır. Hukuk lisanını doğal olarak vatandaş anlamıyor. Hala daha vatandaşın yüzde 99’u ben bu değişikliğin ne olduğunu bilmiyorum diyor. Parmağımın arkasına saklanmayacağım, bu hayırların birçoğu da uç kesimlerden geliyor. Mamalı’nın da başı çektiği marjinal gruplar dediğimiz kişilerden. Bizim hassasiyetlerimiz vardır onlar kadar biz ileriye gidemeyiz. Ama onların ‘hayır’ı ile muhafazakar kesimin ‘hayır’ı arasında fark vardır. Günün sonunda bunların tartışılması gerekir. Bu 10. Madde kaldırıldığında bunun sonucu ne getirir ne götürür? Bu işi nereye götürür bunu çok iyi irdelemek gerekir. CTP 29 Haziran’a oynadı. Zannettiler ki halk evet diyecek. Halbuki tam tersi oldu. Kendi partilerinin oy oranı da artmadı. Çok bilen çok yanılır.

“AKSA’YA HALA FİLTRE TAKILMADI”
Madem bu kadar çevreye meraklısın, Anayasa’da yasal düzenlemeler yapıyorsun önce git AKSA’da filtreyi tak. Ne yakıtta değişiklik oldu ne filtre takıldı. Ne de yangın helikopteri alındı. Yangın olduğunda yine gündeme gelecek bu yangın helikopteri meselesi. Yeşilırmak’ta yangın çıkınca bir an evvel helikopter alınacak denildi. Hani alındı mı helikopter. “

TDP MİLLETVEKİLİ MEHMET ÇAKICI: “ÖFKE, ANAYASA İLE SİMGELEŞTİ”
“Anayasa değişiklik önerileri kötü öneriler değildi. 20 tane maddesi vardı bu önerileri bugünkü Anayasa’nın önerilerinden daha iyi önerilerdi. Her açıdan böyleydi. Çocuk hakları açısından, çevre hakları açısından, sayıştay özerk bir hale geliyordu, yargıç sayıları artıyordu, milletvekillerinin servet beyanları vardı. İki türlü yaklaşım oldu birincisi geçici onuncu madde yoktur, vicdani ret yoktur, azınlık hakları yoktur diyerek bakış açısı olan bir kesim vardı, bir de gerçekten Anayasa değişikliğini sindirememiş kesim vardı. Partilerin kendi içinde bile, sağdan olsun soldan olsun, iki uçta da hayır süreçleri yaşandı. Ve bir üçüncü nokta da, belki halk bir öfke duyuyordu. Meclis’e duyuyor, sisteme duyuyor, ekonomiye duyuyordu. Öfke de Anayasa ile simgeleşti. Bilmediğimiz bir şeye evet ya da hayır diyemeyiz diyenleri vardı. Bir gerçek şu çıktı ortaya, demek ki Anayasa’yı başka bir referandumda değerlendirmek lazım. Seçimin paket paket gelmesi demek ki ciddi bir kafa karışıklığına sebep oluyor.

“BALON SÖNDÜ”
Lefkoşa Kadri Bey’e olduğu gibi Harmancı için de zor. Ama Kadri Bey yeteri kadar partisinden desteği alamadı. Başbakan’ın da daha büyük destek olması lazımdı. Parti içi hesaplaşmalara doğru gittiklerini gördük. CTP seçim döneminde bizim aleyhimize çalıştı. Bir baktık halkın gözünde mağlubiyetlerini ona göre değerlendirmek lazım. Halk dedi ki bu bir balon ve balon söndü. Yıldızlı belediye sloganının tutması için konjönktüre uygun olması lazım. Büyük sözler verip tutamayacağınız işler varsa o slogan uymaz. “

DP-UG MECLİS ÜYESİ ERHAN ARIKLI: “İÇTÜZÜĞÜN DEĞİŞMESİ GEREKİYORDU”
“Anayasa değişikliklerini incelediğimizde. Bu maddelerde halkı direkt bekleyen olumsuz maddeler yok. Halk bilmediği bir şeye hayır dedi aslında. Halkın Anayasa’dan beklentileri oldukça fazlaydı. Bu beklentilere karşılık bulabilecek herhangi bir madde yoktu. Anayasa yazım tekniği ayrı bir sanattır. Bu değişikliği yapan arkadaşlar kağnı yazar gibi Anayasa yazmışlar. Anayasa ne kadar kısa olursa o kadar önemli ve faydalıdır. Örneğin çevre ile ilgili madde iki cümledir. Ama bunu maddeler halinde hazırlayıp Annan Planı gibi değişiklik önerisi halka sunarsanız, halk okumaz. Halkın beklentilerine karşılık vermediği için halk hayır dedi. Anayasa değişikliklerini ben son gün öğrendim. Meclis içtüzüğünün değiştirilmesi konusuna tüm partiler karşı çıktı. Meclisin çalışabilmesi için içtüzüğün değişmesi gerekiyordu. Otomatikmen kaldırıldı karşı çıkılınca. Karşı çıkmayın dedim bu hem muhafelet hem de iktidarın devamlılığını sağlaaycaktır ve nisap sorunu yaşanmayacaktır dedim. Halkın meclise saygı duymamasının sebebi nisap meselesi. Mecliste hiç milletvekili olmuyor, kürsüdekiler boş koltuklara konuşuyor.

“FELAHOĞLU’NU HARCADILAR”
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin sorunları Harmancı’nın tek başına altından kalkabileceği sorunlar değildir. Merkezi hükümet gereken desteği vermezse Harmancı’nın sonu da Fellahoğlu’nun sonu gibi olacaktır. Fellahoğlu da insan olarak dört dörtlük biriydi. Ancak kendi partisi içerisindeki çekişmede iç hesaplaşma nedeniyle o kumpasa kurban gitti. Yani Maliye ve İçişleri Bakanlığı başka partide olsaydı Fellahoğlu, çok daha başarılı olurdu. Şuandaki hükümette Maliye ve İçişleri Bakanı DP-UG’nin elinde olsaydı böyle olmazdı. Fellahoğlu’nun elini kolunu bırakıp ortada bıraktılar ve harcadılar. İnşallah aynı oyun Harmancı’ya oynanmaz. Harmancı, Çakıcı’nın Kıbrıs Türk siyasetine armağanıdır. “

STAR KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.