1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI DEĞİŞİNCE...
CUMHURBAŞKANI DEĞİŞİNCE...

CUMHURBAŞKANI DEĞİŞİNCE...

AK Parti’nin Kıbrıs konusunda nasıl bir adım atacağı merak konusu

A+A-

 

Gözler, 'Kıbrıs' politikasında

Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması Kıbrıs’ta farklı yorumlara neden oldu.

Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması Kıbrıs’ta farklı yorumlara neden oldu.

Kıbrıslı sendikacılar Erdoğan'ın seçilmesiyle Kuzey Kıbrıs’ta uygulanan politikaların değişmeyeceğini düşünürken siyasi çevreler ise AK Parti’nin Kıbrıs konusunda nasıl bir adım atacağını bekleyip görmek gerektiğini belirtiyor.


CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ…
'Nasıl bir adım atacak, görmek lazım'

CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, Türkiye’de yeni bir dönem başlamasıyla birlikte AK Parti’nin Kıbrıs konusunda nasıl bir adım atacağını bekleyip görmek gerektiğini vurguladı.
Kalyoncu şunları dedi:
“Türkiye’de Erdoğan henüz yeni seçildi ve şuanda yeni bir durum söz konusu. Bu nedenle Kıbrıs konusuyla ilgili gelişmeleri bekleyip görmek gerekir. AK Parti’nin nasıl bir adım atacağını beklemek gerekir. AK Parti Kıbrıs konusunda hep ‘bir adım önde politikası’ izliyorum dedi. Şimdi çok farklı bir durum var. Halk tarafından seçilmiş, yetkileri artmış bir Cumhurbaşkanı daha güçlü bir yönetim olmuş bir durum var. AK Parti Kıbrıs konusunda daha farklı bir politika izleyip izlemeyeceğini bekleyip görmek gerekir. Benim görüşüm; Kıbrıs sorunun çözümünde daha dirayetli bir adım atılması gerekir. Bölgede epeyi bir sorun var. Sıfır sorun politikasıyla yola çıkıldı. Türkiye komşularıyla bir ara düzelmiş gibi oldu ama daha sonra önemli gelişmeler yaşandı. Irak ve Suriye meselesiyle ilgili süreç devam etmekte ve bunun etkileri var. Kıbrıs sorunuyla ilgili de biraz bekleyip görmek gerekir”   

------------------------------------------------------------

DEMOKRAT PARTİ…
'Eroğlu ile birlikte adımlar atacak'

• “Bundan sonrası için Türkiye’nin hedeflerinin çok daha farklı olacağına inanıyorum”

Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı ile birlikte Kıbrıs meselesinde de çok aktif bir döneme girileceğini söyleyen DP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Kıbrıs sorununa yeni bir ivme kazandırılacağını aktardı.
Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesi beklenen bir sonuçtu. Bu beklenen sonucun sandığa yansıması beklenti ile eşdeğer odu. Bundan sonrası için Türkiye’nin hedeflerinin çok daha farklı olacağına inanıyorum. Kendi içinde siyasetin sistemsel çalışmasına değişiklik yapılacağına inanıyorum yani parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişten söz ediyorum. Kıbrıs meselesinde ise çok daha aktif bir döneme girileceğini düşünüyorum. Kıbrıs adası ve çevresinde gelişen, yeni dönemdeki şatlarla birlikte Kıbrıs sorununa yeni bir ivme getirileceği, bunu tez ya da geç bir sonuca ulaşacağına inanıyorum. Bu konuda Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın, bizim Cumhurbaşkanımız Derviş Eroğlu ile birlikte politik adımlar atacağını ve bu çerçevede çalışmaların artarak devam edeceği inancındayım”

---------------------------------------------------------------------

ULUSAL BİRLİK PARTİSİ…
'Bir adım önde olma politikası devam edecek'

• “Recep Tayyip Erdoğan’ın düşüncesi bellidir. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların kazancını sağlayacak, iki tarafı mağdur edilmeyecek şekilde ve gerçek bir barış olmasıdır”

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusuna  bakış açısının belli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı seçilmesiyle bu düşüncenin devam edeceğini ve Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların kazancını sağlayacak gerçek bir barış politikasını gütmeye devam edeceğini söyledi. Sucuoğlu, “Recep Tayyip Erdoğan’ın düşüncesi bellidir. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların kazancını sağlayacak, iki tarafı mağdur edilmeyecek şekilde ve gerçek bir barış olmasıdır. Sayın Erdoğan’ın kendi telkinleri ve toplantılarında bir adım önde olma politikası devam edecek diye düşünüyorum” dedi.

-----------------------------------------------------------------


TOPLUMCU DEMOKRASİ PARTİSİ…
'Yeni başbakan nasıl bir yol çizecek'

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın icranın kendi elinde olduğunu söylemesine rağmen, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak icranın başı Türkiye’nin Başbakanı’nda olduğunu belirten TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, yeni Başbakan seçildikten sonra Kıbrıs konusunda nasıl bir yol çizileceğine karar verilebileceğini aktardı.
Angolemli, şunları söyledi:
“Türkiye’de geçmiş Başbakanları da Sayın Erdoğan’ı da başbakan olarak gördük. Parlamenter sistemde etkili olan başbakandır, Kıbrıs konusunda da etkili isim Başbakan’dır. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması fonksiyonlarını artıracağı düşüncesinde olanlar çoğunluktadır. Ancak Türkiye’de sistem ortadadır. İcranın başı Başbakan’dır. Başbakanlar arasında sıralamaya koyduğumuzda Annan Planı döneminde Tayyip Erdoğan Kıbrıs konusunda çözümden yana tavır koydu. Güney tarafının ‘hayır’ diyeceğin bildiği için kendisi ‘evet’ dediğini söylediler. Güney’e rağmen yapıcı hareketlerde bulundu. Türkiye’de Başbakan değişecek dolayısıyla Erdoğan’ın bundan sonra Başbakan üzerinde nasıl etkili olacağı önemlidir. Kıbrıs sorunuyla esas ilgilenecek olan Başbakan olacaktır. Bu nedenle yeni gelen Başbakan’ı öğrenilmesi gerekir ve Kıbrıs sorununda nasıl bir yol izleyeceği konusunda daha rahat karar verebiliriz. Türkiye’de ortam şuanda pusludur. Erdoğan Bey Cumhurbaşkanı’nın tüm fonksiyonlarını ele geçireceğini yönde bir hava yaratıldı. Kendisi Başbakan gibi icraatçı olacağını söyledi. İcranın başına geçecek olan Başbakan’dır. Kimin başbakan olacağını gördükten sonra Kıbrıs konusunda daha isabetli bir karar vereceğiz”

----------------------------------------------------------


İŞÇİ SENDİKASI…
'Çözümü savunduğuna inanmıyoruz'

• “Şimdi Cumhurbaşkanı seçilmesiyle erkini daha güçlü kullanacak. Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasında daha büyük değişiklik olacağına inanmıyorum”

Dev-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanmasının Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasına büyük bir değişiklik olmayacağını belirterek, Erdoğan’ın Kıbrıs sorununda yürüttüğü politikadan dolayı çözümden yana olduğuna inanmadığını vurguladı.
Seyis şunları söyledi: “Türkiye’de Kıbrıs sorunuyla ilgili etkin güç hükümetti ve başında Erdoğan vardı. Şimdi Cumhurbaşkanı seçilmesiyle erkini daha güçlü kullanacak. Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasında daha büyük değişiklik olacağına inanmıyorum. Sayın Erdoğan’ın politikası ‘karşı taraf istemediği biz de istemeyelim’ saklama politikası güdüyor. AB konusunda da yaptığı farklı değildir. Erdoğan’ın Kıbrıs sorununda çözümden yana olduğuna inanmıyorum. Eroğlu’nun ve Türkiye’den gelen yetkililerin, müzakere masasındaki söylemleri olan iki toplumlu federasyon değil, iki ayrı devlet ve toplum söylemleri daha çok ortaya çıkıyor. Kıbrıs sorunun iç dinamik hareketlenmeyle daha bir ivme kazanacağına inanıyorum. Yalnızca siyasetçilerin elinde kalmaya devam ederse, şimdi olduğu gibi uzun bir dönem kim haklı kim suçlu oyunu oynanmaya devam edecek.”

----------------------------------------------------

ÖĞRETMEN SENDİKASI…
'Politikalar değişmez'

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Taşker, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının, Kıbrıs’ta uygulanmakta olan neo-politikaları değiştirmeyeceğini vurguladı.
Taşker, şunları söyledi:
“Erdoğan’ın seçilip seçilmemesi ya da başka birinin seçilmesinden öte, esas belirleyici bugün Orta Doğu’da olan politikadır. Emperyalist güçlerin özellikle Akdeniz ve Orta Doğu üzerindeki güçler çalışmasını dengelemesi belirlenecek. Kıbrıs sorunu da buna dahil. Türkiye’nin bu proje içerisinde nerede olacağı da belirlenmiştir. Dolayısıyla Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi bununla ilgilidir. Şu anda Orta Doğu’da yaşanan süreç; Kıbrıs ve Filistin sorunu, Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalar buna dahildir. Cumhurbaşkanı seçilmesi Akdeniz havzasının belirlenmesine yöneliktir.  Buradaki enerji kaynaklarını ele geçirme çalışmaları ve genelde ulusal devletleri ortadan kaldıracak ve buna benzer konular belirleyici olacak. Erdoğan’ın Türkiye’de uyguladığı neo-politikaları ve Kıbrıs’ta da bu neo-politikaların mimarlığını yapması Cumhurbaşkanı olmasıyla bir değişiklik olmayacaktır”

--------------------------------------------------------------


MEMUR SENDİKASI…
' Çözüm yanlısı bir tutum içinde olan bir lider bizim için önemli'

• “Türkiye’deki liderlik pozisyonu tabi önemlidir. Çözüm yanlısı bir tutum içinde olan bir lider bizim için önemlidir”

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye’deki liderlik pozisyonun önemli bir etken olduğunu ancak esas çözümün iki toplum insanın düşünceleri ve inançları doğrultusuyla çözümün benimsenebileceğini dile getirdi.
Bengihan, şunları aktardı: “Kıbrıs sorunun çözümünde Türkiye’deki liderlik pozisyonu tabi önemlidir. Çözüm yanlısı bir tutum içinde olan bir lider bizim için önemlidir. Bir liderin Kıbrıs sorununu kalıcı bir çözüm yolunda noktalaması önemli bir etkendir.  Ama Kıbrıs sorunun çözümünde önemli olan Kıbrıslı siyasetçilerin kendilerinin çözüm üretmesidir. Dolayısıyla Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların anlaşarak, iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon temeline ulaşmasıdır. Toplumların düşünceleri ve inançları çözümü benimsemesi, Türkiye’deki liderlikten daha önemlidir. Kalıcı çözüm olabilmesi için burada yaşayanların katkı koyması önceliktir. Kıbrıs’ta yaşanların düşünceleri alınmadan yapılan bir çözüm sürekli kalıcı olmaz. Dolayısıyla burada yaşayanlar çözüme inanması noktasında daha kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılabilir”

-------------------------------------------------------------

İŞÇİ SENDİKASI…
'Erdoğan’ın seçilmesiyle bir yeni fırsat yaratılmış mı?'

• “Erdoğan’ın seçilmesiyle bir yeni fırsat yaratılmış mı inşallah yaratılmıştır. Kıbrıs konusun çözüme ulaşması yalnızca başka bir ülke Başbakanı ya da Cumhurbaşkanı’nın elinde değildir”

Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı ise bugüne kadar Türkiye’deki liderliklerin Kıbrıs konusunda etkili olduğunu ancak çözüm için yalnızca bu liderliklerin etkili olamayacağını belirtti.
Bıçaklı şunları belirtti: “Kıbrıs konusunu KKTC Hükümeti bugüne kadar Türkiye’deki hükümetler ve Cumhurbaşkanı ile birlikte sürdürülmesinde hepsi de etkilidir. Erdoğan’ın seçilmesiyle bir yeni fırsat yaratılmış mı inşallah yaratılmıştır. Kıbrıs konusun çözüme ulaşması yalnızca başka bir ülke Başbakanı ya da Cumhurbaşkanı’nın elinde değildir. Karşılıklı olarak görünen 2 taraf var ama aslında 5- 6 taraf vardır. Türkiye’de bu taraflardan biridir. İnşallah önümüzdeki süreçte Kıbrıslı Türklerin bekledikleri
çözüm ve barışa ulaşmak için tüm taraflar da destek de bulunurlar.

----------------------------------------------------------


ESNAF ODASI…
'Erdoğan daha etkili olur mu?'

• “Erdoğan zaten yönetiyordu şimdi daha meşru hale getirilecek. Cumhurbaşkanı seçilmiş olması Kıbrıs konusunda daha etkili olur mu, mümkün değil”

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Erdoğan’ın seçilmesinin Kıbrıs konusunda daha çok etkili olmayacağını, meselenin demokratikleşme meselesi olduğunu belirterek, herkesin artık sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Tulga şöyle konuştu: “Bugüne kadarki tartışmalarda büyük ölçüde eleştiri noktası Erdoğan’a dayalı bir iktidar yapısıydı. Esas mesele Erdoğan’ın seçilmesinden çok öte bir meseledir. Bu demokratikleşme meselesidir. Erdoğan zaten yönetiyordu şimdi daha meşru hale getirilecek. Cumhurbaşkanı seçilmiş olması Kıbrıs konusunda daha etkili olur mu, mümkün değil. Buna bağlı olarak Kıbrıs’ta da demokratikleşme meselesidir sorun. Herkesin artık görüşlerini ortaya koyması, sorumluluk alarak katılımcı olması ve çözüm için irade oluşturulmalıdır”

 

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.