1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!
CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

“… Şaka yapmadık”

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KKTC, KIBRIS TÜRK HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN, EGEMENLİĞİNİN, VATANINA SAHİP ÇIKIŞININ ADIDIR”

“KKTC VARMAK İSTEDİĞİMİZ VE VARDIĞIMIZ EN GÜZEL, EN İLERİ NOKTADIR. ŞİMDİ GÖREV, ONU YAŞATMAK VE YÜCELTMEKTİR”

“KKTC’NİN İLANI, KIBRIS TÜRK HALKININ VERDİĞİ EN DOĞRU EN FAZLA GURUR DUYULACAK, EN YARARLI KARARDIR”

“BİZ KIBRIS’I BÖLGEYE ÖRNEK BİR BARIŞ ADASI YAPMAK İSTİYORUZ. GERGİNLİKTEN, SUNİ KRİZDEN DEĞİL MASADA ÇÖZÜMDEN YANAYIZ”

“ZAMAN GÖSTERMEKTEDİR VE BEN İNANIYORUM Kİ KIBRIS’TA BARIŞIN ÖNÜ BİZ DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKTIKÇA AÇILACAKTIR”

Lefkoşa, 14 Kasım 14 (T.A.K.): Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünün, egemenliğinin, vatanına sahip çıkışının adı ve varmak istedikleri en güzel, en ileri nokta olduğunu söyledi. Eroğlu, “Şimdi görev onu yaşatmak ve yüceltmektir” dedi.

KKTC’nin ilanının Kıbrıs Türk halkının verdiği en doğru, en fazla gurur duyulacak, en yararlı karar olduğunu kaydeden Eroğlu, Kıbrıs’ı, bölgeye örnek bir barış adası yapmak istediklerini vurguladı.

Eroğlu, adada barışın önünün, KKTC devletine sahip çıktıkça açılacağına inandığını da ifade etti.

KKTC’nin kuruluşunun 31’inci yıldönümü kutlamaları, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, saat 12.00’de BRTK radyo ve televizyonundan yaptığı konuşmayla başladı.

Eroğlu, konuşmasında, 15 Kasım 1983’ün bağımsızlık bildirgesinin Meclis’te oy birliği ile onaylandığı ve devletin doğum günü olduğunu ifade ederek, “Varoluş ve özgürlük mücadelemizi devlet kurarak taçlandırdığımız için sevinçli ve gururluyuz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1974 öncesindeki sıfır noktasından, tükenişe doğru gidişten pek çok bakımdan dünyanın diğer birçok ülkesinden daha önde bir devlet noktasına gelindiği için coşkulu olduklarını belirterek, güven içinde yaşadıklarını, yetişmiş insan gücünün de en önemli zenginlikleri olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının azimli, sağlam karakter sahibi, çalışkan, girişimci bir halk olduğunu ifade eden Eroğlu, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birine sahip, stratejik gücü yüksek Anavatan Türkiye’yle kardeşçe-samimi bağlar bulunduğuna işaret etti.

“BİRİNCİ GÖREVİMİZ…”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Cumhuriyetimizin kıymetini bilelim, onu daha güzel günlere taşıma çabası içinde olalım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni esenlendirelim, yüceltelim. Bizim birinci görevimiz budur. İnsanımızın, halkımızın yararına olan budur” diye konuştu.

Barış ve anlaşma yapmayı tabi ki istediklerini ancak bunun sadece kendi istekleriyle olamayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum komşuların henüz 1974 öncesine dönme ve Kıbrıs Türk halkını kendi idareleri altına sokma hayalinden vazgeçmediğini belirtti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1963’te silah zoruyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlandıktan sonra 1964’te “Genel Komite”, 1967’de “Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi”, 1968’de “Kıbrıs Türk Yönetimi” ile dünyaya ve Rumlara mesajlar verdiğini ama anlaşılmak istenmediğini kaydederek “13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilan edilmesi iyi niyetli, anlamlı bir adımdı ama Rumlar bunu da değerlendirmek istemedi” dedi.

Yapılan anlaşmalara rağmen Rumların hep zamana oynadığını ve BM’deki haksız statülerini Kıbrıs Türk halkı aleyhine kullanmaya kalkıştığını belirten Eroğlu, 1983’e kadarki görüşmelerden, Rumların çoğunluk-azınlık ilişkisinin hüküm süreceği üniter bir devlete sürüklemek istediğinin anlaşıldığını anlattı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin KKTC’nin ilanından 6 ay önce Rum tarafını ve destekçilerini uyarmak üzere tarihi bir karar aldığını ifade ederek şöyle konuştu:

“KKTC’YE HALKIMIZIN HİSLERİNE DÜŞÜNCELERİNE TERCÜMAN OLARAK EVET DEDİK… ŞAKA YAPMADIK”

“Kararda, Rumların Türk halkının söz hakkı olmayan platformları kullanarak doruk anlaşmalarına ters davranışlar peşinde koştuğuna dikkat çekilerek, self-determinasyon, yani kendi kaderini tayin hakkımıza işaret ediliyordu. Ama yine anlaşılmadı.

Blöf yaptığımız sanıldı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan tamamen 1974 öncesine dönüşün önünü açacak nitelikte bir karar alındı. Neticede ise 15 Kasım 1983 gününe gelindi.

Rahmetle andığımız Kurucu Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Denktaş’ın liderliğinde, bizlerin katılımı ve desteği ile sizin yani halkımızın hakkı, halkımızın çıkarları ve Halkımızın beklentileri göz önünde tutularak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi.

“EN FAZLA GURUR DUYULACAK, EN YARARLI KARAR”

Bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum; Bizler halkımızın hislerine, düşüncelerine tercüman olarak, kendi tarih bilincimize dayanarak umutla, sevinçle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne evet dedik. Şaka yapmadık.  Yalana başvurmadık.

Kimseyi aldatmadık. Kıbrıs Türk halkının yararına olduğuna kesin olarak emin olduğumuz tarihi bir karara imza attık. Altını yeniden çiziyorum: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı, Kıbrıs Türk halkının verdiği en doğru en fazla gurur duyulacak, en yararlı karardır.”

“BARIŞIN ÖNÜ DEVLETİMİZE SAHİP ÇIKTIKÇA AÇILACAK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçmiş bilinmeden bugüne ve yarınlara doğru yön verilemeyeceğine dikkat çekerek dünya, bölge, Kıbrıs ve halk için barış istediklerini vurguladı; “Ancak zaman göstermektedir ve ben inanıyorum ki Kıbrıs’ta barışın önü biz Devletimize sahip çıktıkça açılacaktır” dedi.

Yarınların ne olacağının halkın duruşuyla şekilleneceğini belirten Eroğlu, birlik beraberlik bozulursa; devletten, egemenlikten, güvenlikten, topraklardan taviz verilebileceği izlenimi yaratılırsa Rum tarafının 1974 öncesine dönüş hayalini sürdüreceğini söyledi.

Eroğlu, kendiyle barışık olmayanların, halkını, devletini sevmeyenlerin başkalarıyla da barışamayacağını, dost olup ortaklık yapamayacağını anlatarak, tüm devletler gibi kendilerinin de bazı sorunları bulunduğunu, çok daha iyi noktalarda olunabileceğini ama olunamadı diye kendi bindikleri dalı, kendi yarattıkları bir değeri, devleti de gereksiz şekilde hırpalamamak gerektiğini vurguladı.

“KKTC, KIBRIS TÜRK HALKININ SELF DETERMİNASYON HAKKININ ÜRÜNÜDÜR”

KKTC’nin 1960 sisteminde eşit kurucu ortak olan Kıbrıs Türk halkının “egemen eşitliğinin”, self-determinasyon hakkının bir ürünü olduğunu ifade eden Eroğlu, “Egemenliğimiz, kendi kaderimizi tayin hakkımız tarihsel süreçten kaynaklanmaktadır. Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme hakkı ile egemenliği birisinin bunu kabul etmesinden bağımsız olarak vardır ve devam edecektir. Kıbrıs Türk halkı her zaman kendi idaresinde yaşayacak, kimse bizi kendi tahakkümü altına alamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, KKTC’nin, Rum uzlaşmazlığının olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının egemenliğine verdiği önemin, kendi kendini yönetme, vatanında kendi kendinin efendisi olma kararlılığının bir sonucu olduğunu kaydetti.

“Eğer içimizdeki özgürlük tutkusu olmasaydı, Rum’un hegemonyacı anlayışına boyun eğmeyi tercih edebilirdik. Ama yapmadık, yapmayacağız” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, özgür ve başı dik yaşamayı istediklerini ve isteyeceklerini vurguladı.

“KKTC KIBRIS TÜRK HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN, EGEMENLİĞİNİN, VATANINA SAHİP ÇIKIŞININ ADIDIR”

Eroğlu “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünün, egemenliğinin, vatanına sahip çıkışının adıdır. Varmak istediğimiz ve vardığımız en güzel, en ileri noktadır.  Şimdi görev onu yaşatmak ve yüceltmektir” diye konuştu.

“BAĞIMSIZLIK BİLDİRGESİ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’nin ilanı sırasında açıklanan tarihi bağımsızlık bildirgesinden bir bölümü anımsatmak istediğini belirterek bildirgenin şu bölümünü okudu:

“Aynı Ada’da yan yana yaşamağa mecbur bulunan iki halkın, aralarındaki bütün sorunları eşit düzeyde müzakerelerle, barışçı, adil ve kalıcı biz çözüme ulaştırmalarının mümkün ve zorunlu olduğuna inanıyoruz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı, iki eşit halkın ve onların kurdukları yönetimlerin, gerçek bir federasyon çatısı altında yeniden bir ortaklık kurmalarını engellemez; tam aksine bir federasyonun kurulabilmesi için gerekli ön şartları tamamlayarak bu yoldaki samimi çabaları kolaylaştırabilir. Bu yolda her yapıcı çabayı göstermeğe kararlı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başka hiç bir devletle birleşmeyecektir.
Kıbrıs Türk tarafı olarak, iki halk arasındaki bütün sorunların barışçı ve uzlaşıcı bir yaklaşımla çözülmesi için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet görevinin devamını ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin gözetimi altında müzakerelerin yürütülmesini istiyoruz.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de Kıbrıs Türk halkını yeniden yabancı bir devletin tahakkümüne sokmayı amaçlayan "Enosis" hayalini kesinlikle terk etmesini, uluslararası alanda bütün Kıbrıs adına konuşma iddiasından vazgeçerek Kıbrıs Türklerini temsile yetkili olmadığı gerçeğini kabul etmesini, kısa vadede çözüme kavuşabilecek konularda iki halkı yaklaştıracak iyi niyet adımlarının derhal atılmasına yardımcı olmasını bekliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün olduğu gibi bugün de barıştan, antlaşmadan yana olduklarını ama hak, hukuk ve gururlarını çiğnetmediklerini, çiğnetmeyeceklerini vurgulayarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başta olmak üzere tüm Rum siyasileri ve kilisenin bunu anlaması gerektiğini söyledi.

“BİZ KIBRIS’I BÖLGEYE ÖRNEK BARIŞ ADASI YAPMAK İSTİYORUZ”

“Biz Kıbrıs’ı bölgeye örnek bir barış Adası yapmak istiyoruz. Gerginlikten, suni krizden değil masada çözümden yanayız” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum komşuların hayalden vazgeçip Kıbrıs’ın Kıbrıs Türk halkının da vatanı olduğu ve egemenlik hakkı bulunduğu gerçeğini kabul ettikleri gün sorunun geride kalacağını dile getirdi.

“AKSİ TAKDİRDE HERKES YOLUNA GİTMEYE DEVAM”

“Aksi takdirde herkes yolunda gitmeye devam eder” diyen Eroğlu, özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf  Denktaş başta olmak üzere 15 Kasım 1983’te Cumhuriyet’in ilanı noktasına gelinceye dek görev yapmış ancak aralarında olmayan herkesi rahmetle, hayattakileri sevgiyle, saygıyla andığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkına hizmet veren herkese sevgi ve saygılarını sundu; şehitleri rahmet, gazileri şükranla andı.

31 yaşına gelen KKTC devletinin özleri, sözleri, masadaki dayanakları, güçleri ve geleceğin güvencesi olduğunu belirten Eroğlu, halkın bayramını kutladı.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.