1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU, BAĞIMSIZ TÜRKİYE KOMİSYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ
CUMHURBAŞKANI EROĞLU, BAĞIMSIZ TÜRKİYE KOMİSYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, BAĞIMSIZ TÜRKİYE KOMİSYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Bağımsız Türkiye Komisyonu Heyetini kabul etti

A+A-

EROĞLU: “RUM YÖNETİMİNDEKİ DEĞİŞİKLİK MÜZAKERELERDE CİDDİ İLERLEME SAĞLANAN BAZI KONULARDA BAŞA DÖNÜLMESİNE NEDEN OLDU"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari başkanlığındaki Bağımsız Türkiye Komisyonu heyetini kabul etti.

Heyette Ahtisaari’ye Avusturya Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşarı Albert Rohan ve İtalya Dışişleri Eski Bakanı Emma Bonino da eşlik etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’taki sorunun uzun yıllar çözümlenmemiş olmasının esas sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Esas hedefin şu an süren müzakerelerin bir referandumla sonuçlanması olduğunu kaydeden Eroğlu, müzakerelerin biraz yavaş ilerlediğini, şu an tarafların masaya ana başlıklar hakkında görüşlerini sunduklarını ifade etti.

Eroğlu, daha önce Hristofyas’la görüştüğü “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığı altında bazı konularda ilerleme sağlandığını fakat Anastasiadis’in gelmesiyle yeni görüşlerin ortaya çıktığını kaydetti. Eroğlu, Avrupa Birliği konularında ciddi ilerleme kaydedilmesine rağmen şimdi Rum tarafının değişik düşünceleri nedeniyle bu konuların yeniden ele alındığını söyledi.

Ekonomi başlığında neredeyse anlaşıldığını, mülkiyette yaklaşımlar olduğunu, toprak konuşunda da Türk tarafının önerilerini sunduğunu anlatan Eroğlu, garantiler konusunun da 3 önemli garantör gücün de katılacağı bir toplantıda ele alınmasının kararlaştırılmasına rağmen tam bu sırada Rum Yönetimi’ndeki değişikliğin, bazı konularda yeniden başa dönülmesine neden olduğunu anlattı.

Eroğlu, 23 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılacak liderler görüşmelerinde bazı konularda ilerleme sağlanacağı yönündeki inancını da dile getirdi.

AHTISAARI

Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı ve Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari de konuşmasında, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerine daha çok katkıda bulunmak ve katkı koymak istediklerini dile getirerek, Komisyonun ilk raporunu 2005 yılında hazırladığını ve Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamasına dair her şeyi yaptığının raporda belirtildiğini ve AB’ye kesin bir mesaj verildiğini söyledi.

Ahtisaari, ikinci raporun 2009 yılında hazırlandığını ve burada da Türkiye’ye diğer Avrupa ülkeleriyle eşit muamele talebinin altının çizildiğini ayrıca AB liderleriyle görüşülerek bazı başlıkların açılmamasının yanlış olacağının anlatıldığını ifade etti.

Başlıkların açılmasını engelleyen ülkelerin hükümet başkanlarının değişiminde etkili olduklarını söyleyen Ahtisaari, 3. Raporun hazırlandığını ve enerjinin de içinde bulunduğu başlıkların açılmasının talep edildiğini, bunun da bölgeyi olumlu etkileyeceğine inandıklarını söyledi.

Kendisi ve meslektaşlarının Türkiye’nin AB’ye üye olması gerektiğini düşündüklerini söyleyen Ahtisaari, Kıbrıs’taki gibi anlaşmazlıkların olumsuz bir imaj yarattığını, fakat sorunun çözümüyle Ada çevresindeki doğal kaynakların kullanımının önemli fırsatlar yaratacağına inandığını sözlerine ekledi.

BAĞIMSIZ TÜRKİYE KOMİSYONU

Bağımsız Türkiye Komisyonu, 2004 yılında, Avrupa ülkelerinde üst düzey görevlerde bulunmuş, bütünleşme sürecine inana bir grup siyasetçi ve aydın tarafından, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin tartışmaların daha rasyonel ve tarafsız olmasına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.