1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU, ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ KONGRESİNDE KONUŞTU
CUMHURBAŞKANI EROĞLU, ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ KONGRESİNDE KONUŞTU

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ KONGRESİNDE KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu koruyacak bir anlaşmaya var olduklarını yineleyerek, “Bir antlaşma yapılacaksa iki taraf da kazançlı çıkmalı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu koruyacak bir anlaşmaya var olduklarını yineleyerek, “Bir antlaşma yapılacaksa iki taraf da kazançlı çıkmalı. İyi bir antlaşma, benim kabul edebileceğim antlaşma böyle bir antlaşmadır. Kıbrıs Türk halkını daha iyiye götürmeyecek, tam tersine sıkıntılarımızı artıracak bir dayatmaya asla evet demeyeceğimi herkes bilmelidir” dedi.

Eroğlu, görüşmelerin ve uzlaşma arayışlarının sürdüğünü kaydederek, günü gelince halkla her şeyi paylaşacaklarını ve kararı halkın vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 34’üncü Kongresi’ne katılarak konuşma yaptı. Eroğlu, kongreye başarılar dileyerek başladığı konuşmasında, yapılacak seçim, ortaya konulacak görüş ve düşüncelerin ülke için hayırlı olacağına inanç belirtti.

RUMLAR TÜRK BAYRAĞI ASILMASINA KARŞI ÇIKINCA...

Toplantıya gelmeden önce tarihçesine bir kez daha göz attığı Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin çok önemli vurguları bulunduğunu ifade eden Eroğlu, Rumların, ortaklaşa 1942’de kurulan Çiftçiler Birliği’ne Yunan ve İngiliz bayrakları asılırken Türk bayrağı asılmasına karşı çıkması üzerine, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 1943’te kurulduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türklerinin ayrı bir çiftçi örgütü kurarak Türk bayrağına sahip çıktığını söyleyen Eroğlu, birlik kurulur kurulmaz, topraklara sahip çıkmanın idraki içinde çiftçilere de toprak almaları çağrısında bulunduğunu anlattı.

Eroğlu, destek bulan bu çağrıyla 1941-1942 yıllarında yüzde 15’lere düşen Ada’daki Türk tapulu toprak miktarının 1958’de yüzde 33’e yükseldiğini belirterek, “Demek ki Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği toprağın değerini, Ada’daki varlığımızın devamı, hak iddia edebilmemiz için toprak sahibi olmamızın önemini o yıllardan itibaren anlamış ve bunun gereğini yerine getirmeye başlamıştı” dedi.

Birliğin 1943-45 yıllarında 115 spor kulübü kurulmasını sağladığını; ta o yıllarda gençlere sahip çıktığını, spor yapmanın bilincini taşıdığını anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, 1958’den sonra da ilk göçmen evi yapımına giden kuruluş olduğunu söyledi.

“GEÇMİŞİ İYİ BİLELİM... DEĞERLERE SAHİP ÇIKALIM”

Eroğlu, halkın ekonomik olarak gelişmesi ve ayakta durması için çok ciddi katkı sağlayan kooperatifçiliğin temelinde de Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin büyük katkısı bulunduğunu ifade ederek, tüm bunları “geçmişin iyi bilinmesi ve yalan yanlış iddialar ve beyanatların etkisiz kılınması, ayrıca değerlere sahip çıkıp yücelterek yücelmek için” hatırlattığını vurguladı.

Siyasete girdiği günden beri çiftçinin, tarımsal üretimin Kıbrıs Türk halkı, devlet ve ülke için taşıdığı önemin altını çizdiğini; her zaman için çiftçinin sıkıntılarının aşılması için her türlü katkının verilmesinin şart olduğunu vurguladığını ifade eden Derviş Eroğlu, “Yıl yine kurak.

Belli ki bütçeyi çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderecek, onları üretimden koparmayacak şekilde ayarlamak gerekecek. Yem konusunda tedbirler almak durumundayız. Hükümetimizin konunun ciddiyet ve öneminin bilincinde olduğundan eminin” dedi.

“SU PROJESİNİN İLHAM KAYNAĞI ÇİFÇİLER BİRLİĞİ’NİN 1958’DEKİ BAŞVURUSU”

Konuşmasında Türkiye’den gelecek su konusuna da değinen Eroğlu, bu projenin üzerinde Başbakan olduğu günden beri üzerinde önemle durduğunu; ilham kaynağının ise Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin 1958’de Türkiye’ye bu konuda yaptığı başvuru olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konuyu parti ve hükümet programına aldıklarını; Türkiye hükümetleriyle görüşmeler yaptıklarını ve nihayet 7 Mart 2012’de atılan temelle projenin uygulamaya girdiğini anlattı.

“SU İNŞALLAH TEMMUZ-AĞUSTOS GİBİ ADAMIZA ULAŞIR”

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetine Kıbrıs Türk halkı adına teşekkürlerini ifade eden Cumhurbaşkanı “İnşallah Temmuz-Ağustos gibi su Adamıza ulaşır.

Eminim ki bu su çiftçimiz için, ülkemiz için yepyeni olanaklar yaratacak, ufuklar açacaktır. Sulu tarım için hazır olmalıyız” dedi.

“EV ÖDEVİMİZİ ÇOK İYİ YAPMAMIZ ŞART”

Eroğlu, toprakları en verimli şekilde değerlendirmek gerektiğini vurgulayarak, “Ürün seçimimizi yeni baştan düzenlemeliyiz. Tabii bu arada bizim de ev ödevimizi çok iyi yapmamız şart” uyarısında bulundu.

Ekonominin kalkınması, halkın refah seviyesinin daha ileri taşınması için 100 bin üniversite öğrencisi ve yılda bir milyon turist konuk etme hedefi koyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu iki hedef için tarımda üretim artışı şarttır. Suyun gelmesi ile birlikte farklı alanlarda üretime geçilmesinin, tarımsal ürün ihracatımızı artıracağı da bir gerçektir” diye konuştu.

“DEVLETİ YÖNETENLER ÖRGÜTLERİN SESİNE KULAK VERMELİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tüm bunlara hazırlanmaları için Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin, diğer tarımsal amaçlı kurum-kuruluşların görüş ve düşüncelerine, çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, devleti yönetenlerin bu örgütlere kulak vermeyi asla ihmal etmemesini istedi.

“ANLAŞMA ZAMANI GELDİ HATTA GEÇTİ... UYGAR GEÇİNEN DÜNYA BİZE HAKSIZLIK YAPIYOR”

Konuşmasının son bölümünde Kıbrıs sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta var olan gerçekler temelinde bir anlaşma zamanının geldiğini hatta geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Kimsenin yaşanan bunca gerçeğe ve Türk tarafının defalarca bir antlaşmadan, uzlaşmadan yana tavır koymasına rağmen hala mağdur edilmesine, ambargo ve izolasyon altında yaşamasına göz yumma hakkı yoktur.

Kıbrıs’ta halkımıza karşı büyük bir adaletsizlik yapılmaktadır. Uygar geçinen Dünya, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu görmezden gelerek bizi cezalandırmakla barışa değil Rum emellerine hizmet etmektedir.

Biz, iyi niyetle hakkımızı, hukukumuzu koruyacak bir antlaşmaya varız. Ama bu Kıbrıs Türk halkının, çiftçimizin, köylümüzün yeniden perişan olmasına neden olacak şeylere evet diyeceğimiz anlamına gelmez.

“BENİM KABUL EDEBİLECEĞİM ANLAŞMA...”

Bir antlaşma yapılacaksa iki taraf da kazançlı çıkmalı. İyi bir antlaşma, benim kabul edebileceğim antlaşma böyle bir antlaşmadır. Kıbrıs Türk halkını daha iyiye götürmeyecek, tam tersine sıkıntılarımızı artıracak bir dayatmaya asla evet demeyeceğimi herkes bilmelidir.

Bizi, ekonomimizi ileri götüreceğimiz, tarımımızı geliştireceğimiz topraktan yoksun bırakacak, halkımızın önemli bölümünü nereye yerleşeceği, ne olacağı belirsiz bir konuma düşürecek bir düzenleme bizler için kabul edilmezdir.”

“GERÇEKLERİ SÖYLEYECEĞİZ KARARI HALK VERECEK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şimdi Rum liderle görüştüklerine işaret ederek, niyetlerini ve önerilerini öğrenerek uzlaşma arayışı içinde olacaklarını ve günü gelince halkla her şeyi paylaşacaklarını söyledi. Eroğlu, “Biz görevimizi yapıp gerçekleri söyleyeceğiz kararı ise halkımız verecek” ifadesini kullandı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nde 20 yıl başkanlık yapan ve bugün yeniden aday olmayarak bu görevi bırakan Alican Kabakçı’ya bundan sonraki yaşamında başarı diledi ve verdiği hizmetlerin önemini vurguladı.

Birliğin yeni yönetimine de başarı dileyen Eroğlu, kapısının her zaman olduğu gibi açık olacağını ekledi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.