1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU, İŞAD HEYETİNİ KABUL ETTİ
CUMHURBAŞKANI EROĞLU, İŞAD HEYETİNİ KABUL ETTİ

CUMHURBAŞKANI EROĞLU, İŞAD HEYETİNİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün akşam Rum lider Nikos Anastasiadis’le ara bölgede yaptığı görüşmenin birbirlerini anlama bakımından iyi olduğunu söyledi.

A+A-

“GÖRÜŞMEDE DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ SONUCU ALDIK DİYEMEM AMA BİRBİRİMİZİ ANLAMA BAKIMINDA DA İYİ BİR GÖRÜŞME OLDU”

“APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NI BİRLİKTE ZİYARET ETME TEKLİFİMİ YİNELEDİM”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün akşam Rum lider Nikos Anastasiadis’le ara bölgede yaptığı görüşmenin birbirlerini anlama bakımından iyi olduğunu söyledi.

Eroğlu, İş Adamları Derneği’ni kabulü sırasında Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirerek, “Görüşmede düşündüğümüz sonucu aldık diyemem ama birbirimizi anlama bakımında da iyi bir görüşme oldu” dedi.

Konuşmasında 30 Mayıs’taki görüşmeyi de anımsatan Eroğlu, “Buradaki sözlü mutabakat ekim ayının ilk yarısında müzakerelere başlayacağımız şeklindeydi” ifadesine yer verdi, söz konusu mutabakata Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin olduğu bir masada varıldığını vurguladı.

Geçen 2 buçuk aylık sürece de değinen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortak açıklama düşüncesini Rum tarafının ortaya attığını dile getirdi, “Türk tarafı BM heyetinin ilk yaptığı ortak metini kabul etmişti. Zaten Rum tarafı reddettiği için 2 buçuk aydan beri kâğıtlar gidip geliyor” dedi.

“MÜZAKERE MASASINA OTURMADAN RUMLARIN İSTEDİĞİNİ KABUL EDERSEK MÜZAKERE MASASINDA NE YAPACAĞIZ?”

Kıbrıs sorunun çözümünde gelinen son noktayla ilgili bilgi veren ve süreci özetleyen Eroğlu, “Benim önerim hiçbir ortak açıklama olmadan müzakerelere başlamamızdır. Zaten yönetim ve güç paylaşımı içinde onların bütün istedikleri vardır. Onu tartışacağız. Bu müzakere masasında al-ver ile halledilecek bir konudur. Müzakere masasına oturmadan Rumların istediğini kabul edersek, müzakere masasında ne yapacağız?” diye sordu.

Akşamki görüşmede, Anastasiadis’e ön koşul kağıtları olmadan müzakereye başlama önerisi yaptığını dile getiren Derviş Eroğlu, ayrıca Rum lidere geniş ve dar kapsamlı iki kağıt verdiklerini de söyledi.

APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NI BİRLİKTE ZİYARET ETME TEKLİFİ YİNELENDİ

30 Mayıs’taki görüşmede Anastasiadis’e Apostolos Andreas Manastırı’nı birlikte ziyaret etme teklifi yaptığını ve teklifine bir yanıt alamadığını anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, dün akşam teklifini yinelediğini kaydetti.

MARAŞ KONUSU

Maraş konusuna da değinen Derviş Eroğlu, geçmişte Maraş konusunun görüşüldüğünü, önerilerin olduğunu ancak bunların reddedildiğini anımsatarak şunları ekledi:

“Bu kadar yıldan sonra geldi Maraş’ı istiyor. Karşılığında Mağusa Limanı...

Hatta daha da ileri giderek Türkiye de limanlarını ve hava limanlarını açsın, ek protokol kabul edilsin diyor...

Bu konuda da bir yere varmak şu an için mümkün görünmüyor.

Biz yine de iyi niyetimizi devam ettiriyoruz.  Ve bizde hala müzakere masasına oturursak karşılıklı al-verlerle bir yere varabiliriz düşüncesi hâkimdir ama Nikos Anastasiadis’’i müzakere masasına çekemiyoruz. Bütün sıkıntı buradadır.”

“BİZİM DE BÖYLE BİR DAVETİMİZ OLURSA....”

Eroğlu sözlerini “Biz böyle bir toplantıyı kabul ettik... Elbette Rumların da yarın bizim de böyle bir davetimiz olursa kabul etmeleri gerekir diye düşünüyorum” diyerek tamamladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.