1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU İSTANBUL’DA KONFERANS VERDİ
CUMHURBAŞKANI EROĞLU İSTANBUL’DA KONFERANS VERDİ

CUMHURBAŞKANI EROĞLU İSTANBUL’DA KONFERANS VERDİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum yönetimi ile yapılan görüşmelere ilişkin, "Karşı taraf zamana oynama düşüncesiyle 'ortak açıklama' fikrini ortaya attı.

A+A-

"KARŞI TARAF ZAMANA OYNAMA DÜŞÜNCESİYLE 'ORTAK AÇIKLAMA' FİKRİNİ ORTAYA ATTI. ORTAK AÇIKLAMA KAĞIDINA YERLEŞTİRMEYE ÇALIŞTIKLARI ŞEYLER, MÜZAKERE MASASINDA AĞIR PAZARLIKLAR SONUCUNDA SONUÇLANACAK KONULAR. MASAYA OTURMADAN BAZI ŞEYLERİ CEPLERİNE KOYMA DÜŞÜNCESİNDE HAREKET ETMEKTEDİRLER"

"ONLAR, 'NASIL OLSA TÜRKİYE BİZİM SAYEMİZDE AB ENGELİYLE KARŞILAŞTI. GEÇEN ZAMANLA İSTEDİĞİMİZ TAVİZLERİ KOPARTABİLİRİZ VEYA KIBRIS İLE TÜRKİYE ARASINDA UZLAŞMAZLIK DA ÇIKABİLİR. BEN ONDAN DA FAYDALANIRIM' DÜŞÜNCESİYLE ZAMANA OYNUYOR"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum yönetimi ile yapılan görüşmelere ilişkin, "Karşı taraf zamana oynama düşüncesiyle 'ortak açıklama' fikrini ortaya attı. Ortak açıklama kağıdına yerleştirmeye çalıştıkları şeyler, müzakere masasında ağır pazarlıklar sonucunda sonuçlanacak konular. Bu masaya oturmadan bazı şeyleri ceplerine koyma düşüncesinde hareket etmektedirler" dedi.

Eroğlu, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen "Kıbrıs'ın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu konferansta konuştu.

Adada 1960'ta kurulan ortaklık devletinden barış harekatına kadar geçen süreci anlatan Eroğlu, bu süreçte yaşanan siyasi olaylara ve acılara değindi.

Harekat sırasında Gazimağusa'da doktor olarak çalıştığını ve o dönemde hiç unutamayacağı duygusal anlar yaşadığını dile getiren Eroğlu, birçok kişinin şehit olduğu haberini yakınlarına kendisinin verdiğini ifade etti.

Eroğlu, KKTC'nin tarihi sürecini anlatarak, Mersin'den KKTC'ye denizin altından su götürecek KKTC Su Temin Projesi'nin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

"Su, bizim için hayat demektir. İçme sularımız tuzlanmaya başlamıştır. Yeterli içme suyu kaynağımız da yok" diyen Eroğlu, 1985'ten beri Türkiye'denKKTC'ye su götürme hayali olduğunu ve bu konuyla ilgili projelerinin bulunduğunu ifade etti.,

Eroğlu, bir aksilik olmazsa 7 Mart'ta Kıbrıs'a su akacağını, geri dönüşü olmayan bir projenin yola çıktığını aktararak, "Şu anda Kıbrıs'ta sulu tarım yapılamıyor. Çiftçiliğin, hayvancılığın devam etmesi için bu su gerekli. Çiftçiliğin istihdam sorununu çözeceğini umut ediyoruz. Suyun gelişiyle hükümet de kuraklık tazminatından kurtulur diye düşünüyorum" diye konuştu.

"BİR AN ÖNCE REFERANDUMA GİTMEYİ İSTİYORUZ"

Adada Rum tarafıyla gerçekleştirilen görüşmelerin geleceğine de değinen Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in, tarafların müzakerelerin başlamasına ilişkin 'ortak açıklama' fikrini sunduğunu hatırlattı.

Kendilerinin, oyun bozan olmamak düşüncesiyle bunu kabul ettiklerini, önerilerinin, "Herhangi bir ortak açıklamaya gerek duyulmadan müzakerelerin süratle başlatılması" olduğunu hatırlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Karşı taraf zamana oynama düşüncesiyle 'ortak açıklama' fikrini ortaya attı. Ortak açıklama kağıdına yerleştirmeye çalıştıkları şeyler, müzakere masasında ağır pazarlıklar sonucunda sonuçlanacak konular. Masaya oturmadan bazı şeyleri ceplerine koyma düşüncesinde hareket etmektedirler. Yaptığımız açıklamalarda önümüzdeki yılın mart ayında, en geç nisanda referanduma gitmeyi hedefliyorduk. Müzakere masasındaki başlıkları süratle görüşmeyi istiyorduk. Zaten yıllardır görüşülen konular. Kronikleşmiş sorunu referandumla tarihin sayfalarına gömmeyi istiyorduk. Onlar buna da razı olmadılar. Onlar, 'Nasıl olsa Türkiye bizim sayemizde AB engeliyle karşılaştı. Geçen zamanla istediğimiz tavizleri kopartabiliriz veya Kıbrıs ile Türkiye arasında uzlaşmazlık da çıkabilir. Ben ondan da faydalanırım' düşüncesiyle zamana oynuyor."

"ATACAĞIMIZ BÜTÜN ADIMLARI ATTIK"

Eroğlu, dün akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştüğünü kaydederek, ocak ayında kendisinin de bazı düşünceleri olacağını, Ban'ın sabırla her iki devlet için de müzakereleri aşmalarını beklediğini, 14 Aralık'ta yaptıkları önerinin kendilerinin son önerisi olduğunu, bunu Türkiye ve bazı önemli aktörlerle görüşerek hazırladıklarını, Rum tarafının cevabını beklediklerini aktardı.

Görüşmeler süresince atabilecekleri bütün adımları attıklarını vurgulayan Eroğlu, "Biz görüşmelerin süratle başlamasını istiyoruz. Onlar BM'nin, AB'nin üyesi. Ekonomik sorunlarına bu ülkelerden katkı alarak çözüm üretebiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Eroğlu'na günün anısına plaket verildi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.