1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "KARAR SİYASİ"
CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "KARAR SİYASİ"

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "KARAR SİYASİ"

Derviş Eroğlu,1974 Kıbrıs Harekatı’ndan dolayı Güney Kıbrıs’a 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etmesinin siyasi bir karar olduğunu belirtti.

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KARAR SİYASİ”

“BÖYLE BİR KARARIN BÖYLE BİR ZAMANDA ALINMASI MÜZAKERELERE GÖLGE DÜŞÜRDÜ… RUM’UN ELİNİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK BİR HAREKET”

“TÜRK TARAFININ DA GÖÇMENİ VE KAYIPLARI OLDU. MAĞDURİYETLERİ DE DAHA FAZLA. AB BUNLARI DİKKATE ALMALI”

 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi, 1974 Kıbrıs Harekatı’ndan dolayı Güney Kıbrıs’a 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etmesinin siyasi bir karar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Böyle bir kararın böyle bir zamanda alınması müzakerelere gölge düşürdü… Rum’un elini güçlendirmeye yönelik bir hareket” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi öğretim üyelerini kabulü sırasında basın mensuplarının sorusu üzerine AİHM kararını değerlendirdi.

“SİYASİ BİR KARAR”

AİHM kararının siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Müzakerelerin öze yönelik tekrar başlatıldığı bir dönemde böyle bir kararın alınması Rum uzlaşmazlığını artırarak AB’nin de taraf olduğu izlenimi yaratacak bir davranış” dedi.

Kıbrıs’ta sadece Rumların zayiatı olmadığını, sadece Rumların göçmen durumuna düşmediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“1974 BARIŞ HAREKATI’NIN NİYE YAPILDIĞI GÖZ ARDI EDİLDİ”

“1974 Barış Harekatı niye yapıldı? AİHM bu soruyu kendi kendine sorabilseydi görecekti ki 15 Temmuz 1974’teki Yunan darbesi, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması ve Türklerin toplu mezarlara gömülmesi amacıyla yapılmıştı. Türkiye müdahale etmemiş olsaydı bugün Kıbrıs’ta bir tek Türk’ü hayatta bulamayacaktınız. ‘1974 Barış Harekatı niye yapıldı?’ sorusu sorulmadığı sürece Rumların ‘Kıbrıs sorunu 1974’te başladı’ politikasına inanılmış olması bu gibi hatalı kararların alınmasına neden oluyor diye düşünüyorum. Bizim 1974’e gelinceye kadar kurmuş olduğumuz cumhuriyetten dışlanmamız, cumhuriyet kuruluncaya kadar da birçok şehitler, kayıplar vermemiz, cumhuriyetten dışlandıktan sonra 11 yıl gettolarda yaşaya mahkum edilmemiz birçok köylerimizi boşlatmamız ve adanın yüzde 30’unda sıkışıp kalmamız... Bunlar hep göz ardı edilerek alınan kararlardır. “

MÜZAKERELERE KARA GÖLGE

Alınan kararın siyasi bir karar olduğunu ve bunun değerlendirmesinin TC Dışişleri Bakanlığı tarafından da yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Böyle bir kararın böyle bir zamanda alınması müzakerelere bir kara gölge düşürdü” ifadesini kullandı.

Müzakereler başlarken İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın liderini İngiltere’ye davet ederek Üslerle ilgili karar imzaladıklarını hatırlatan Eroğlu, bunların Rum’un elini güçlendirmeye yönelik hareketler olduğunu kaydetti.

Eroğlu, dış dünyanın Kıbrıs’ta anlaşma arzusunda olması halinde özellikle AB başta olmak üzere bu gibi hareketlerde dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Rum tarafını şımartarak bir anlaşmaya varılacağını düşünmenin yanlış olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta eşit iki halk olduğunu, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda yaşamak ve özgürlük için yıllarca mücadele ettiğini ifade etti.

1974 Barış Harekatı’nın Türk halkının toplu mezarlara konmasının engellenmesi için yapılmış bir harekat olduğunu belirten Eroğlu, Türk tarafının da göçmeni ve kayıpları olduğunu, Türk tarafının mağduriyetlerinin daha fazla olduğunu AB’nin bunları dikkate alması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, AİHM bunları görmezden gelir, Türklerin 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla dışlandığını görmezden gelirse daha çok hatalar yapacağını ifade ederek, AİHM’in gerçekleri görmesi gerektiğini kaydetti.

TC AB İLİŞKİLERİ... “BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMEZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu başka bir soru üzerine, TC’nin AB ile ilişkileri devam ettiğini, Doğu bloku ülkelerinin AB’ye girmesine rağmen, geçmişte Doğu blokuna karşı AB’nin bekçisi olan TC’nin halen bekletilmekte olduğunu vurguladı.

Eroğlu, bu kararla Türkiye’nin AB’ye bakış açısının değişeceğine inanmadığını da belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.