1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU MİLLİYET GAZETESİNİN SORULARINI YANITLADI
CUMHURBAŞKANI EROĞLU MİLLİYET GAZETESİNİN SORULARINI YANITLADI

CUMHURBAŞKANI EROĞLU MİLLİYET GAZETESİNİN SORULARINI YANITLADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum tarafı anlaşma niyetindeyse 3-5 ay içinde referanduma gidilebilir” dedi

A+A-

“RUM TARAFI ANLAŞMA NİYETİNDEYSE 3-5 AY İÇİNDE REFERANDUMA GİDİLEBİLİR”

“SON ÖNERİYİ TARAFLAR OLARAK BENİMSEDİK. ANLAŞMA UMUDU TEKRAR ORTAYA ÇIKTI. YAŞAYABİLİR, KALICI BİR ANLAŞMA İÇİN GAYRET İÇERİSİNDE OLACAĞIM. BİR ANLAŞMA İÇİN BÜYÜK BİR ÇABAM OLACAK. RUMLAR DA AYNI TAVIR İÇERİSİNDE OLMALI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum tarafı anlaşma niyetindeyse 3-5 ay içinde referanduma gidilebilir” dedi.

Eroğlu, son öneriyi benimsemeleriyle anlaşma umudunun tekrar ortaya çıktığını belirterek, kalıcı bir anlaşma için büyük çaba göstereceğini, Rumların da aynı tavır içinde olması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, salı günü yeniden başlayacak görüşmeler öncesinde Türkiye’de yayımlanan Milliyet gazetesinin sorularını yanıtladı.

Bir anlaşmaya imza atmak için masaya oturduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis de, bizim gibi iyi niyet ve çözüm isteğiyle masaya oturursa, kısa bir sürede anlaşmayı imzalarız” dedi.

Eroğlu, Anastasiadis’e, “Ortak metin ısrarın yüzünden 5 ay kaybettik” diye seslendi.

“ANLAŞMA UMUDU TEKRAR ORTAY AÇIKTI... 3-5 AYDA REFERANDUM”

Eroğlu, “Son öneriyi taraflar olarak benimsedik. Anlaşma umudu tekrar ortaya çıktı. Yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma için gayret içerisinde olacağım. Bir anlaşma için büyük bir çabam olacak. Rumlar da aynı tavır içerisinde olmalı. Anastasiadis, müzakere masasına oturduktan sonra zamana oynamamalı. Zamanı harcamadan anlaşmaya yönelmeli. Anastasiadis, Kıbrıslı Türklerin de önerilerini dikkate almalı” dedi.

“Bizim anlaşma niyetimiz var. O nedenle masaya oturuyoruz. Eğer Eylül 2013’te görüşmelere başlamış olsaydık, Nisan ayında referandum hedefini koymuştuk. Ancak şimdi bu süreç kaçırıldı” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Müzakere masasında anlaşma için gayret edilirse, 3-5 ay içerisinde referanduma gidecek yol alınabilecek” ifadesini kullandı.

“GARANTİLER KIRMIZI ÇİZGİ”

Kıbrıs Türk halkının çıkarları doğrultusunda adımlar atacağını kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu:

“KKTC halkının benimsemediği bir davranış içerisinde asla olmam. Halkımız bu nedenle bizlere güvenmekte ve destek vermektedir. Garantiler konusu da Kıbrıslı Türkler için kırmızı çizgiler ve olmazsa olmazlardır. Bizim meclisimizde garantilerle ilgili bir karar vardır. Bütün partilerin desteklediği bir karar. Bizler için garantiler hayati öneme sahiptir.”

ABD, EROĞLU’NU KUTLADI

ABD’nin sürecin başlaması konusunda kendisine teşekkür ettiğini de açıklayan Eroğlu, “Dışişleri Bakan Yardımcısı William J. Burns, ‘uyumlu davranışınız ve liderliğiniz için sizi kutluyoruz’ dedi. ABD bölge için önemli bir devlet, Kıbrıs görüşmeleriyle yakından ilgilenmesi doğaldır. Daha fazla yoruma gerek yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta bir çözümün Ortadoğu’ya istikrar getireceğine de dikkat çekti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.