1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN ANASTASİADİS’E MEKTUP GÖNDERDİĞİ İDDİASI
CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN ANASTASİADİS’E MEKTUP GÖNDERDİĞİ İDDİASI

CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NUN ANASTASİADİS’E MEKTUP GÖNDERDİĞİ İDDİASI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bir mektup göndererek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in sunduğu ve 2008-2012 yılları arasındaki müzakerelerde kaydedilen “uzlaşılan ve uzlaşılamayan

A+A-

STİLİANİDİS: “ARA ÇÖZÜME İLİŞKİN BİR BİLGİMİZ YOK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bir mektup göndererek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in sunduğu ve 2008-2012 yılları arasındaki müzakerelerde kaydedilen “uzlaşılan ve uzlaşılamayan noktaları” içeren belge hakkında görüş belirtmesini istediği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “Eroğlu’ndan Şartlar İçeren Mektup – Başkan’dan Downer Belgesi Hakkında Fikir Beyan Etmesini İstiyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Eroğlu’nun Anastasiadis’e bir mektup göndererek, Downer’in taraflara sunduğu “uzlaşı belgesi” konusunda tutum ortaya koymasını istediğini iddia etti.

Anastasiadis’in dün Troodos’ta bulunan Rum başkanlığı yazlığında siyasi parti başkan ve yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmede mektup hakkında katılımcılara bilgi verdiğini öne süren gazete, Eroğlu’nun mektubunda, “bazı koşullar ortaya koyduğunu ve müzakere sürecinin çerçevesini belirlemeye çalıştığını” savundu.

Mektubunun temel unsurlarını sıralayan gazete, ilk unsurun “Eroğlu’nun müzakerelere başlamaya hazır olduğunu belirterek, takvim belirlenmesini istemesi olduğunu” öne sürdü.

Habere göre, Eroğlu mektupta, “Kıbrıs sorununa ilişkin beşli konferans (iki toplum ve üç garantör olan Yunanistan-Türkiye-İngiltere’nin katılımıyla) düzenlenmesine değinerek, bu tür bir konferansta tarafların, bir al –ver çerçevesinde müzakerelere yöneleceklerini” belirtti.

Eroğlu’nun mektubundaki üçüncü temel unsurun ise, “kendisinin, eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın müzakerelerde uzlaştığı her şeyi kabul ettiğini belirterek Anastasiadis’in de eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın kabul ettiklerini benimsemesini istemesi olduğunu” iddia eden gazete, Eroğlu’nun Anastasadis’ten “Downer belgesini müzakere temeli olarak kabul edip etmediğini öğrenmek istediğini” savundu.

Gazete, Eroğlu’nun Talat’ın uzlaştığı noktaları kabul etmemiş olduğunu ve mektubunda “yalan söylediğini” iddia ederek, Eroğlu’nun, “Kıbrıs Rum tarafında bu konuda yoğun tartışmaların yaşandığını bildiği için Downer belgesine değindiği” yorumunda bulundu.

Hristofyas’ın çalışma arkadaşlarının yaptıkları incelemede, “Downer Belgesi’nin 2008-12 döneminde görüşülenler ve uzlaşıya varılanların tümünü kapsamadığını tespit ettiklerini” iddia eden gazete, Eroğlu’nun mektubunun dün Rum Başkanlığı’nın yazlık konutunda yapılan Anastasiadis ve siyasi parti başkanları toplantısında ele alındığını vurguladı.

Habere göre, mektuba ilişkin tartışmaların ardından Anastasiadis’in BM ve AB’ye mektuplar göndererek, Eroğlu’na yanıt vermesi kararlaştırıldı.

ERCAN MARAŞ ÖNERİSİNDE YOK

Gazete, dünkü toplantıda Kıbrıs Rum tarafının kapalı bölge Maraş konusunda hazırladığı önerilerin de ele alındığını ve Anastasiadis’in “kapalı bölge Maraş’ın iadesine karşılık Ercan (Timbu) havaalanının ‘yasal’ olarak faaliyete geçmesi” gibi bir önerinin olmadığını bir kez daha vurguladığını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis toplantıda, “Türk tarafının Ercan havaalanını gündeme getirmesi durumunda kendilerinin ortaya koyacağı görüşlere ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın bazı önerilerde bulunmasını istediğini ancak Ercan’ın açılması gibi bir önerilerinin olmadığını” vurguladı.

STİLİANİDİS: “ARA ÇÖZÜM ÖNERİSİNE DAİR BİR BİLGİMİZ YOK”

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis, müzakerelerde “ara çözüm” konusunda herhangi bir öneri ya da tartışmanın bilgilerine sunulmadığını açıkladı.

Stilianidis, Rum basınında dün yer alan “Birleşmiş Milletlerin (BM) Gali Fikirler Dizisi’ni temel alarak Kıbrıs sorununda bir ara çözümü ileri götüreceğine ilişkin” haberlerin sorulması üzerine yaptığı açıklamada, Rum hükümetinin “bu yönde bir bilgiye sahip olmadığını, hiçbir düzeydeki görüşmelerde bu konunun görüşülmediğini” öne sürdü.

Gazete, dünkü sayısında, ABD’nin “çözüm çerçevesini değiştirilmesine ilişkin senaryoları ileriye götürdüğü” yönündeki haberini de hatırlattı.

Habere göre, Stilianidis açıklamasının devamında ise “müzakerelerin yeniden başlamasının koşulları hakkında, doğru ön hazırlık yapılması konusunda ısrarcı olduklarını çünkü müzakerelerin büyük sonuçlar getirebilme umuduyla başlamasını istediklerini” söyledi.

Buna karşın Anastasiadis’in, müzakerelerin başlayabilmesi için hiçbir zaman, hiçbir koşul ortaya koymadığını iddia eden Stilianidis “doğru ön hazırlık yapılmasıyla koşullar koymanın farklı şeyler olduğunu, Anastasiadis’in uluslararası topluma gönderdiği her türlü mektupta bu unsura değinmekte olduğunu” vurguladı.

Stilianidis, Anastasiadis’in “mektupları ne zaman göndereceğinin” sorulması üzerine, “hazırlanıyorlar ve uygun zamanda gönderilecekler” yanıtını verdi.

Stilianidis, Rum hükümetinin müzakerelerin yeniden başlaması konusunda belirli bir taktiği ve stratejisi olduğunu ve müzakerelerin başlamasının, Kıbrıs sorununun çözümüyle sonuçlanması gerektiğine inandıklarını sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.