1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI' DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI' DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI' DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

‘Kıbrıslı Türklerin sığınacağı tek liman Türkiye'

A+A-

‘Kıbrıslı Türklerin sığınacağı tek liman Türkiye'
Akıncı, "(Türkiye'nin garantörlüğü) Kıbrıslı Türkler olarak sığınacak tek liman var, o da Türkiye'dir. Bu güvenceyi içermeyen bir anlaşmayı Kıbrıs Türk halkının onaylaması mümkün değil" dedi

BETÜL YÜRÜK- NEW YORK (AA)
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  "Kıbrıs sorunun çözümü tek başına Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini  sağlayamasa bile önündeki ciddi bir engelin aşılması anlamına gelecek. Birçok  başlık yeniden açılacak." dedi. Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünde gelinen nokta ile New York'ta  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Rum lider Nikos  Anastasiadis ile üçlü zirveyi AA muhabirine değerlendirdi. Kıbrıs'ta 2016'nın sonuna kadar çözüm sağlanmasının herkesin yararına  olacağını belirten Akıncı, sorunun çözülememesi durumunda 2017'de karşılaşılacak  riskleri şöyle anlattı: "Eğer bir çözüm istiyorsak, tüm taraflar bu konuda kararlılığını  sürdürüyorsa, zaman diliminin ne kadar önemli olduğunun ayrımına varılması  gerekiyor. 2017'de yeni bir BM Genel Sekreteri olacak, dosyayı öğrenmeye  çalışacak. Şu an, bize çözüme katkı yapmak istediğini söyleyen bir Amerikan  yönetimi var ve yeni bir Amerikan yönetimi söz konusu olacak. Bunun ardından  Rumların hidrokarbon yatakları gündeme gelecek. Bu, yeni gerginlikleri de  beraberinde getirecek. 2018'in şubat ayında Rumların cumhurbaşkanlığı seçimi ve  onun kampanyaları başlayacak ve biz bu hır gür içinde Kıbrıs sorununu çözmeye  çalışacağız, bu mümkün değil."

Üçlü zirveden takvim çıkmadı

Rum tarafında bir takvim korkusu olduğunu, bu korkunun üçlü zirveye de  nüksettiğini ve zirvede takvim açıklaması yapılamadığını ifade eden Akıncı, çözüm  konusunda kararlılıklarını sürdürdüklerini ve yönetim, güç paylaşımı, mülkiyet,  ekonomi ve AB başlıklarında geri kalan konuları minimuma indirmek için gayretli  şekilde çalışacaklarını dile getirdi. Rum tarafının da çözümün 2017'ye sarkması durumunda karşılaşılacak  risklerin farkında olduğunu ancak yeteri kadar net davranmadıklarını söyleyen,  Akıncı, "Bize göre dünyanın sonu değil ama sürecin sonudur. Bu süreç  kendiliğinden durma noktasına gelecektir ve anlattığım riskler nedeniyle  çözümsüzlük noktasına sürükleneceğiz." dedi.

"En yakın insan kaynağı Türkiye"

KKTC vatandaşlarının hem Birleşik Kıbrıs hem de AB vatandaşı  olacaklarını anlatan Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaş olmayıp da çalışma izniyle Kıbrıs'ta olanların çalışma izinleri devam edecek, hatta ekonominin gerektirdiği işgücü söz konusu olursa en  yakın kaynağımız Türkiye'dir, kalifiye işgücü de vardır. Dolayısıyla Türkiye'den  yeni insanlar da gelip çalışabilecekler. Çalışma hayatı ile ilgili düzenlemeler  federal bir yetki haline gelecek ancak biz daha şimdiden KKTC'de çalışma izni  olan insanlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken tedbirleri  aldık. Bu konuda bir sıkıntı yok. Onların çalışma izinleri ekonomi gerektirdiği  sürece uzatılmaya devam edecek. Türkiye'den gelen insanların geri gönderilmesi  söz konusu değildir."

Rum saldırıları devam ediyor

Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin ve kurulacak sistemin bir şekilde  garanti altına alınması gerektiğine dikkati çeken Akıncı, şunları kaydetti: "1963'te 13 anayasa maddesi tek taraflı değiştirilmek istendi. Kıbrıslı  Türkler bu yapıdan dışlandı. Ortak devlet tek bir devlet haline dönüştürüldü ve Rumlara mal edildi. Kıbrıslı Türkler olarak buna benzer durumlarla bir daha  yüzleşmek istemiyoruz. Bu yeni federal sistemde elbette garantiler istiyoruz. Kimden  bekleyebiliriz bunu: Kıbrıslı Türkler olarak sığınacak tek liman var o da  Türkiye'dir. Bu konuda bir uzlaşma sağlanmış değil ancak 'Efendim biz çözüm  sağlıyoruz, Avrupa Birliği'ne giriyoruz, garantiye güvenceye ne ihtiyaç var.'  rahatlığında değiliz biz, olamayız da kusura bakmasınlar. Kıbrıslı Türk'ün  patatesini alan bir Rum tüccarın Rumlar tarafından tehdit edildiğini, iş yerinin  yakılmak istendiğini görüyoruz. Bütün bunlar bu günlerde yaşanıyor. Dolayısıyla  kimse bize bu konuda garantiye güvenceye ihtiyacınız yoktur demesin."
Çözüm AB'de yarayacak

Akıncı, Kıbrıs sorunun çözümünün Türkiye'nin AB üyeliğine katkısının  olumlu olacağı değerlendirmesinde bulundu. Kıbrıs sorunun çözümsüz kalmış olmasının Türkiye'nin AB üyelik  sürecince engel teşkil ettiğini belirten Akıncı, şöyle konuştu: "Ama tek engel bu değil, başka engeller de var. Türkiye'nin AB  yolculuğunun devam etmesini destekleyen bir kişiyim. Türkiye'nin Avrupa değerleri  ile daha iyiye gideceğine inanıyorum. İnsan hakları, çoğulculuk Türkiye'nin  vazgeçilmezleri olmalı ve bu da Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin daha iyiye  gitmesi ile mümkün olacak. Bu nedenle bir yandan Kıbrıs sorununun çözümü bir  yandan İsrail-Kıbrıs gazının da birleşerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmesi  sağlanırsa tüm bu gelişmelerin gerek Türk-Yunan, gerek Türk-Birleşik Federal  Kıbrıs ve gerekse Türkiye-Avrupa ilişkilerine ivme katacağına inanıyorum."

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.