1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "CUMHURBAŞKANI'NI SUÇLAMAK YANLIŞTIR, HEDEF SAPTIRMADIR..."
"CUMHURBAŞKANI'NI SUÇLAMAK YANLIŞTIR, HEDEF SAPTIRMADIR..."

"CUMHURBAŞKANI'NI SUÇLAMAK YANLIŞTIR, HEDEF SAPTIRMADIR..."

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu, “Cumhurbaşkanı’nı söz konusu yasaların geçmemesi dolayısı ile suçlamak,

A+A-

“CUMHURBAŞKANI’NI YASALARIN GEÇMEMESİ DOLAYISI İLE SUÇLAMAYA KALKIŞMAK YANLIŞTIR, HEDEF SAPTIRMA VE SİYASİ İSTİSMARDIR”

“CUMHURBAŞKANIMIZ, HALKIN SIKINTILARININ AŞILMASINA, ÜLKENİN HUZUR, GÜVEN VE REFAHI İÇİN GAYRET GÖSTERİLMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERMEKTE, TİTİZLİK GÖSTERMEKTEDİR”

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu, “Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası” ile “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile ilgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın yürürlüğe girmemesinden dolayı Cumhurbaşkanı’nı suçlamaya yönelik haksız, yanlış ve tamamen art niyetli değerlendirmeler yapıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanı’nı söz konusu yasaların geçmemesi dolayısı ile suçlamaya kalkışmak yanlıştır, hedef saptırma ve siyasi istismardır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, söz konusu iki yasayla ilgili Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir kusurunun söz konusu olmadığı ifade edilerek, “Cumhurbaşkanımız, göreve geldiği ilk günden bu yana hükümetlerin rahat çalışmasına, Anayasa ve yasalar dikkate alınarak halkın sıkıntılarının aşılmasına, ülkenin huzur, güven ve refahı için gayret gösterilmesine büyük önem vermekte titizlik göstermektedir” denildi.

Son günlerde basında yer alan bazı haber ve açıklamalarda “Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası” ile “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile ilgili Kuralları Düzenleyen Yasa”nın yürürlüğe girmemesinden dolayı Cumhurbaşkanı’nın suçlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Cumhurbaşkanımız Derviş Eroğlu, ‘Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası’nı’ Başsavcılık’tan gelen olumsuz görüş ve uzmanların değerlendirmeleri ışığında 29 Nisan tarihinde yeniden görüşülmek üzere Cumhuriyet Meclisi’ne iade etmiştir.

Hükümet söz konusu yasayı Anayasa, yasalar ve Meclis İçtüzüğü’ne uygun olarak kısa süre içinde görüşüp Cumhurbaşkanlığı’na göndermek yerine, bir kararname çıkarmayı uygun görmüştür. Yasanın geçirilmesi yerine kararname çıkarılması yoluna gidilmiştir. Bu bir takdir ve hükümetin yetkisini kullanması konusudur.

Ancak hal böyleyken Cumhurbaşkanı’nı söz konusu yasanın geçmemesi dolayısıyla suçlamaya kalkışmak yanlıştır, hedef saptırma ve siyasi istismardır.

‘İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile ilgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın Cumhurbaşkanımız tarafından Başsavcılık’tan gelen olumsuz görüş ve uzmanların değerlendirmeleri ışığında Cumhuriyet Meclisi’ne iade tarihi ise 11 Temmuz’dur.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu tatilde olmasına karşın komitelerin çalışacağı hükümetimizce ifade edilmiştir. Eğer bir ivedilik söz konusu ise Genel Kurul’un toplantıya çağrılması da mümkündür.

Ne var ki, tıpkı kimilerinin ‘Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası’nda olduğu gibi, ‘İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile ilgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın yürürlüğe girmemesi konusunda da haksız ve dayanaksız bir şekilde Cumhurbaşkanımızı suçlamaya kalkışmaktadır.

Cumhurbaşkanımızın görev, yetki ve sorumlulukları Anayasamızda ve yasalarımızda mevcuttur ve sayın Cumhurbaşkanımız tüm değerlendirmelerini Anayasa, yasalar ve halkımızın çıkarları doğrultusunda yapmaktadır.

Anayasamızın 94 ve 146’ncı maddeleri okunursa Cumhurbaşkanı’nın yasaları uygun bulup bulmama, gerek duyması halinde Anayasa Mahkemesi’nden görüş alma, Anayasa Mahkemesi’ne sunma hakkı olduğu açıkça görülecektir.

Meclis İç Tüzüğü’nün Cumhurbaşkanı Tarafından Geri Gönderilen Yasaların Görüşülmesi başlıklı 100’ncü maddesinin 1’nci madde hükmüne göre ise, Cumhurbaşkanı tarafından bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen yasa, Bakanlıkça bu Yasayı daha önce görüşen Komiteye iletilir ve geri gönderilen Yasa, ilgili komitede öncelikli olarak görüşülür.

Aynı maddenin 2’inci fıkra hükmüne göre ise Komite, geri gönderme gerekçeleri ışığında gerekli görüşmeleri yaparak çalışmalarını en geç bir ay içerisinde tamamlar ve çalışma sonuçlarını bir raporla Genel Kurul’a sunar.

Süresi bitiminde görüşülmeyen Yasa, Meclis İçtüzüğü’nün 43’ncü maddesi uyarınca Meclis Başkanlığı tarafından doğrudan Genel Kurul’un gündemine alınır.

Acaba söz konusu iki yasa konusunda bunlar neden yapılmadı?

Takdiri ve değerlendirmeyi değerli kamuoyumuza bırakıyoruz.”

Meclis İçtüzüğü’nün 86’ncı maddesinin de yasa koyucunun, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen yasaları erken zamanda görüşebilmesi için düzenlemeler içerdiği belirtilen açıklamada, “Meclis İçtüzüğü’nün Öncelik ve İvedilikle Görüşülecek İşler Başlıklı 86’nci maddesine göre Cumhurbaşkanı’nın 94 ve 146’ncı maddeleri uyarınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen yasalar hakkında ivedilik kararı olan işlerden önce herhangi bir işlem veya karar gerektirmeksizin komitelerde ve Genel Kurul’da diğer bütün işlerden önce görüşülüp karara bağlanması söz konusudur” denildi ve dolayısıyla söz konusu iki yasayla ilgili Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir kusurunun söz konusu olmadığı  ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu, Cumhurbaşkanı’nın göreve geldiği ilk günden bu yana hükümetlerin rahat çalışmasına, Anayasa ve yasalar dikkate alınarak halkın sıkıntılarının aşılmasına, ülkenin huzur, güven ve refahı için gayret gösterilmesine büyük önem ve titizlik gösterdiğini de kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.