1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANLIĞI, ANASTASİADİS’İN BRÜKSEL’DEKİ AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ
CUMHURBAŞKANLIĞI, ANASTASİADİS’İN BRÜKSEL’DEKİ AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

CUMHURBAŞKANLIĞI, ANASTASİADİS’İN BRÜKSEL’DEKİ AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Cumhurbaşkanlığı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’de Türk tarafını suçlayıcı açıklamalarının, devam eden görüşme sürecinin gerek prosedürü gerekse özü ile ters düştüğünü vurguladı.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’de Türk tarafını suçlayıcı açıklamalarının, devam eden görüşme sürecinin gerek prosedürü gerekse özü ile ters düştüğünü vurguladı.

Rum liderin, federal devletin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dönüşümüyle ortaya çıkacağını söylemesinin ise tam bir çarpıtma olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanlığı, “Kurulması öngörülen ortaklık devletinin yeni bir ortaklık olacağı kabul görmüş bir gerçek ve yerleşmiş bir parametre olup bunun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dönüşümüyle ortaya çıkmayacağı açıktır” vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamalar değerlendirildi.

AB-Afrika zirvesi çerçevesinde Brüksel ziyareti sırasında BM Genel Sekreteri’yle görüşen Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk tarafının masaya getirdiği pozisyonlarla 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama metniyle nasıl ters düştüğü yönünde iddialarda bulunduğuna işaret edilen açıklamada, Rum liderin “Kıbrıs Türk tarafının dümeninde Derviş Eroğlu varken bir çözümün mümkün olduğuna inanmadığı” ve “2015 yılının ilkbaharında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 2015 yılının sonuna doğru çözüm sürecinin yoğunlaşacağı” görüşünü ortaya koyduğu kaydedildi.

Sözkonusu açıklamanın, Kıbrıs Rum tarafının süreci ne maksatla kullandığı ve gerçek niyetinin en erken zamanda çözüm bulmak olmayıp konuyu sürüncemede bırakmaya devam edeceği hususunda ciddi endişeler yarattığı belirtildi.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ayrıca, “Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal bir rejime… dönüşümünden başka bir şey olmayacak” dediği kaydedildi.

Anastasiadis’in açıklamalarının görüşme süreci prosedürü ve özü ile ters düştüğüne işaret edilen açıklamada, Rum liderin BM Genel Sekreteri’yle yapmış olduğu bu tek yanlı görüşmede açıkladığı türden yanıltıcı bir yaklaşım izlemiş olmasının, görüşmelerin bu kez sonuç alıcı bir şekilde sürdürülüp kapsamlı bir anlaşmayla sonuçlanması beklentilerinin yükseldiği bir dönemde özellikle endişe verici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Açıklamada, “Sayın Anastasiadis’in görüşme sonrasında yaptığı açıklamada federal devletin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüyle ortaya çıkacağını söylemesi tam bir çarpıtma olup gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Kurulması öngörülen ortaklık devletinin yeni bir ortaklık olacağı kabul görmüş bir gerçek ve yerleşmiş bir parametre olup bunun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dönüşümüyle ortaya çıkmayacağı açıktır” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü açıklamasında, Ortak Açıklama’nın içerisinde yer alan “görüşmelerin sonuç alıcı bir şekilde sürdürülmesi”, “mümkün olan en süratli şekilde sonuçlandırılması” ve “tarafların birbirlerini suçlamaktan kaçınması” hususlarına da dikkat çekildi.

Kıbrıs Türk tarafının bütün bu hususlara uygun hareket etmeye azami gayret gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, görüşmelerin önümüzdeki birkaç aylık dönemde somut sonuç verebilmesi için köprü kurucu öneriler yanında al-ver sürecine geçilmesi ve yaz aylarında garantörlerin de katılımıyla Çok Taraflı Toplantı yapılarak, nihai sonuca gidilmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Karşı taraftan gelen bu tür suçlayıcı yaklaşımlar ve süreci geciktirmeye, ayak sürümeye yönelik hareketler karşısında gerçekleri kamuoyunun önüne koymayı gerekli görmekteyiz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızı şahsen hedef alan ve demokrasimize müdahale teşkil eden böyle bir davranışın kabul edilmesi veya bu konuda sessiz kalınması mümkün değildir.

Biz, Sayın Anastasiadis’in seçildiği günden itibaren karşılaştığı ekonomik ve siyasi sorunlar karşısında anlayış gösterdik ve kendisine verilen makul süreyi aşıp bir yıl süreyle görüşme masasına oturmamasını dahi istismar konusu yapmadık.

Hal böyleyken, adı geçenin uzlaşı konusunda var olduğu görülen isteksizliğini ve zamana oynama stratejisini, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali Kıbrıs Türk tarafını suçlayarak ört bas etmeye çalışması yapıcı bir tutum olmaktan uzaktır. Kıbrıs Rum tarafının ve liderliğinin bu tür zararlı davranışlardan vazgeçip en kısa zamanda görüşme masasında sonuç alıcı bir tutum içine girmesini bekliyoruz.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.