1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURBAŞKANLIĞI APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI RESTORASYONU KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI
CUMHURBAŞKANLIĞI APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI RESTORASYONU KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

CUMHURBAŞKANLIĞI APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI RESTORASYONU KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

“KIBRIS TÜRK TARAFI OLARAK KÜLTÜREL MİRAS TEKNİK KOMİTESİ’NİN ÇALIŞMALARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

A+A-

Cumhurbaşkanlığı, Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu konusunda Kıbrıs Türk tarafı olarak bir inisiyatif üstlenildiğini ve çalışmaların sürdüğünü hatırlatarak, çalışmaların, Kıbrıs Türk tarafının, kökeni ne olursa olsun kültürel miras eserlerinin korunmasına verdiği önemi gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs Türk tarafı olarak Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu konusunda Kıbrıs Türk tarafı olarak bir inisiyatif üstlenerek, 8 Ocak 2013 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanlığı olarak yapmış olduğumuz açıklamayla onarımı aciliyet arz eden ve restorasyonu bekletilemeyecek kadar ivedi olan kilise ana binası ve buna bitişik binaların restorasyonunun finansmanının Kıbrıs Türk tarafınca karşılanacağını duyurmuştuk” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Böylelikle, Manastır’daki restorasyon çalışmalarının başlatılmasının önü açılmış, 31 Ocak 2013 tarihinde Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi ve Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi’nin UNDP-PFF’le (BM Kalkınma Programı- Gelecek için Ortaklık) zamanlı ve ayrı ayrı imzaladığı protokollerle her iki taraf da Manastır’ın restorasyonuna katkı koymayı taahhüt etmişti.

Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi ve UNDP-PFF arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Kıbrıs Türk tarafı olarak Manastır’ın restorasyonuna iki buçuk milyon Euro katkıda bulunmayı kararlaştırmış bulunmaktayız. Restorasyon Yunanistan’daki Patras Üniversitesi’nin hazırladığı proje ve Kültürel Miras Teknik Komitesi bünyesinde belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Bilindiği gibi Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığımız tarafından yine aynı üniversitenin hazırladığı proje çerçevesinde bundan birkaç ay önce başlatılan çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmaları da halen devam etmektedir.

Sürdürmekte olduğumuz tüm bu çalışmalar, Kıbrıs Türk tarafı olarak kökeni ne olursa olsun kültürel miras eserlerinin korunmasına vermekte olduğumuz önemin bir göstergesidir. Kıbrıs Türk tarafı olarak Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz.”

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.