1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURİYET MECLİSİ
CUMHURİYET MECLİSİ

CUMHURİYET MECLİSİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla onayladı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla onayladı.

Genel kurulda ilk olarak onaya sunuşlar yapıldı. Bu bölümde “Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı’nın” komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere onaylandı.

Bazı komitelerde üye değişiklikleri de bilgiye sunuldu. Buna göre Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi üyesi UBP Milletvekili İzlem Gürçağ’ın yerine Erdal Özcenk, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarıları’nı görüşmek üzere oluşturulan Özel Komite’de de CTP milletvekili Doğuş Derya yerine Mehmet Çağlar görev alacak.

Daha sonra, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşmeye geçildi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Özel Hayatın Korunması ve Hayatın Özel Alanı’nın Korunması Yasası”nın yürürlüğe girmesinden sonra yaşanan tartışmaları yorumladı.

Yorgancıoğlu, “Basın özgürlüğüyle ilgili olarak, partimiz çok yasalar yapmıştır. Basın çalışanlarının askeri mahkeme değil sivil mahkemede yargılanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili yasalar yapmıştır” diye konuştu.

Basın özgürlüğünün özel hayatın teşhir edilmesiyle ilgisi olmadığını söyleyen Yorgancıoğlu, yasanın AB ülkelerinde uygulanan, AB’ye uyumlu bir yasa olduğunu ve bireylerin özel yaşantılarının korunması anlayışına dayandığını kaydetti.

Basın etiği açısından yasanın doğru olduğunu söyleyenler de bulunduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, yasayı hazırlayan milletvekilinin hedef tahtası yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Yorgancıoğlu, milletvekillerinin Meclisten geçen yasalara sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

TATAR

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun bütçesinin 5.7 milyon TL olduğunu  söyleyen UBP Milletvekili Ersin Tatar ise,  bu bütçeyle iyi hizmet verilmesi gerektiğini kaydetti.

Tatar, “Özel Hayatın ve Hayatın Özel Alanının Korunması Yasası” ile ilgili olarak ise, “Bu yasaya  basından muazzam bir tepki var, bunu paylaşmak durumundayım… Bir gazetenin burayı ‘hababam sınıfı’ olarak nitelemesi  ise hepimizi aşağılıyor” ifadelerini kullandı.

Tatar, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun, kaçak telefonların ülkeye girişinin ve satışının önlenmesi konusunda çalışmalarını tamamlaması gerektiğini de belirtti.

Tatar, yasaya oylarının ret olacağını kaydetti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da önce, “Özel Hayatın ve Hayatın Özel Alanının Korunması Yasası”na değindi ve özel hayatın korunması ile ilgili bir yasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Yasanın içerisinde tartışmalı noktalar olduğunu ancak yine de kabul ettiklerini belirten Çakıcı, gözden kaçan noktaların, iletilen öneriler doğrultusunda tekrar değerlendirilebileceğini ifade etti.

Çakıcı, basın örgütlerinin ve milletvekillerinin, yasayla ilgili önerilerini tartışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Yasanın sağlıklı bir şekilde tartışılması gerektiğini belirten Çakıcı, kamu yararı ile ilgili bir tartışmayı engelleyen bir durum olmadığını, ancak yine de incelenebileceğini söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşlerini de aktaran Çakıcı, bütçenin halkın üzerine düşen yükü  hafifletmeyeceğini belirtti. Telefon ücretlerinin düşmesini sağlamak gerektiğini belirten Çakıcı, ara bağlantı ücretlerinin düzenlenmesi konusunda adım atılmasını da istedi.

Çakıcı, “Bunu yapmazsanız, hiçbir şey yapmamış olacaksınız” dedi.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, bir süre önce Meclis’te onaylanan “Özel Hayatın ve Hayatın Özel Alanı’nın Korunması” yasası ile ilgili görüşlerini aktardı.

Yasayla ilgili tepkileri, “Bu ülkede değişim yapmak ve farklılıkları dile getirme çok zor” sözleriyle yorumlayan Soyer, basın özgürlüğü arkasına saklanılarak, ihtiyaç olan bir noktada bunun engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Soyer, teknolojinin ilerlediğini, özel hayat ve bilginin güvenirliğinin değişik niyetlerle ortadan kaldırıldığı bir atmosferde birtakım çerçevelerin çizilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

En ince detaylarına kadar yasanın tartışıldığını belirten Soyer, kurumsal yapının ayaklar altına alındığı bir noktaya gidildiğini söyledi.

Değişim konusunda iddia sahibi olan kişilerin asla yılmamaları gerektiğini belirten Soyer, bu konudaki tartışmaların sığ olduğuna inandığını ifade etti.

Soyer, “En büyük eleştirmenler, en küçük eleştiride niye öfkeye kapılıyorlar” ifadesini de kullandı.

Yasadaki eksikliklerin düzeltilmesine itirazları olmadığını da belirten Soyer, Bilgi Teknolojileri Kurumu bütçesine değinirken de, kimsenin sorumluluk yüklenmek istemediğini, tüzüğün çıktığı tarihte UBP’nin iktidarda olduğunu söyledi.

Soyer, “4G’ye geçileceğini görüyoruz. Bu teknolojik gelişme bize yararlı mı sorusu akla geliyor. 3G teknolojisi çıktığında da herkes aldı ama şu anda kullanılamıyor. Bu durum ithalata ödenen parayı artıran ve cari açığı büyüten bir ekonomiyi yaratıyor” dedi.

Teknoloji gelmeden satış yapıldığını söyleyen Soyer, bu konunun bütünlüklü olarak ele alınması, teknolojinin nasıl kullanılacağının tartışılması gerektiğini ifade etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın büyük şirketlere fiber optiğe girme hakkı vermemesi gerektiğini de söyleyen Soyer, bu hakkın verilmesi halinde bunun Telekomünikasyon Dairesi’nin çöküşü olacağını ifade etti.

Soyer, “Ülke kuralsızlık cenneti. Kurallar konmalı, değişimden kimse yılmamalı” dedi.

TATAR

Tekrar söz alan UBP Milletvekili Tatar, fiber optik konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi, “sonlandırma” ücretlerinin de düzeltilmesinin şart olduğunu belirtti.

Tatar, devletin aleyhine bir uygulamanın söz konusu olduğunu ekledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, ülkenin AB yolunda olduğunu, AB’da basının dördüncü kuvvet olarak değerlendirildiğini belirtti.

Angolemli de, “Özal Hayatın ve Hayatın Özel Alanı’nın Korunması Yasası” ile ilgili tartışmaları yorumladı.

Yasanın geçmesinin ardından basın mensuplarının tepkilerine öfke duyulmasını anlayamadığını kaydeden Angolemli, basın temsilcilerinin yasa yapılırken komite toplantılarında görüş bildirmeye çağırılmadıklarını belirttiklerini, bunun dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Angolmeli, “Basın örgütleri görüş hazırlasınlar, getirip bize sunsunlar, tekrar tartışalım. Bundan daha doğal ne var…” diye sordu.

Taksici örgütleri arasında en çok üyesi olanın İzin Kurulu’nda temsil edilmesi konusunda tartışmalar yaşandığını da söyleyen Angolemli, resmi yazılara uyularak hareket edilmesini istedi.

Gündem konusu Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile ilgili konuşurken de Angolemli, kurumun  geliştirilmesi gerektiğini, bütçeyi yeterli bulmadıklarını, ret oyu vereceklerini ifade etti.

KAŞİF

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise, İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ortak bir şekilde taksici birlikleri ile ilgili sorunu çözmek için çalıştıklarını söyledi.

Kaşif, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun bütçesinin yasaya uygun hazırlandığını söyleyerek, kurumun çağın gereklerine uyarak, yeni teknoloji ile donatılması gerektiğini belirtti.

Kaçak telefonların ülkeye girmesi gibi konuların çözülebilmesi için bütçeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Kaşif, öncelikle kurumun gelirlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Kaşif, “4G deneme aşamasında, 3G’de de teknolojinin gelişmesi gerekiyor. Firmalara gerekli uyarılar yapıldı” dedi.

Kaşif, KKTC halkının artık dünyayla iletişim halinde olduğunu, dünyadaki gelişmeleri takip ettiğini, o nedenle insanlara daha iyi hizmetlerin nasıl yapılabileceğini pozitif  yaklaşımla konuşmak gerektiğini kaydetti.

Yeniden söz alan Çakıcı’nın iki taksici birliğini birbirine düşürmekle  suçlaması üzerine de Kaşif, iddiaların doğru olmadığını belirtti.

ULUÇAY

Aynı eleştiriyi yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, taksiciler konusunda ortaya çıkan tartışmalara değindi. Uluçay, bazı itirazlar bulunduğunu, incelemenin yapılacağını söyledi. Uluçay, süreci yakın zamanda sonuçlandıracaklarını ifade etti.

Daha sonra Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. Tasarıya 26 kabul, 4 ret oyu verilirken; 20 milletvekili oylamaya katılmadı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.