1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU TOPLANDI
CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU TOPLANDI

CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU TOPLANDI

Şeffaf sandık için çalışma başlatıldı;

A+A-

DİVAN KATİPLİĞİ SEÇİMİ YAPILDIKTAN SONRA  GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARA GEÇİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında, denetleme görevini yerine getirmek üzere toplandı.

Genel Kurul’da gündem dışı konuşmalara geçilmeden, Divan Katipliği için seçim yapıldı.

UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk’in istifasıyla boşalan Divan Katipliği için, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra aday gösterildi.

GÜRÇAĞ DİVAN KATİBİ OLDU

Kapalı zarfla yapılan oylama sonucunda İzlem Gürçağ Altuğra, aldığı 37 kabul oyuyla divan katibi olarak seçildi.

Gürçağ; 37 kabul, 2 ret, 1 çekimser oy aldı, genel kurul toplantısına 10 milletvekili katılmadı.

ŞEFFAF SANDIK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yerel seçimlerde şeffaf sandıkta oy vermek için çalışma başlatıldığını, bu kapsamda yerel seçimlerde seçim sandıklarının demokratik ülkelerdeki gibi şeffaf olacağını söyledi.

Bunun ardından gündem dışı konuşmalara geçildi.

ÖZGÜR

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, enerji konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Özgür ilk olarak dün akşam düzenlenen senfoni orkestrasından dolayı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür ederek, Kıbrıslı Türk sanatçılara destek vermesinden dolayı kutladı.

Özgür, Kıbrıs’ta ve bölgesinde enerjinin önemli bir yer tuttuğunu; Türkiye’nin enerji sektörü ile geliştiğini, diplomatik girişimlerini geliştirdiğini, büyük gelişim sağladığını, ekonomisini enerjiyle büyütmeyi başardığını, açılımlar yaptığını ifade ederek, Türkiye’nin bölge barışına ve Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik yapıcı tavrın da enerji ile bağlantılı olduğuna inanç belirtti.

Birikim Özgür, Türkiye’nin bu çerçevede bölge ülkeleriyle de ilişkilerini geliştirdiğini, ekonomisini geliştirdiğini ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın da yakın zamanda derin ekonomik kriz yaşadığını, bu yüzden onların da daha yapıcı olduğunu; Türkiye ile ilişkilere daha fazla önem verdiklerini anlattı.

Avrupa Birliği’nin de enerji konusunda çalışmalar yaptığını, çevreye duyarlılığa ve enerji verimliliğine önem verdiğini belirten Özgür, kaynakların çeşitlendirilmesi üzerinde de ciddiyetle durduğunu, enerji konusunda Türkiye ile de işbirliklerine önem verdiğini kaydetti.

Bu konuda AB’nin Güney Kıbrıs’a, Türkiye’nin enerji konusunda işbirliklerinin kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini; Kıbrıs sorununun çözümünün enerji konusunda AB’ye rahatlama getireceğini ifade eden Özgür, Kıbrıs Türk tarafı olarak da enerji konusunda bir takım işbirliklerine önem verilmesi gerektiği görüşünü dile getirerek, girişimlerde bulunup politikalarını bu çerçevede düzenlemenin önemine işaret etti.

Özgür, bunların müzakere masasında ele alınması, ileriye taşınması gerektiğini, Güney’le masada görüşürken enerji konusunda girişimlerde bulunulması gerektiğini ifade ederek,”Cumhurbaşkanı Derviş  Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in masada enerji konusunda birlikte hareket edecek kararları alabilmesi gerektiğini” söyledi.

Türkiye ile KKTC’nin enerji konusunu ele alabilmesi gerektiğini ifade eden Özgür, enerji konusundaki gelişmelerin Kıbrıs sorununun çözümünde de önemli rol alacağına inanç belirtti.

Kablo ile adaya enerji getirme konusunun da iyi planlanması gerektiğini ifade eden Özgür, enerji konusunda şeffaf bir yapı kuramadıklarını, bu yüzden bir kaygı yaşadığını dile getirerek, toplumsal bütünlük gözetilerek enerji politikası üretilmesi gerektiğini, bunun Cumhurbaşkanının, müzakere masasında elini de güçlendireceğine dikkat çekti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, hükümetin icraatları ve son ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği gündem dışı konuşmasında, ülkede kaç aydır “hükümet var mı yok mu” tartışması yapıldığını söyleyerek, “bu iş maskaralığa dönüştü” dedi.
 
Bunun üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Tatar’a “Meclis kürsüsünde olduğunu unutma” diye tepki gösterdi. Tatar da, hükümet içinde bir pazarlık olup olmadığını sorarak, hükümette pazarlık yapılıp yapılmadığını herkesin duyduğunu ancak bunları hükümetin duymaması durumunda “sağır” olunduğunu savundu.

Tatar, ülkede her kesimin “ayakta olduğunu” ifade ederek, kimsenin kendisini susturamayacağını, memleketin yakında “yangın yerine döneceğini” söylemesi üzerine, CTP-BG milletvekilleri ile sözlü tartışmaya girdi ve hükümetle ilgili “devam edecek mi bozulacak mı” söylemlerinin artık büyük rahatsızlık yarattığını kaydetti.

Ersin Tatar, faiz yasaları ile ilgili hükümete uyarılarda bulunarak, ekonomide önlemlerin alınması gerektiğini, kaçakçılıklar konusunda ciddi girişimler, denetimler yapılması gerektiğini söyledi.

Bütçe açıklarının büyüdüğünü, bu konuda önlem alınması gerektiğini, müdür müsteşar değişikliklerinin bütçe açığını artırdığını ifade eden Tatar, vatandaşın hizmet beklediğini vurguladı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.