1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAİMİ İKAMETGAH İZNİ İÇİN BAŞVURU ALINMAYA BAŞLANDI
DAİMİ İKAMETGAH İZNİ İÇİN BAŞVURU ALINMAYA BAŞLANDI

DAİMİ İKAMETGAH İZNİ İÇİN BAŞVURU ALINMAYA BAŞLANDI

Daimi İkametgah İzni için başvuru alınmaya başlandı

A+A-

çişleri ve Çalışma Bakanlığı, daimi ikamet izni için başvuru kabul etmeye başladı. Bugün itibarıyla 10 bin kişinin başvuru hakkına sahip olduğu daimi ikamet izni için, yeni düzenlemeyle kesintisiz 6 yıl çalışma izni veya iş kurma izni olanlar başvuru yapabilecek.

Daimi ikamet izni alanlar, yıllık çalışma iznine ihtiyaç duymayacak. Daimi ikamet izni almaya hak kazananlara verilecek beyaz kimlik, ülkeye giriş çıkışlarda da kullanılabilecek.

Daimi İkamet İzni harcı 2 bin TL, her iki yılda bir yapılacak yoklama harcı ise 250 TL olarak belirlendi.
 
Konu hakkında TAK ve BRT’ye bilgi veren İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, ilgili yasa ve tüzüklerin iki yıllık bir çalışma sonunda hazırlandığı kaydetti. Alicik, “Önemli olanın işgücü piyasasında serbest dolaşımın getirilmesi...Çalışma hayatında hem işverene hem de çalışana önemli bir rahatlama getirecek” dedi.

“DOĞABİLECEK BAZI MAĞDURİYETLER ORTADAN KALDIRILDI”

Hasan Alicik, ilk etapta hedef kitlenin,  çalışma veya iş kurma izni veya her ikisinin toplamı ile kesintisiz 6 yıl KKTC’de bulunanlar olduğunu kaydetti ve daimi ikametgah izni alabilmek için izinler arasında en fazla kırk gün ara olması gerektiğine de dikkat çekti.

Eski düzenlemeye göre çalışma veya iş kurma izni olan bir şahsın ülke dışında 40 günden fazla süre kalmışsa bazı haklarını kaybettiğine işaret eden Alicik, yeni düzenlemede, “altı yılda toplam iki yüz kırk günden fazla yurt dışında kalınmaması durumunda kırk günlük süre dikkate alınmaz” şeklinde madde konularak, doğabilecek bazı mağduriyetlerin de ortadan kaldırıldığını söyledi.

KKTC’de konut satın alan ve garantilenmiş geliri olan yabancılara da düzenleme yapıldığını kaydeden Alicik, en az altı yıl kesintisiz izinli KKTC’de yaşayıp da, ayda kendisi ve eşi için birer asgari ücret, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının her biri için aylık asgari ücret tutarının yarısından oluşacak düzenli bir geliri (maaş ve benzeri) veya bir yıllık karşılığına denk gelebilecek bankadaki mevduatı bulunanlar ve en az 125 bin Euro değerinde konut sahibi olanların da daimi ikametgah alabileceğine işaret etti.

KKTC’de doğan veya reşit olmadan önce KKTC’ye gelerek reşit olan yabancılara, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde, Muhaceret Dairesine başvurmaları ve gerekli koşulları taşımaları halinde daimi ikamet izni verileceğini kaydeden Alicik, bu maddenin de bazı mağduriyetleri ortadan kaldıracağını söyledi.

Alicik, evlilikten dolayı da daimi ikametgah izni içinde yasada düzenlemeler yer aldığını kaydetti

DAİMİ İKAMET İZİNLERİNİN İPTALİ

Bazı durumlarda daimi ikametgah izinlerinin iptal edileceğini kaydeden Alicik, şöyle devam etti:

“Çalışma izniyle daimi ikametgah izni alanların; ülkedeki  iş ilişkisinin sonlanmasından sonra, iş ilişkisinin sonlandığı tarihten itibaren altı ay içerisinde, kayıtlı yeni bir istihdamın başlamaması; sosyal güvenlik yatırımlarının altı ay süre ile yapılmamış olması durumunda; Konut satın alma ve garantilenmiş gelir sahibi olma nedenleri ile Daimi İkamet İzni alan yabancının, konutunu veya garantilenmiş gelirini kaybetmesi durumunda daimi ikametgah izinleri iptal edilecek”

Kamu sağlığına tehlike oluşturacak bulaşıcı hastalık taşıyan daimi ikametgah izinlilere de yeni bir düzenleme getirildiğini kaydeden Alicik, söz konusu hastalığın tedavi edilemediğinin ve kamu sağlığı bakımından tehlike oluşturduğunun sağlık işleri ile görevli bakanlıkça  belgelenmesi halinde iznin iptal edilebileceğini ifade etti.

Alicik, Daimi İkamet İzni sahibi yabancının, suç işlemesi veya kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi halinde de izninin iptal edileceğini belirtti.

HAKLAR İLGİLİ MEVZUATLARDA BELİRLENECEK

Daimi İkametgah İzni Yasası’nın hangi koşullarda iznin verileceğini ve iptal edileceğini düzenlediğini kaydeden Alicik, Daimi İkametgah İzni alanların, sağlık, eğitim veya diğer alanlardaki haklarının, “ilgili mevzuatlarda belirleneceğini” belirtti.

VATANDAŞLIK

Mevcut yasal düzenlemede 12 kesintisiz çalışma izni alanların vatandaş olma hakkını kazandığını kaydeden Alicik, Daimi İkametgah İzni Yasası’na uyumlu Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın Meclis komitesinde olduğunu söyledi.

BAŞVURULAR

Daimi İkamet İzni için başvuruların, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nda Muhaceret Dairesi’nin ikametgah bölümünde kabul edileceğini ifade eden Alicik, aranan koşullar, talep edilen evrak ve başvuru forumlarının  ilçe kaymakamlıklarının muhaceret birimlerinden tedarik edilebileceğini kaydetti.

HARÇLAR

Yasada, Daimi İkamet İzni harcı 2 bin TL ve her iki yılda bir yapılacak yoklama harcının ise 250 TL olarak belirlendiğine işaret eden Alicik, Daimi İkametgah İzni’nin başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

42 BİN ÇALIŞMA VE İŞ KURMA İZİNLİ

Daimi ikametgah iznine başvurmaya hak kazanan ülkede 10 bin yabancı uyruklu kişinin bulunduğunu kaydeden Alicik, bunların arasından özellikle 6, 7 ve 8 yıl çalışma izni olanların başvuru yapmasını beklediklerini söyledi.

Hasan Alicik, ülkede 42 bin 622 çalışma veya iş kurma izinli yabancı bulunduğunu, bunların 32 bininin Türkiye Cumhuriyeti kökenli, 2.5 bininin Türkmenistanlı, 1.5 bininin de Pakistanlı olduğunu kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.